Sport
KVALIFIKACIJE KOŠARKAŠA ZA OLIMPIJSKE IGRE

Luku Dončića teško je zaustaviti, pokušat ćemo to timskom igrom
Objavljeno 2. srpnja, 2024.
Ostala su još četiri prazna mjesta na nadolazećem košarkaškom turniru Olimpijskih igara u Parizu. Do kraja tjedna lista sudionika na 33. Ljetnim igrama bit će potpuna, a za preostale pozicije borit će se čak 24 reprezentacije, koje će se na četiri kvalifikacijska turnira pokušati domoći francuske vize.

Jedna se dijeli u Pireju, a među šest reprezentacija je i naša, koja je posljednji put na OI-ju bila prije osam godina. U Rio smo otišli kao pobjednici turnira u Torinu, srušili smo tada sve prognoze, pitanje je može li se to ponoviti. Ako pitate izbornika Josipa Sesara i njegovih 12 odabranih za akciju Grčka, jasno je, umjereni optimizam postoji. Zašto ne, Hrvatska je u posljednjih godinu dana od igranja pretkvalifikacija za Euro protiv Irske i Luksemburga stigla do posljednje stepenice na putu do najveće globalne svjetske pozornice. Vratila se vjera i povjerenje u našu izabranu seniorsku vrstu, a igrači i stožer su je zaslužili igrama i ponašanjem na parketu. Prije deset mjeseci osvojili su pretkvalifikacijski turnir u Istanbulu (pobjeda u finalu protiv Turske 84:71, prije toga nanizali Belgiju, Švedsku, Nizozemsku i Ukrajinu), a to je bio preduvjet da izbore završnu kvalifikacijsku olimpijsku rundu. U međuvremenu su krenule i kvalifikacije za EP (poraz u Francuskoj, pobjeda protiv Cipra), a svi ti rezultati potvrda su dobrog rada i atmosfere u svlačionici. Sve je to još osnaženo na turniru u Opatiji, nedavni dvoboji protiv Poljske i Brazila i pobjede dobra su najava za ono što ih čeka od 2. do 7. srpnja.

- Naravno da imamo ambicije, ali prije svega moramo objema nogama biti čvrsto na zemlji, jer turnir je zahtjevan. Meni je najvažnije da imao odličnu kemiju u momčadi, da smo odradili što smo planirali i da smo spremni za okršaje - kaže izbornik hrvatskih košarkaša, koji prvu utakmicu igraju večeras od 20 sati protiv Slovenije, koju predvodi Luka Dončić. Bio je njegov nastup pod upitnikom, ali Slovenci kreću po Igre predvođeni svojom najvećom zvijezdom.

- Dončić je vrhunski igrač, ali ima problema s ozljedama i dugačkom sezonom. To je igrač koji voli i želi igrati za reprezentaciju i odmah se stavio na raspolaganje. Moramo se pripremiti za njega i pokušati mu spustiti postotak uspješnosti šuta. Mislim da i mi imamo svoje adute i timsku igru i nadam se da ćemo se na taj način i prezentirati - priželjkuje Josip Sesar. Odmah u srijedu, u 16.30, čeka i drugi dvoboj u skupini. Novi Zeland nema zvučnim imena kao naši zapadni susjedi, ali nije ugodna spoznaja da će Hrvati u vrlo kratkom vremensku morati odraditi dvije utakmice. Bilo bi dobro dobiti obje i tako osvojiti prvo mjesto, koje bi u polufinalu donijelo drugoplasiranog iz terceta Grčka, Dominikanska Republika i Egipat.

Inače, u devet dosada službenih dvoboja sa Slovenijom naši su košarkaši upisali četiri pobjede, posljednja datira iz 2015. i euroskupine u Zagrebu. Posljednji okršaji bili su u kvalifikacijama za SP 2023., gdje su nas zapadni susjedi oba puta nadvisili. Večeras valjda neće.

Nino Benčina
Hrvatska prvu utakmicu igraj večeras od 20 sati protiv Slovenije, koju predvodi Luka Dončić

NA JOŠ TRI ADRESE
Nema sumnje da je turnir u Pireju najjači od četiri kvalifikacijska za OI. Za preostale tri vize igra se u Latviji (domaćin, Gruzija i Filipini/Brazil, Crna Gora i Kamerun), Portoriku (Meksiko, Litva i Obala Bjelokosti/Italija, Bahrein i domaćin) i Španjolskoj (domaćin, Libanon i Angola/Finska, Bahami i Poljska). Samo će pobjednici vidjeti Pariz.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike