Sport
NAJZANIMLJIVIJI SRAZ OSMINE FINALA

Sada imamo najtežega rivala, da bi otišao što dalje, moraš takve pobjeđivati
Objavljeno 30. lipnja, 2024.
Ogled "teškaša" osmine finala igra se u Düsseldorfu u 18 sati. Francuska protiv Belgije bez sumnje je par koji najviše intrigira. Galski pijetlovi jedni su od glavnih favorita za naslov i Crveni vragovi su u Njemačku stigli s visokim ambicijama, ali nakon utakmica po skupinama, ostaje dojam da su obje reprezentacije mogle i trebale pokazati više.

To se vidi po plasmanu ostvarenom u skupini, Francuzi su remijem u posljednjem kolu protiv otpisanih Poljaka pali iza Austrijanaca, a Belgijci su u najneizvjesnijoj grupi posljednjih 90 minuta odigrali bez rizika, te su također završili drugi, iza Rumunja. Obilo im se to o glavu i sada su dobili najteže moguće otvaranje naokaut-faze.

- Dobro se poznajemo, a obje reprezentacije su svjesne da igraju protiv jako zahtjevnog i kvalitetnog protivnika. To je donijelo drugo mjesto u skupini, ali nema sada svrhe osvrtati se za onim što je bilo. Znamo da se ovdje sada svaka pogreška skupo plaća, moramo biti oprezni, strpljivi i pronaći način kako proći među osam najboljih - kaže izbornik Didier Deschamps, kojem na prošlom Euru to nije pošlo za rukom. Ako se ponovi, bio bi to neočekivano debakl za reprezentaciju koja puca ne europski tron. Alibija za to nema, sastav je kompletan, Mbappe je pokazao da slomljeni nos nije problem, a najveći je svakako igra prema naprijed. Samo dva postignuta pogotka, od čega je jedan autogol, premalo je za potencijal koji bi Francuska sada morala pokazati u punom svjetlu.

Belgijci su prvenstvo otvorili porazom od Slovačke, potom su dobili Rumunje i remizirali s Ukrajinom. Plan je bio osvojiti više bodova, stoga ne čudi da su navijači nezadovoljni dosadašnjim partijama sastava Domenica Tedesca.

- Mogu razumjeti da su malo frustrirani, ali nije da smo odigrali tri loše utakmice dosada. Prošli smo dalje, dobili najtežeg mogućeg protivnika, ali ako želiš otići što dalje, moraš takve pobjeđivati - smatra branič Timothy Castagne.

Susjede krasi 120 godina velikog rivalstva, odigrali su međusobno čak 75 dvoboja. Belgija je nešto bolja (30 pobjeda, četiri više od rivala uz 19 remija), ali dvije posljednje službene utakmice dobili su Francuzi. Prije četiri godine u polufinalu SP-a (1:0) te u istoj fazi Lige nacija 2021. (3:2). Sada se susreću u ranoj nokaut-fazi, netko će kući ranije od planiranog.

N. Benčina
Možda ste propustili...