Sport
AUTSAJDERI: NE POBJEĐUJU UVIJEK FAVORITI

Gruzijci na valu euforije idu zaustaviti moćnu Španjolsku
Objavljeno 29. lipnja, 2024.
Englezi na Euro stigli kao prvi favoriti, igrama u skupini nisu nikog oduševili
Nedjelja na Euru nudi oglede u kojima dva izrazita favorita traže pobjedu protiv reprezentacija koje mnogi nisu ni vidjeli u drugoj rundi. No to će svakako biti razlog za dodatni oprez Engleza i Španjolaca, s druge strane, Slovačka i Gruzija, zaista nemaju što izgubiti, a imaju prigodu kreirati i moguću senzaciju.

Neuvjerljivi Englezi


Od 18 sati u Gelsenkirchenu Tri lava kreću u pohod na četvrtfinale. Engleska želi otići do kraja, ali morat će igrati puno bolje od onoga što je pokazala u skupini C. Jesu izabranici Garetha Southgatea u njoj osvojili prvo mjesto, ali sumnjamo da su zadovoljili svoje pristaše u Njemačkoj i na Otoku, gdje kritike pljušte sa svih strana. Zaslužene, jer partije su zaista bile blijede i neuvjerljive. Pokrio ih je rezultat, on je uvijek primaran, ali od Gordog Albiona očekuje se da na travnjaku prezentira kvalitetu, koju je dosada iskazao samo u tragovima. U dosadašnjih šest ogleda Englezi nikad nisu izgubili od Slovačke (pet pobjeda i remi), a gorčinu poraza nisu još osjetili ni na ovom Euru. I da, favoriti su u nedjelju, bez obzira na to što prezentacija nije na razini visokih ambicija.

- Nismo izgubili utakmicu, osvojili smo prvo mjesto u skupini, a vjerujemo da će i naše igre rasti kako turnir bude išao prema završnici. U nokaut-fazi više nema laganih suparnika, Slovačka će sigurno tražiti svoju prigodu, na nama je da joj ne dopustimo previše - smatra mladi stoper Marc Guehl.

Uoči osmine finala Southgate nije bez problema. Trenutno na raspolaganju ima 25 igrača, Phil Foden otišao je kući zbog rođenja djeteta, pitanje je u kakvom će stanju biti kad se vrati. Probleme s ozljedama imaju Declan Rice i Kieran Trippier, ali teško da će propustiti prvi dvoboj druge runde.

Sigurno je da će Slovaci tražiti svoju prigodu. Na otvaranju SP-a priredili su mini senzaciju (dobili Belgiju 1:0), ne treba sumnjati da će izbornik Francesco Calzona nešto složiti za još jednog favorita.

- Ulazimo u dio turnira gdje su izgledi podjednaki, bez obzira na to tko je suparnik. Ne očekujem da Engleska igra na razini grupne faze, sigurno će biti bolja, ali i nama neće nedostajati motiva - smatra Ondrej Duda, koji je zabio u posljednjoj utakmici za bod vrijedan prolaska među 16 najboljih.

Svi tamo vide Španjolsku. Dobro, svi osim Gruzijaca, koji žive san na svom debiju na nekom velikom natjecanju.

(Ne)zaustavljiva Furija


Furija je ostavila najbolji dojam do sada, osjetila je to na svojoj koži i Hrvatska. Gruzijci su pak najugodnije iznenađenje, pobjeda nad Portugalom sigurno ih je napunila samopouzdanjem, koje je ionako već naraslo do neba.

- Imamo za njih maksimalan respekt, jer ne možeš slučajno doći u drugi krug. Pokazali su velik motiv i snagu u situaciji kada im je malo tko davao ikakve izglede. Iz utakmice u utakmicu bili su sve bolji i opasniji, brzi su u tranziciji, moramo i hoćemo ih shvatiti maksimalno ozbiljno - kaže izbornik Furije Luis de la Fuente, koji je protiv Albanije mogao odmoriti udarnu postavu, koja je sada spremna za start drugog kruga.

U njemu s punim pravom mogu uživati igrači Willyja Sagnola. Bez obzira na ishod u nedjelju navečer u Koelnu, gdje će se favoritu pokušati otežati posao.

- Ne sjećam se što sam rekao igračima prije Portugala, ali poruka je bila da igraju svoju igru, budu disciplinirani. Takvi moramo biti i dalje, ako se želimo nositi s jakim momčadima i favoritima, kao što su Španjolci - naglasio je gruzijski izbornik.

Te dvije selekcije bile su u istoj kvalifikacijskoj skupini za Euro. Španjolska je oba puta bila uvjerljiva, u Tbilisiju s čak 7:1, a kod kuće je završilo 3:1. U sedam dosadašnjih okršaja Gruzija ipak ima jednu pobjedu, izborenu u Madridu prije osam godina (0:1). Druga bi odjeknula poput bombe.

Nino Benčina
Možda ste propustili...

OSJEČKI ODBOJKAŠI IMAJU NOVOG TRENERA

Peris napustio prvaka i preuzima mursaše

POČEO NAJCJENJENIJI TENISKI TURNIR

Nije bilo lako, ali Donna i Borna su dobro počeli

Najčitanije iz rubrike