Sport
PRVI CILJ - IZLAZAK IZ PROSJEKA

Coppitelli će u Austriji početi graditi novi identitet igre bijelo-plavih
Objavljeno 2. srpnja, 2024.
Nogometaši Osijeka zaključili su prvi dio priprema za novu sezonu, pa su se jučer su u ranim poslijepodnevnim satima otisnuli prema svojoj pripremnoj bazi Bad Kleinkirchheimu u kojem će boraviti sljedećih 12 dana.

Prema svemu što se događalo u posljednjih desetak dana mogli bismo zaključiti kako na Pampasu pušu neki novi vjetrovi. Njih je najvećim dijelom inicirao sportski direktor Jose Boto, koji je vrlo odlučno počeo provoditi svoje ideje i planove koji nisu isključivo vezani samo uz formiranje nove momčadi. Portugalac želi podignuti puno toga na višu razinu, a neki novi trendovi mogli su se vidjeti i kada je u pitanju komunikacija mađarskih vlasnika prema navijačima i javnosti u cjelini.

Novi vjetrovi


Tako se, recimo, prvi put od preuzimanja kluba navijačima nedavno obratio glavni sponzor Lörinc Meszaros. U svom izlaganju Meszaros je dao punu podršku, prošle sezone, prilično kritiziranom klupskom vodstvu koje je dobilo novi četverogodišnji mandat. Još jedan je potez iskakao iz dosadašnje prakse. Naime, na treningu se pojavio predsjednik Ferenc Sakalj, koji se obratio igračima te im objasnio što se od njih očekuje u sezoni koja dolazi. Dosad bi Sakalj obično dolazio na pripreme kada bi Bijelo-plavi napustili Osijek. Te dvije stvari upozoravaju kako je Boto odlučio "pogurati" najvažnije ljude u klubu prema jasnijoj i češćoj komunikaciji s navijačima, čega je nedostajalo u proteklom razdoblju. Ujedno, to je i jasna poruka kako vlasnici, glavni sponzor i prvi čovjek NK Osijek daju punu potporu potezima koje je povukao Boto nakon završetka prošle sezone. Doveo je novog trenera, momčad je osvježena sa, zasad, pet novih igrača, a u isto vrijeme ni jedan od stožernih nogometaša nije napustio Opus Arenu. Dosta je novosti na Pampasu, pa navijači Bijelo-plavih s pravom iščekuju prve konkretnije znakove u kojem će smjeru, uz sve te nove stvari, krenuti Osijek. U posljednje dvije sezone Bijelo-plavi su imali sporednu ulogu kada je u pitanju borba za trofeje. Boto, navijači, a vjerujemo i svi ostali u NK-u Osijek željeli bi izlazak iz tog svojevrsnog prosjeka jer nije isto biti drugi, treći ili četvrti, a da si do samog kraja u utrci za naslov ili situacija u posljednje dvije sezone kada je osječka momčad za prvakom zaostala 31, odnosno 25 bodova.

Boto ispunio obećanja


Uglavnom, Jose Boto je dosad ispunio sve što je obećao. Najavio je kako će trener Federico Coppitelli do odlaska na pripreme u Austriju imati zaokružen igrački kadar - ispunjeno. Stigli su vratar Čavlina, stoper Jelenić, veznjaci Soldo i Lima te krilni napadač Kewal, a na dolasku je još jedan centarfor, 197 centimetara visoki Kemal Ademi. Suigračima se pridružio prošlosezonski prvi strijelac HNL-a Ramon Mierez, koji je propustio prvih pet pripremnih dana zbog, od kluba, odobrenog produženog boravka na odmoru u Argentini. Dakle, Coppitelli u Bad Kleinkirchheim odlazi s jasnom slikom igračkog kadra kojim će raspolagati u novoj sezoni, a takvu blagodat posljednji put je osjetio Zoran Zekić prije sedam godina. Tog ljeta je slika oko dolaska pojačanja bila slična jer je momčad praktično bila formirana već uoči odlaska na pripreme u Maribor. I tog je ljeta Osijek stigao na korak do plasmana u skupine Europske lige jer ga je u play-offu zaustavila bečka Austrija. No pustimo sad prošlost jer prema svemu što se sada događa pred Osijekom bi mogla biti itekako uzbudljiva budućnost. Boto je svoj dio posla odradio, a sada je red na Federicu Coppitelliju da opravda Botov izbor trenera. Zapravo, u uvodnim Coppitellijevim govorima jedna se misao isticala više od ostalih:

- Želim da Osijek bude što prepoznatljiviji po svojoj igri i da imamo neki svoj identitet koji ćemo pokazati na svim terenima na kojima ćemo igrati. Kao i to da svaki naš protivnik zna s čime će se suočiti kada bude igrao s nama - poručio je Talijan.

Upravo je prepoznatljivost igre bila jedna od stvari koja je Osijeku nedostajala u posljednje dvije sezone, ali nije ju bilo moguće ni dohvatiti jer je u trenerskoj svlačionici svako malo osvanulo novo ime. Valjda će se Coppitelli zadržati dovoljno dugo kako bi stigao stvoriti prepoznatljivi identitet osječke momčadi.

Dalibor Keler
U AUSTRIJI 27 IGRAČA
Na pripreme u Bad Kleinkirchheim trener Bijelo-plavih Federico Coppitelli poveo je 27 igrača. Četvorica od njih su vratari: Nikola Čavlina, Marko Malenica, Franko Kolić, Tin Sajko, te 23 igrača: Andre Duarte, Stjopa Mkrtčjan, Krešimir Vrbanac, Darko Nejašmić, Vedran Jugović, Kristian Fućak, Pedro Lima, Roe Kewal, Ramon Mierez, Marko Soldo, Marin Prekodravac, Roko Jurišić, Filip Živković, Luka Jelenić, Anton Matković, Nail Omerović, Domagoj Bukvić, Renan Guedes, Dominik Babić, Ivano Kolarik, Ivan Cvijanović, Petar Pušić i Šimun Mikolčić.

Osijek će u Austriji igrati tri pripremna susreta, prvi protiv češkog Jabloneca, pa mađarskog Spartacusa i ukrajinskog Rukh Lviva

5
novih igrača dosad je stiglo u redove osječkog kluba. Riječ je o vrataru Nikoli Čavlini, stoperu Luki Jeleniću, veznjacima Marku Soldi i Pedru Limi, te krilnom napadaču Roi Kewalu. Već danas bi trebala doći službena potvrda dolaska 28-godišnji napadača Kemal Ademija koji stože iz Luzerna kao slobodan igrač

4
vratara su na pripremama. Prva opcija za “jedinicu” je Nikola Čavlina, a uz njega su tu iskusni Marko Malenica, Franko Kolić i Tin Sajko. Jasno je kako Osijek neće u sezonu ući sa svom četvoricom, a vjerojatan je rasplet odlazak Kolića i Sajka na posudbe. No to će ovisiti i o tome hoće li ostati Malenica.

Najčitanije iz rubrike