Sport
MOGUĆE JE JOŠ PROMJENA U MOMČADI

Želimo igrače kojima je Osijek izazov i prilika za napredak, a ne zaradu
Objavljeno 4. srpnja, 2024.
- Naš je plan i želja igrati moderan nogomet, koji će nas učiniti kompetitivnijim, i potrebna nam je podrška navijača
Pripreme nogometaša Osijeka za novu sezonu ušle su u najvažniju fazu, a sportski direktor Jose Boto praktično je već odradio najveći dio posla kada je u pitanju igrački kadar.

Doveo je novog trenera Federica Coppitellija i šest novih igrača, koje je klub predstavljao kao na tekućoj vrpci, jednog za drugim. Međutim, sama priprema svih tih transfera trajala je znatno duže.

Ojačavanje konkurencije


Boto se na posao bacio još dok je prošla sezona bila u punom jeku, a na objavu svih završenih transfera čekao je službeni početak prijelaznog roka. Sada je objasnio na koji je način i zbog kojih razloga birao igrače koji su stigli na Opus Arenu.

- Moram naglasiti kako to nije bio posao koji smo radili šest dana. Sve to skupa trajalo je puno duže, jer nismo željeli učiniti pogrešan korak. Prvi cilj u ovom prijelaznom roku bio jeložiti 95 posto momčadi prije odlaska na pripreme u Austriju kako bi novi trener Federico Coppitelli imao jasnu sliku kime raspolaže u pripremama za novu sezonu. Nisam želio da nam igrači dolaze svaki tjedan jedan ili dva nakon što počnemo pripreme jer bi to onemogućilo treneru normalnu pripremu momčadi za novu sezonu. Na igračima koje smo doveli dosad radili smo praktično od prvog dana mog dolaska u Osijek. Tijekom proljetnog dijela prošle sezone utvrđivao sam kakvi nam profili igrača nedostaju u momčadi kako bismo ispunili svoje ciljeve. Svi novi igrači koje smo angažirali dovedeni su planski kako bi nam donijeli kvalitetne pomake, te momčad učinili kompetitivnijom nego što je bila prošle sezone. Željeli smo, prije svega, pojačati borbu unutar momčadi za pozicije u početnoj postavi. S tih šest novih igrača pojačali smo konkurenciju unutar momčadi, a očekujemo kako će nam to donijeti pomake u kvaliteti igre. U taj kontingent novih igrača treba uračunati Cvijanovića i Sajka, koji su se vratili s posudbi. Proljetos na nekim pozicijama, poput lijeve strane obrane ili samog vrha napada, nismo imali pravu konkurenciju. Sada smo to postigli, trenutačni igrački kadar kojim raspolažemo neće se puno razlikovati od onog koji ćemo imati na kraju ljetnog prijelaznog roka.

Znači li to kako je ljetni prijelazni rok za NK Osijek praktično završio?

- Neću reći kako je ljetni prijelazni rok za nas završio. Nikada se ne zna hoće li za nekog od naših igrača stići ponuda koja se ne odbija. Osim toga, pratit ćemo razvoj situacije tijekom priprema jer postoji mogućnost da zaključimo kako neka od pozicija zahtijeva dodatno pojačavanje. Sada smo u situaciji u kojoj nemamo potrebu dovoditi još tri ili četiri nova igrača. Možda jednog, možda dva, a možda i ni jednog, to će pokazati pripremno razdoblje, pa početak sezone, a nikada se ne zna ni kakve će nam mogućnosti ponuditi tržište. Europsko prvenstvo još traje, pa se ozbiljnije aktivnosti u ljetnom prijelaznom roku mogu očekivati tek po njegovu završetku. Zato ćemo nastaviti pozorno pratiti zbivanja na tržištu do kraja prijelaznog roka. Ako nam se pruži prilika za dovođenje nekog dobrog igrača unutar naših financijskih gabarita, nećemo je propustiti.

Boto vršlja po nogometnom tržištu, ali se ne zalijeće. Svaki dolazak u Osijek je promišljen, sportski direktor ne želi dovoditi igrače samo radi dovođenja, svaki od njih je ono što klubu treba na određenoj poziciji.

- Dovođenje novih igrača je poput lubenice. Dok je ne otvoriš, ne znaš što te čeka. Dovodili smo igrače čiji profili odgovaraju onom što nam je bilo potrebno. Međutim, kako bismo transfere proglasili uspješnima, trebaju se poklopiti još neke stvari. Ne možemo znati kako će se ti novi igrači uklopiti u novo okruženje ili koliko će im trebati za prilagodbu. To je proces koji zahtijeva nešto vremena i strpljenja. Pri dovođenju igrača pazili smo i na financijske gabarite koje smo si zadali. U takvim okolnostima nije lako ispuniti sve želje, jer s više novca na raspolaganju dostupni bi nam bili drukčiji igrači. No u mogućnostima koje sam imao doveo sam igrače koje sam želio i zadovoljan sam dosad učinjenim. Željeli smo igrače koji će dolazak u Osijek doživjeti kao iskorak u karijeri, koji će im biti izazov i prilika za napredak, a ne da im je novac na prvom mjestu.

Potpora navijača


Ipak, posao oko uređivanja igračkog kadra još nije završen jer na platnom popisu su i neka imena koja su ostala izvan popisa putnika za pripreme u Austriji, poput Kristijana Lovrića, Luke Zebeca, Nikole Janjića ili Vinka Petkovića. Kakva će biti njihova sudbina?

