Sport
BIJELO-PLAVI SE NAKRATKO SELE U AUSTRIJU

Čavlina je već u autobusu za Austriju, stiže još i - Ademi?
Objavljeno 1. srpnja, 2024.
Osječani ovo ljeto već potpisali petoricu novih igrača, ali to nije kraj dolazaka
Završio je prvi dio priprema nogometaša Osijeka, koji je odrađen na Opus Areni, a sad slijedi onaj središnji za nadolazeću sezonu, u austrijskom Bad Kleinkirchheimu. Bijelo-plava ekspedicija put Austrije kreće danas, autobus će biti pun, a čelnici Osijeka mogu biti zadovoljni početkom ljeta.

Za razliku od prošlih sezona kada su igrači dolazili kad je Osijek već krenuo u europsku avanturu ili domaće prvenstvo, trener Federico Coppitelli ovo ljeto ima jasnu sliku momčadi, jer roster Bijelo-plavih je više-manje složen. Bit će još nekih dolazaka, ali tek jednog ili dva igrača. Sportski direktor Jose Boto proteklih je mjeseci radio, pregovarao i dogovarao, onda čekao službeni početak prijelaznog roka kako bi mogao finalizirati te dogovore i potpisati ugovore s igračima koji bi Osijeku trebali donijeti rezultatski iskorak i na europskoj, posebice domaćoj sceni.

U subotu prijepodne s Pampasa je potvrđeno ono što se već dugo zna i samo se čekala objava. U osječki je klub iz Dinama na posudbu stigao vratar Nikola Čavlina. Istovremeno su iz Maksimira potvrdili kako je Dinamo iskoristio pravo otkupa te obeštetio Lokomotivu, a nakon što je s Čavlinom potpisao višegodišnji ugovor proslijedio ga je na posudbu u Osijek do kraja sezone. U posudbi navodno nema klauzule o otkupu, ali Bijelo-plavi bi mogli imati postotak od idućeg Čavlinina transfera.

- Posebno sam zahvalan sportskom direktoru Joseu Botu na iskazanom povjerenju. Izrazio je veliku želju da me dovede u Osijek, pričali smo dosta o svemu i na meni je bilo jedino da kažem - pristajem. Da, brzo sam se i rado odlučio za tu opciju - kazao je Čavlina nakon dolaska među Bijelo-plave.

Čavlina se lako odlučio za Osijek, a informacije o klubu imao je iz prve ruke, od oca Silvija, koji je prije samo godinu i pol dana bio trener Osijekovih vratara i od Ivice Ivušića napravio reprezentativca Hrvatske.

- Otac mi je više puta ispričao sve najbolje o klubu i ljudima koji u njemu rade. Sada je na meni pokazati zašto sam ovdje i zbog čega je direktorov izbor pao baš na mene.

Boto u Čavlini vidi sigurnu opciju za osječka vrata, a njegovim dolaskom netko će morati i otići. Osijek na vratarskim pozicijama sad ima četiri čovjeka, iskusnog Marka Malenicu te mlađe Franka Kolića i Tina Sajka. Moguće je da Malenica nekamo ode, moguće je da Kolić ili Sajko budu proslijeđeni na posudbu u neku prvoligašku sredinu. Na stolu je više opcija, vidjet će se za što će se na Pampasu odlučiti.

U svakom slučaju, Osječani su furiozno krenuli u prijelazni rok i Coppitelliju omogućili jasniju sliku momčadi već u prvoj fazi priprema. Čavlina je postao peti igrač kojeg su na Opus Areni potpisali ovoga ljeta, nakon što su prethodno doveli Marka Soldu, Luku Jelenića, na posudbu do kraja sezone uz mogućnost otkupa, Brazilca Pedra Limu te Nizozemca Ricuenio Kewala. Tijekom boravka u Austriji osječki kadar bi mogao biti povećan za još poneko ime na ofenzivnim pozicijama, lijevom krilu i napadaču. U osječkim kuolarima se spominje kako dobro napreduju pregovori s jednim centralnim napadačem iz Švicarske, navodno je riječ o 28-godišnjem igraču Luzerna Kemalu Ademiju. Nekada je nosio dres St. Gallena, druge momčadi Hoffenheima, Basela, Fenerbahčea, Khimkija..., a u Osijeku bi trebao imati ulogu prve zamjene Ramonu Mierezu. Ademi je igrao protiv Osijeka, kao igrač Basela u kvalifikacijama za Europsku ligu u sezoni 2020./21.

Ivana Liović
Najčitanije iz rubrike