Sport
SLOVAČKA - RUMUNJSKA 1-1

Rumunji kontroverznim penalom do prvog mjesta u skupini
Objavljeno 26. lipnja, 2024.

U dvoboju zadnjeg kola skupine E EURA u Frankfurtu su nogometaši Slovačke i Rumunjske odigrali 1-1 (1-1), što je rezultat koji je obje momčadi odveo u osminu finala.

Slovaci su poveli preko Ondreja Dude (24), a za Rumunje je izjednačio Razvan Marin (37pen).

Gotovo cijela Europa je nagađala da će Slovaci i Rumunji odigrati bez golova i tako proći u osminu finala. To se i dogodilo, ali uz puno "vatre" na terenu, puno više od očekivanoga. Slovaci su poveli, a Rumunji poravnali iz kontroverznog penala jer mnogi vjeruju da prekršaj nije uopće bio, a ako je i bio, dogodio se izvan kaznenog prostora.

Rumunji su tako postali pobjednici ove skupine, posve neočekivano jer su u mnogim prognozama bili autsajderi. Slovacima je uspjeh plasman među 16 najboljih, a nagrada će im biti dvoboj sa Španjolskom ili Engleskom.

Utakmica je počela živahno, a prvu veću šansu imao je u 11. minuti Rumunj Andrei Ratiu koji je uputio precizan šut s lijeve strane, ali vratar Martin Dubravka mu je obranio šut.

Iz svoje prve opasnije situacije Slovaci su zabili u 24. minuti. Juraj Kucka uputio je precizan centaršut s desne strane, a Ondrej Duda je posve neometan s desetak metara udarcem glavom pogodio mrežu.

U 32. minuti vrlo aktivan rumunjski lijevi bek Ratiu je još jednom pokušao dalekometnim udarcem, ali ravno u vratara Dubravku. samo pet minuta kasnije Rumunjska je izjednačila iz kaznenog udarca nakon što je David Hancko srušio Ianisa Hagija. Sudac je isprva dosudio slobodni udarac, ali je potom intervenirao VAR i Rumunji su ipak dobili kazneni udarac.  Razvan Marin je sigurno izveo penal, zakucavši loptu pod gredu.

U 60. minuti Rumunji su dvaput opasno zaprijetili - prvo je Dubravka obranio udarac Razvana Marina, a u nastavku akcije Denis Dragus puca iznad grede.  David Strelec je u 64. minuti bio vrlo blizu da zabije, ali njegov udarac je vratar Florin Nita obranio krajnim naporom i to nogom, da bi minutu kasnije Lukas Haraslin tukao tik pored vratnice.

Utakmica je nakon toga ušla u mirniju fazu, fazu čekanja i na rezultat iz druge utakmice, pa su nakraju jedini gubitnici iz ove skupine ispali Ukrajinci. H

Standings provided by Sofascore
Najčitanije iz rubrike