Sport
RASPLET NOGOMETNE DRAME

Kaos u završnici derbija u Gradskom vrtu: Zrinski nije uspio, Šibenik prvak
Objavljeno 2. lipnja, 2024.
Frcalo je na terenu i na klupi. Jović je mahao kartonima, crveni je zaradio i - navijač
U triler završnici SuperSport Prve lige nogometaši Šibenika slave naslov prvaka i povratak u SuperSport HNL. Odluka je pala u nedjelju na osječkom stadionu Gradski vrt na kojem je Zrinski Osječko 1664 dočekao svog najvećeg ovosezonskog rivala iz Šibenika. Domaćin je u utakmicu ušao s prvog mjesta i dva boda predosti, za naslov prvaka bio mu je dovoljan i remi, ali u društvo Dinama, Rijeka, Hajduka, Osijeka... vraća se Šibenik. Gosti su pobijedili s 2:0 za veliko slavlje usred Slavonije.

Nostalgija



Dobri-stari Gradski vrt u nedjelju je doživio još jednu utakmicu odluke. Nogometaši Osijeka lani su iselili iz njega i otišli u prelijepu i raskošnu Opus Arenu, u Gradski vrt su uselile nogometašice Osijeka i nogometaši Zrinskog Osječko 1664, a taj stadion je zadržao neku svoju čar i bilo je lijepo u nedjelju vidjeti dobro popunjene tribine, skupilo se više od 7000 ljudi, podsjetilo nas je taj dekor na neka stara vremena i utakmice nogometaša Osijeka. Veliku podršku je imao Zrinski, ali i gosti iz Šibenika koji su sa sobom dovukli nekoliko autobusa Funcuta, a navijačima iz Dalmacije navodno su se priključilii njihovi prijatelji iz Zagreba, BBB.

Upravo zbog navijačke podrške rivalu, ali i zato što smatra da je Dinamo ove sezone radio protiv njegovog kluba i ulaska Zrinskog u viši rang, gazda "pivara" Ivan Komak obećao je kako se od danas odriče članske iskaznice kluba s Maksimira koju ima od 1961. godine. Komak se odriče Dinama, HNS-a, lopova i bande, a u uvertiri velikog nedjeljnog derbija bilo je puno tenzija i prozivki na relaciji Slavonija - Dalmacija. Nastavilo se to i u osječkih 90 plus 11 minuta sudačke nadoknade.

Pogoci, kartoni i kaos



Prva prilika na susretu imali su domaćini, Pekarić je ubacio u peterac, lopta je odbijena na nekih 15-tak metara za Stranputa koji puca iz prve, ali ravno u Đakovića. Nije se ništa posebno događalo u tih 20-tak minuta, osim što je Jović podijelio žute kartone pomoćnim trenerima obje momčadi, plus glavnom Šibenika, nervoznom Mariju Careviću. U 33. minuti šok za domaće, Fran Jović je sudio penal za Šibenik. Igrač Osijeka na posudbi u Šibeniku, Ivan Cvijanović bio je u kaznenom prostoru, s leđa ga je gurao Korov i Jović je bez razmišljanja pokazao na bijelu točku.

Siguran izvođač bio je Josip Majić. Potom vrlo sporna situacija pred golom Šibenika, pao je Pekarić, potom i Korov, ali Jović je ostao nijem. Nije čak ni pozvao VAR sobu. Zrinski ne da nije dobio penal, nego je ostao s igračem manje. Korov je zaradio drugi žuti karton, zbog simuliranja, navodno i psovanja. Zrinski je bio u zaostaku i s igračem manje, u vrlo teškoj situaciji, ali domaćini su se nadali pogotku spasa. Iako s igračem manje u drugom poluvremenu je napadao, brojčano nadmoćniji Šibenik se povukao, ali domaći nikako nisu mogli probiti obranu Šibenčana. I onda novi šok za Zrinski, u 75. minuti Ivan Božić zabija prekrasan pogodak za 0:2 i kraj nada za domaću momčad. Brajković je proigrao Božića koji puca s ruba kaznenog prostora i pogađa u sam gornji kut.


Do kraja više nije bilo pogodaka, a u glavnoj ulozi bio je sudac Fran Jović koji se razmahao s kartonima. Koji je još pokazao crveni Mati Staniću, a nakon kaosa u samoj završnici utakmice pocrvenili su i Ćubel i Pavičić. I još jedan čovjek s klupe Zrinskog, obzirom da ga nije bilo u službenom protokolu, možemo zaključiti da je crveni dobio i jedan - gledatelj.