- Svaki od njih zahtijeva drukčiji pristup. Lovrić mi je u razgovorima rekao kako treba nove izazove u karijeri. Već sam bio izrazio stav da ne želimo u svlačionici imati igrače koji ne žele biti u Osijeku. Janjić i Petković bili su na posudbama, pratili smo njihove igre, a one nam nisu dale argumente zbog kojih bismo ih trebali uključiti u naš roster. Za njih tražimo nove opcije. Što se tiče Zebeca, on je ispao iz kombinacija zbog Cvijanovićeva povratka. Teško mi je sada precizno reći kakva je budućnost njih četvorice u NK Osijek, ali u ovom trenutku ni jedan od njih nije dio naših planova za sljedeću sezonu.

Iako je stiglo dosta novih igrača, jedna od najvažnijih promjena dogodila se na klupi. Za mjesto šefa struke izabran je talijanski stručnjak Federico Coppitelli. Kakvi su prvi dojmovi o suradnji s njim?

- Moram biti zadovoljan njime jer sam ga ja izabrao - kroz smijeh je ustvrdio Boto, pa dodao:

- Šalu na stranu, kada smo se odlučili dovesti novog trenera, fokus smo stavili na tri moguća rješenja. Prvi uvjet je bio da novi trener treba biti pobornik modernog načina igre. Pratili smo rad trojice trenera, obavili razgovor s njima, a nakon toga sam se odlučio za Coppitellija. Znao sam za njegove kvalitete otprije. Osjećao sam kako će način na koji radi odgovarati našim igračima, što je bio najvažniji argument u donošenju konačne odluke pri izboru novog trenera. Nije važno sviđa li se trener meni, puno je važnije da se način na koji radi sviđa igračima. Neću reći kako je njegov način rada bolji od onog na koji su radili dosadašnji treneri, ali mogu tvrditi da je drukčiji. Jako puno pozornosti pridaje taktičkim finesama, glavna je ideja brži i okomitiji nogomet. Međutim, stvaranje igre i posebno izgradnja drukčijeg mentaliteta momčadi zahtijeva malo vremena. Vjerujem kako naši navijači to razumiju, te da će biti dovoljno strpljivi da Federicu i momčadi daju potrebnu podršku na početku nove sezone. Posebno ako se rezultatska priča ne bude odmah razvijala prema željama svih nas. Imamo relativno mladu momčad, a tim mlađim igračima je jako važno kada osjete podršku navijača.

Još je rano govoriti o tome kakav ćemo Osijek gledati u novoj sezoni, ali zato postoje jasne vizije što se od momčadi očekuje na rezultatskom planu.

- Rekao sam i prije. Prije svega želim da budemo još kompetitivniji. Već prošle sezone pokazali smo kako smo se u stanju ravnopravno nositi i s najjačim momčadima SHNL-a kada se s njima nađemo "oči u oči". Na to saznanje sada želimo dodati još kvalitete, što bi nas trebalo dovesti sasvim blizu samom vrhu tablice. U tome će jedna stvar biti posebno važna - kako ćemo rezultatski krenuti u novu sezonu. Ponavljam, imamo mladu momčad, ako nas poljube rezultati, ona će, uz podršku navijača, poletjeti i nastaviti rasti. Upravo zbog tog starta sezone željeli smo momčad formirati odmah na početku pripremnog razdoblja. Imao sam loše iskustvo dok sam radio u PAOK-u jer tada nismo na vrijeme formirali momčad, pa trener nije imao vremena za uigravanje. To je utjecalo na rezultate na početku sezone, koji nisu ispunili očekivanja, pa se stvorilo dosta nezadovoljstva. Takvu pogrešku nisam želio ponoviti. Sada imamo gotovo formiranu momčad, Coppitelli je dobio potrebno vrijeme za implementaciju svojih ideja, pa mogu reći da sam miran što se toga tiče - zaključio je Jose Boto, sportski direktor NK Osijek.

Dalibor Keler
O Ramonu Mierezu
- Puno se priča o tome hoće li Ramon ostati ili otići, ali moram biti iskren i reći kako za njega nismo dobili ni jednu konkretnu ponudu. Ne samo ponudu nego ni upita za njega. Što se tiče eventualnog produženja ugovora, ništa se nije promijenilo. Ponudili smo mu novi višegodišnji ugovor na kraju prošle sezone. Tada smo i razgovarali o idejama i planovima koje klub ima za njega, a ta je naša ponuda i dalje aktualna.

O vratarima
- Imamo četiri vratara na ovim pripremama, što nije nikakav problem što se samog procesa rada tiče. No ne bi bilo prirodno zadržati ih svu četvoricu unutar rostera za sljedeću sezonu. Po završetku priprema razgovarat ću s trenerom vratara, pa ćemo donijeti odluku koji će od njih ići na posudbu. Bit će to samo jedan od njih.

O Matkoviću
- Došla je nova ponuda za Matkovića, koja je bila čak i manja od sedam milijuna koje smo imali. Naravno, tu sam ponudu odbio bez razmišljanja jer financijski nije ni blizu onoga što bismo željeli. Osim toga, naš je generalni stav da Matković ove sezone nije za transfer - rekao je Boto, pa sa smiješkom dodao:

- Osim ako ne dođe ponuda od 25 milijuna eura...