Sport
VELIKA SUBOTA U NJEMAČKOJ

Ni 1992. Dancima nitko nije davao šanse, a pokvarili su party Elfu
Objavljeno 29. lipnja, 2024.
Talijani neće imati nimalo lagan posao protiv Švicarske, koja je zadovoljna ždrijebom. Njemačka na nogama, čeka se pobjeda
Za vikend počinje nokaut-faza na Euru, po dvije utakmice osmine finala igraju se od subote do utorka. Lista sudionika je skraćena, ostalo je 16 reprezentacija, osam je već kod kuće i razmišlja o propuštenoj prigodi. Da ju je iskoristila, upravo bi naša reprezentacija otvorila drugi krug, a ovako ta je čast pripala Italiji, kojoj će se u Berlinu od 18 sati suprotstaviti Švicarska.

Tradicija na strani Italije


Ako gledamo povijest i međusobne oglede, Azzurri su dobili idealnog protivnika. Dosada su odigrali 61 ogled, Italija je upisala 29 pobjeda, izgubila je samo osam puta. Ono što je još zanimljivije, Švicarci im nisu naudili od 1993. godine, kada su ih u Bernu svladali u kvalifikacijama za SP. Posljednja dva okršaja bila su pak u grupnoj fazi kvalifikacija za prošli SP u Kataru, a oba su susreta završila bez pobjednika (0:0, 1:1), Na posljednjem Euru Italija je u grupi slavila 3:0, bila je to jedna od pobjeda na putu do drugog naslova prvaka Starog kontinenta. S druge strane, Švicarci od tada nisu izgubili na EP-u.

Aktualni prvaci još uvijek su u igri za obranu titule, iako objektivno sadašnja momčad Luciana Spallettija ne spada među glavne favorite. U grupnoj fazi nisu briljirali, preokrenuli su Albaniju (2:1), izgubili od Španjolske (0:1) i remizirali s Hrvatskom (1:1). Za taj posljednji rezultat, zaslužan je Mattia Zaccagni, koji je pogodio debelo u sudačkoj nadoknadi.

- Odličan osjećaj, trebao nam je taj gol i taj bod za drugo mjesto u skupini. No slavlje je iza nas, slijedi dio Prvenstva u kojem nema popravnog ispita. Švicarska je pokazala kvalitetu u svoje tri utakmice na Prvenstvu, namučila je i domaćina. Imaju iskusnih igrača, dosta njih igra u Italiji, stoga ćemo morati biti na visokoj razini ako želimo među osam najboljih - kaže napadač Lazija, kojeg važan gol vjerojatno nije gurnuo bliže početnoj postavi. U njoj neće biti stopera Riccarda Calafiorija, koji je zaradio dva žuta kartona.

Švicarci su mogli biti pobjednici skupine A, ispred Njemačke, ali sumnjamo da su nezadovoljni "dvicom", ali i protivnikom u osmini finala. Tradicija nije ugodna, ali sastav Murata Yakina u stanju je svakome parirati, pa i aktualnom prvaku i susjedu.

- U Italiji sam izgradio karijeru, našao idealno mjesto za život s obitelji, ali na travnjaku neće biti nikakve ljubavi. Veliki ulog, veliki protivnik i veliki motiv da se ponovo pokažemo u najboljem svjetlu. Morat ćemo za prolazak dalje - kaže veznjak Švicarske i član Bologne Remo Freuler.

Danska kvari slavlje?


Od 21 sat cijela će Njemačka biti uz Elf. U Dortmundu će s tribina ritam davati i 12. igrač, koji na velikim turnirima može biti i prevaga. Njemačka je skupinu A odradila prema planu, koji je remi sa Švicarcima malo pokvario, ali pobjede nad Škotskom (5:1) i Mađarskom (2:0) ipak su dale onu nužnu injekciju na otvaranju Prvenstva. Sada ih čeka Danska, s kojom su se prvi put susreli davne 1912. godine u Kopenhagenu (domaćin bio bolji 3:1), ali je poslije statistika ipak otišla na njemačku stranu (15 pobjeda, osam poraza i pet remija). Posljednja dva prijateljska ogleda završena su bez pobjednika, u subotu ništa neće biti prijateljski, jer ulog je golem, mjesto u četvrtfinalu Eura.

- Želimo razvesliti tribine na stadionu, ali i diljem zemlje. Prva prepreka u nokaut-fazi je zahtjevna, Danci su dobri, napadački potentni, što nama u obrani neće olakšati posao. No na kraju ćemo ga, vjerujem, zajedno uspješno obaviti - priželjkuje Nico Schlotterbeck, koji bi u obrani trebao zaigrati na stoperskoj poziciji umjesto suspendiranog Jonathana Taha. Upitno je stanje ozljede Antonija Rudigera, ali zadnja linija ne bi trebala pretrpjeti još izmjena.

U danskim redovima "žuticu" ima Morten Hjumland (zabio Englezima za izjednačenje), ostali su na raspolaganju izborniku Kasperu Hjumlandu, koji je na posljednjem Euru svoju momčad doveo do polufinala. Sada na putu sličnog cilja stoji domaćin.

- Sretni smo zbog prolaska u drugu rundu, gdje nas čeka najteži mogući zadatak. Nismo izgubili na Prvenstvu, istina, čekamo još prvu pobjedu, ali sada je najvažnije pokušati proći dalje bilo kojom stazom - smatra izbornik Danske, koja je prije 32 godine šokirala Nijemce u finalu. Može li sada to ponoviti u osmini finala?

Nino Benčina
Možda ste propustili...

TRANSPARENT S DANSKIM OBILJEŽJIMA I SPORNIM NATPISOM

Zbog “Fuck Uefa” Dancima 10.000 eura kazne

ČEH ROBIN HRANAC

Najveći tragičar Eura

Najčitanije iz rubrike