U moru emocija, kaosa, kartona, gazda Zrinskog Osječko 1664 Ivan Komak je potpuno poludio pa je u toj kaotičnoj završnici želeći povući momčad s terena. Šibenčani su proslavili naslov prvaka u Gradskom vrtu, bili su bolja momčad, ali nakon svega, ostao je nekakav gorak okus. Sudac Fran Jović nije briljirao, ali oni koji dobro poznaju nogometne prilike u Hrvatskoj odmah u četvrtak, nakon što je potvrđena vijest tko će suditi u Gradskom vrtu, kazivali su "sve je jasno". Šteta, što se neke stvari znaju unaprijed, više od 7000 ljudi je željelo vidjeti pravu nogometnu predstavu.

Ivana Liović
 
Standings provided by Sofascore
0:1

Ivan Cvijanović bio je u kaznenom prostoru, s leđa ga je gurao Korov i Jović je pokazao na bijelu točku. Siguran izvođač bio je Josip Majić

0:2

Ivan Božić je u igru ušao u 70. minuti, a u 75. zabio prekrasan pogodak i potvrdio pobjedu Šibenčana. Potegao je s nekih 20-tak metara i za Marina Stanića je bilo to neobranjivo

U loži intervenirala policija
Nakon pogotka gostiju iz kaznenog udarca za 0:1 s tribina se čuo zvižduk, a uzavrela je atmosfera i u loži. Jedan provokator očito je pogriješio utakmicu i u ložu ušetao u dresu Hajduka, koji je podigao, a na majci mu je pisalo "Dalmatinci je.. Slavonce". To je izazvalo rekaciju domaćih ljudi, bilo je i polijevanja pivom, a sve je smirila policija koja je čovjeka u Hajdukovom dresu ispratila iz lože.

OSIJEK - Stadion Gradski vrt. Gledatelja: 7.000. Sudac: Fran Jović (Zagreb). Strijelci: 0:1 Majić (36-11m), 0:2 Božić (75). Žuti kartoni: Buljubašić, Korov, Pekarić, P. Stanić (Zrinski Osječko 1664), Mojstrović, Cvijanović, Kolega, Pozo, Carević, Đaković (Šibenik), Crveni karton: Korov, Mato Stanić, Ćubel (Zrinski Osječko 1664), Pavičić (Šibenik).

ZRINSKI OSJEČKO 1664

0

Marin Stanić 6, Unušić 6 (od 69. Čubel), Mato Stanić, P. Stanić 6 (od 58. Jelavić), Horvat 6 (od 58. Svržnjak), Stranput (od 81. Vinogradac), Dalić, Eskinja, Pekarić, Korov, Dogan.

ŠIBENIK

2 (1)

Đaković, Gačić, Majić, Toshevski (od 78. Osmaković), Pozo, Perić (od 60. Pavičić), Kolega 6 (od 46. Brajković), Torres (od 70. Božić), Punčec, Cvijanović 6 (od 46. Dujmović), Marijanović

Da Šibenik nije pobijedio, Jović ne bi smio kući
Odigrana je posljednja utakmica prvenstva uoči koje se znalo da će jedan klub ostati nezadovoljan. Nakon drame u Gradskom vrtu ljutnja i razočaranje je u redovima Zrinskog Osječako 1664. S punim pravom. Sudac Fran Jović učinio je sve što je mogao da naljuti domaćine. Sudio je penal za Šibenčane, a potom nije za domaćina. Iako je u 42. minuti nakon pada prvo Pekarića, potom i Korova u kaznenom prostoru također mogao pokazati na bijelu točku, ali samo je odmahnuo rukom, nije čak želio ni pozvati kolegu Marija Zebeca u VAR sobi. Uz to, Jović je pokazao žuti karton Korovu, kojemu je to bio drugi i morao je napusti teren. Mladi Korov je neiskusno reagirao, a Jović kao da je samo čekao na to.

-- Nije mi jasno kako je HNS mogao delegirati Jovića, pa taj ima kuću u Šibeniku i provodi tamo puno vremena. Da je Šibenik izgubio ne bi smio otići kući. Sve su to lopovska posla, nadao sam se da ćemo uz Božju pomoć pobijediti tu bandu, sotonu i vragove, ali nije išlo. Čim smo vidjeli da je za našu utakmicu delegiran Jović kao glavni sudac, a Zebec u VAR sobi bilo nam je jasno da tu nisu čista posla. Probudila nam se sumnja, kazao je gazda Zrinskog Osječko 1664 Ivan Komak kojemu je u nedjelju uništen jedan san - njegov Zrinski u ligi u kojoj igraju Dinamo, Osijek, Hajduk, Rijeka...

Možda ste propustili...

ČLAN UDARNIH 11 ALBANIJE JASIR ASANI PROPUSTIO TRENING

I početna trema sad je nestala

Najčitanije iz rubrike