Sport
ENGLEZI POD PALJBOM KRITIKA, SLOVENCI SLAVE

Bili su sretni što su nas dobili. Pa nek se sad smiju i vesele
Objavljeno 26. lipnja, 2024.
Nakon posljednjeg kola u skupini C Hrvatska odlazi kući iz Njemačke, a Engleska, Danska i Slovenija idu u nokaut-fazu Eura. To posljednje kolo u C "razredu" bilo je važno i za Hrvate, trebalo nam se poklopiti nekoliko rezultata da ostane nada u osminu finala, ali čudo se nije dogodilo. Engleska nije pobijedila Sloveniju s tri i više razlike, a Srbija nije izgubila od Danske. Točnije, u posljednjem kolu te skupine nitko nikoga nije pobijedio, Englezi i Slovenci su odigrali 0:0 kao i Danci i Srbi.

Engleska je u Njemačku stigla, prema mnogima, kao prvi favorit za osvajanje naslova prvaka. No Englezi su u prve tri utakmice malo toga pokazali i ne izgledaju kao momčad koja je sposobna otići do kraja. Završio je Gordi Albion na prvom mjestu skupine, nije ni od koga poražen, ali ono što je odigrao protiv Srba, Danaca, na kraju i Slovenaca, ne ulijeva nadu navijačima da će pokal napokon stići na Otok.

- Mislim da smo bili puno bolji s loptom. Stvorili smo nekoliko dobrih prilika, što nam je u ovom trenutku problem. Ne uspijevamo baš doći do prilika pred golom. Mislim da su igrači koji su ulazili bili dobri. Razumijem reakcije, ali to je teško okruženje. Išli smo po pobjedu izmjenama koje smo napravili. Ubacili smo na teren napadački orijentirane igrače. Palmer je bio vrlo dobar. Dobro pronalazi prostor i stvara prilike. Radi se o mladim igračima i odgajamo ih u teškom okruženju. Imali su dobar utjecaj na nas i činili su dobre stvari. Anthony Gordon, Cole Palmer, Kobbie Mainoo, to su bili dobri potezi. Moramo na tome graditi. Bilo je mnogo toga dobroga na čemu možemo graditi dalje - kazao je engleski izbornik Gareth Southgate, koji trpi goleme kritike u domovini. S engleskih naslovnica uoči Eura u Njemačkoj "vrištali" su naslovi: Nogomet se vraća kući! Misleći pritom kako Kane i društvo donose trofej kući, ali nakon samo tri utakmice u grupnoj fazi euforiju su zamijenile kritike. Southgateu se zamjera izbor igrača koje je poveo na Euro, još više blijeda igra, posebice neopasna, bez ikakvog mirisa i okusa, prema naprijed. No tako je to u Engleskoj, tamošnja javnost u svom arogantnom stilu pred svako veliko natjecanje svoju momčad diže na pijedestal, samo kako bi je mogla što jače pljunuti nakon razočaravajućih igara. Englezi su u osmini finala, ali njihova momčad trpi kritike, dok Slovenci slave. Došli su u Njemačku na mala vrata, proglašavani autsajderom skupine C, u tri utakmice nisu doživjeli poraz i družina Matjaža Keka prvi put u povijesti donijela je Sloveniji plasman u osminu finala. Slovenija je mogla biti i druga u skupini, ali završila je iza Danske, na kraju je presudio kriterij boljih rezultata u kvalifikacijama za Euro.

- Nisam baš očekivao da ćemo proći. Pokazali smo igrom da zaslužujemo prolazak, igrali smo protiv jednog od favorita turnira i uspjeli ostati neporaženi. Cijeli dan uoči susreta s Eglezima osjećao sam se pozitivno, pokazali smo našu mentalnu snagu na terenu. Iznimno sam ponosan na ovu momčad, na ždrijebu su se neki smijali i bili sretni što su u skupini s nama. Neka se sad smiju... Vidjeli ste energiju koju su svi igrači dobili od naših navijača, veselimo se, ali smo se već vratili treninzima i pripremama za sljedeću utakmicu. Jako sam ponosan na svoju momčad i mislim da je ovo početak novog i lijepog doba za slovenski nogomet - kazao je izbornik Kek, kojeg susjedi Slovenci slave kao novog nacionalnog heroja. Njega, naravno i slovensku momčad, koja je u teškoj skupini uspjela u tri utakmice ostati - neporažena. Pored Oblaka i Benjamina Šeška, Slovenija nema niti jednog igrača za kojeg bi se moglo reći da je vrhunska klasa, ali ima momčad koja je natjerala Dansku i Eglesku da se preznojavaju, a Srbe ostavila iza sebe.

Ivana Liović
SKUPINA C
1.Engleska       3       1       2       0       2:1       5

2.Danska       3       0       3       0       2:2       3

3.Slovenija       3       0       3       0       2:2       3

4.Srbija       3       0       2       1       1:2       2

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike