Sport
ORANJE NIJE BAŠ GOROPADNO

Rumunji su u grupi ostavili bolji dojam nego favorizirani Nizozemci
Objavljeno 1. srpnja, 2024.
U utorak dobivamo posljednja dva putnika u četvrtfinale EP-a. Pretposljednji par osmine finala čine Rumunjska - Nizozemska, koji istrčavaju u 18 sati na travnjak stadiona u Münchenu.

Gledajući ugled ove dvije reprezentacije, povijest međusobnih okršaja, većina bi za favorita danas proglasila Oranje. Pitat će se ipak nešto i Rumunje, koji su dosada čak ostavili bolji dojam, pa i onaj rezultatski, jer je momčad Edwarda Iordanescua bila čak i pobjednik E skupine. Za to je bila dostatna pobjeda protiv Ukrajine (3:0), uz remi protiv Slovačke (1:1), a nije naštetio poraz od Belgije (0:2). Čak i u toj utakmici Rumunji nisu bili u podređenom položaju, stoga sigurno ne žele završiti natjecanje već na prvoj nokaut-prepreci.

- Pred nama je sada najveći izazov, kojem se itekako veselimo. Izborili smo drugi krug, osvojili čak i skupinu, odigrali tri dobre utakmice, koje su svakako razlog optimizmu. Za njega je zaslužna i golema podrška koju ovdje imamo, stoga ćemo se potruditi da ova lijepa priča potraje što je dulje moguće. Na prvenstvu, a posebno u drugoj rundi, sve su teški protivnici, a mi smo pokazali da se možemo s njima nositi - smatra izbornik Iordanescu, koji će u startnoj postavi napraviti jednu izmjenu u zadnjem redu, izostat će Bancu zbog kartona.

Izbornik Nizozemske ima na raspolaganju sve igrače, a oni koji su dosada igrali, ostali su dužnici. Bodovni učinak je isti kao i rumunjski, osvojena su četiri boda (slavlje protiv Poljske 2:1, 0:0 s Francuzima i 2:3 poraz od Austrije), ali dosta je upitnika nad igrom narančastih.

- Svjesni smo da moramo igrati bolje ako ne želimo da ovo bude naša posljednja utakmica na turniru. Ova skupina igrača to može i vjerujem da će se to i potvrditi protiv nezgodnog protivnika, koji je pun samopouzdanja. Mi ga nismo izgubili, iako smo posljednju utakmicu odigrali jako loše i to smo platili porazom, koji večeras nije opcija - kaže Ronald Koeman, koji se ne smije uzdati u tradiciju, jer ovoga trenutka Rumunji su svakako u stanju naštetiti nizozemskim ambicijama.

Dosada su se ove dvije reprezentacije sučelile 14 puta, Nizozemci su čak deset puta bili slavljenici, a Rumunjska je upisala samo jednu pobjedu. Posljednji ogled datira iz 2017., kada je u Bukureštu gost slavio sa 3:1. Vodeći pogodak zabio je Depay, koji u Njemačkoj nije baš u golgeterskoj formi, u sastavu su bili i aktualni reprezentativci Ake, van Dijk i Matthijs, a kod Rumunja je i dalje u selekciji samo Stanciu. Ostatak je novi rumunjski val, na kojem protivnik neće baš lako surfati. N. Benčina