Sport
FRANCUZE SPAŠAVAJU AUTOGOLOVI

Siromašna predstava dva “teškaša”, od kojih Belgija ide na zasluženi odmor
Objavljeno 2. srpnja, 2024.
Trebao je to biti šlager osmine finala europske nogometne smotre, a vidjeli smo limunadu na travnjaku stadiona u Duesseldorfu. Francuska i Belgija nisu dosada igrale na razini koja se od njih očekuje, ovi prvi će imati prigodu za popravak dojma, a Crveni vragovi su žalosni, jer su prvenstvo okončali puno ranije od planiranog.

S obzirom na to da već u skupini nisu pokazali očekivanu dominaciju, ove su dvije reprezentacije za nagradu dobile međusobni obračun. Znalo se da će netko deblji kraj izvući već u osmini finala, a na kraju je izbor pao na Belgiju, iako, da je završilo i drukčije, ne bi bilo nepošteno, jer Francuzi, s obzirom na roster, pružaju zaista premalo. No od njih smo to već i naviknuli, a bez obzira na to što ne briljiraju, igrači Didiera Deschampsa u pravilu stignu daleko, a nerijetko čak i osvoje neko veliko natjecanje.

Siromašna je bila predstava u kojoj je na kraju odlučio - autogol. Njih u Njemačkoj doista ne nedostaje, a posebno nosi sreću Francuzima. Na isti su način došli do pobjede 1:0 na otvaranju protiv Austrije, a sada ih je sreća poljubila u 85. minuti, kada je jedan slabašan pokušaj od Randala Kolo Muanija imao ipak sretan završetak. Njegov udarac nije bio opasan, ali lopta je na putu zakačila Jana Vertonghena, prevarila vratara i završila iza njegovih leđa.

- Uživamo u ovome, gurali smo jako, imali smo puno pokušaja, ali smo promašivali. Imao sam sreće pri postignutom golu, izbornik mi je rekao da unesem svoju energiju i brzinu, i to sam napravio - govorio je Kolo Muani, koji je ni kriv ni dužan odlučio tijek ovog dvoboja osmine finala, u čijoj je završnici suparnik čak djelovao nešto odlučnije.

Tercet Doku-De Bruyne-Lukaku je imao svojih kratkih bljeskova, ali oni su na ovom prvenstvu ipak bili rijetki, stoga me treba čuditi da se kući otišlo već nakon prvog dvoboja u nokaut-fazi.

- Šteta je primiti takav gol u završnici. Plan je postojao. Znali smo da su jaki, pa je izbornik postavio niski blok. Imali smo nekoliko dobrih trenutaka i dobro smo se branili kao momčad, a željeli smo pobijediti. Nedostajalo je samo pet minuta do produžetaka. Volja je bila prisutna u četiri utakmice, ali ispali smo - rekao je kapetan Kevin de Bruyne, koji je možda odigrao i posljednju utakmicu u nacionalnom dresu. Tako bar špekuliraju belgijski mediji, ali ovaj odlični veznjak još nije odlučio o svojoj daljnjoj reprezentativnoj sudbini. O njoj će razmišljati na zasluženom odmoru, jer Belgija je ipak premalo pokazala u Njemačkoj da bi prolongirala svoj ostanak. Francuzima pak to još uvijek nekako polazi za nogom. N. Benčina
Bez obzira na to što ne briljiraju, igrači Didiera Deschampsa u pravilu stignu daleko

Možda ste propustili...