Sport
POSLASTICA ČETVRTFINALNOG PROGRAMA

Kroos: Ne želim večeras završiti karijeru; Španjolci: Mi smo tek na pola puta
Objavljeno 4. srpnja, 2024.
Nakon dva dana vraćamo se na Euro, petak nudi prve dvije utakmice četvrtfinalnog programa, koji bi trebao ponuditi sjajne predstave.

Prva je u Stuttgartu, gdje će od 18 sati nominalni domaćin Španjolska ugostiti pravog domaćina, Njemačku. Stiglo se do faze natjecanja u kojoj teško možeš izbjeći kvalitetnog protivnika s visokim aspiracijama. Da si ne lažemo, Furija i Elf žele otići do kraja, a s obzirom na dosadašnje partije, obje selekcije imaju pravo na optimizam.

Posebno Španjolci, koji su po nečemu jedinstveni dosada na ovom EP-u. Dobili su sve četiri dosadašnje utakmice. Tešku skupinu apsolvirali su pobjedama protiv Hrvatske (3:0), Italije (1:0) i Albanije (1:0), protiv koje si je izbornik Luis de la Fuente priuštio luksuz odmora za svoje udarne snage. Da je predah itekako godio, vidjelo se odmah na otvaranju nokaut-faze, pobjeda 4:1 protiv Gruzije pokazala je da Španjolska nije ispala iz pobjedničkog ritma. U osmini finala obrana je prvi put kapitulirala, ali mrežu Unaija Simona zatresao je njegov suigrač (Le Normand).

- Domaćin je odličan, organiziran i discipliniran, no mora biti svjestan da ga čeka isti takav protivnik. Ne osvrćemo se na ono što je iza nas, iako smo odradili dobar posao. Njemačka je novi izazov na našem putu. Znam da je klišej, ali ovakve utakmice odlučuju detalji, koje ćemo nastojati okrenuti u našu korist - smatra de la Fuente.

Ogled je to i dviju najefikasnijih reprezentacija dosada. Njemačka je deset puta tresla suparničke mreže, Španjolci su zabili, ali i primili jedan gol manje. Zajedno su uputile i najviše lopti u okvir gola (29 i 28). Stoga bi trebalo u Stuttgartu frcati na sve strane, Musiala, Fullkrug, Havertz zajedno su sedam puta pogađali mrežu protivnika, a kod Furije je strijelaca više, samo je Fabian Ruiz zabio dvaput. Nekako sumnjamo da će se odmah krenuti otvorena garda, ali eventualni rani pogodak sve bi promijenio.

- Moramo biti strpljivi, čuvati posjed, to smo sjajno radili protiv Danske u uvodnih 20 minuta. Treba to sada podići na višu razinu jer protivnik je zahtjevniji i opasniji. No, ako se budemo držali plana, bit će nas teško zaustaviti - kaže Julian Nagelsman, izbornik Elfa.

Dosada su se te dvije selekcije sastale 26 puta, Njemačka je slavila jednom više (9), pobjednika nije bilo osam puta, uključujući i posljednji obračun, koji se dogodio u Katru, u grupnoj fazi završilo je 1:1. Sada neće biti podjele bodova, mjesta u polufinalu ima samo za pobjednika.

N. Benčina