Regija
OBILJEŽILI 135 GODINA DJELOVANJA

HKD Lisinski - Vjerni čuvari tradicije i ponos Našica
Objavljeno 2. srpnja, 2024.
NAŠICE - Svečanom sjednicom u višenamjenskoj dvorani dvorca Pejačević Hrvatsko kulturno društvo Lisinski Našice obilježilo je 135 godina postojanja.

Sjednici je prethodila sveta misa u Župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Našicama i polaganje cvijeća kod biste Vatroslava Lisinskog. Bio je to središnji obilježavanja velike obljetnice.

- Društvo je osnovano na poticaj građana i već 135 godina aktivno sudjeluje u kulturnom životu grada Našica i okolice, promičući kulturnu baštinu i tradiciju kako pred domaćom tako i pred inozemnom publikom. Hvala svim bivšim i sadašnjim članovima, predsjednicima i dirigentima na izdvojenom vremenu i uloženom trudu kako bi društvo ostalo aktivno kroz mnoga turbulentna razdoblja - rekao je predsjednik HKD-a Lisinski, Miroslav Šarić.

Tijekom 135 godina rada HKD Lisinski postao je primjer vrsne izvedbe i očuvanja zavičajne tradicijske kulture i narodnih običaja. Društvo trenutačno ima 70-ak aktivnih članova, koji su okupljeni u folklorne skupine, mješoviti pjevački zbor, sekciju tradicijskog rukotvorstva i kazališnu sekciju. Osim djelovanja na području kulturnog i folklornog amaterizma, društvo radi i na promicanju i očuvanju lokalne tradicije i baštine kroz manifestacije u Našicama.

- Suočavamo se s izazovima vezanim uz članstvo. Mladi danas imaju velik izbor aktivnosti, pa im folklor ili zbor često dolaze na zadnje mjesto. Stoga pozivam sve zainteresirane da nam se priključe - poručio je Šarić.

Na 135 godina djelovanja na očuvanju tradicijske i kulturne baštine čestitao je gradonačelnik Krešimir Kašuba.

- HDK Lisinski prepoznatljivo je društvo i nositelj je kulturnog života u gradu. Zahvaljujući ovim entuzijastima koji rade prekrasan posao i okupljaju čitav niz generacija, postali su simbol grada kroz 135 godina očuvanja tradicije i kulture - kazao je Kašuba.

Na svečanoj sjednici Miroslav Šarić, predsjednik HKD-a Lisinski, uručio je zahvalnice svim zaslužnim članovima.

Kako bi javnosti pokazali bogato kulturno i folklorno nasljeđe o kojem marljivo brinu, u rođendanskoj godini postavili su u višenamjenskoj dvorani dvorca Pejačević izložbu narodnih nošnji te povijesnih kostima i odora iz svog fundusa.

U lipnju je održana smotra zborova i smotra folklora te je otkrivena spomen-ploča Rudolfu Rajteru, skladatelju, glazbenom pedagogu i nastavniku glazbe koji je radio i u Našicama, a bio je i zborovođa Pjevačkog društva pri tadašnjem KUD-u Lisinski. Također, održana je radionica crtanja narodnih nošnji za djecu te predavanje o povijesti HKD-a Lisinski i fundusu folklornog blaga.

Snježana Fridl
Osnovan 1889. kao pjevačko društvo
HKD Lisinski osnovan je 1889. godine kao pjevačko društvo. Smatra se da je to jedno od prvih društava u Hrvatskoj koje je ponijelo ime skladatelja Vatroslava Lisinskog. Prvo je djelovao samo muški pjevački zbor, zatim kazališna družina, a onda je osnovana i folklorna sekcija.

Najčitanije iz rubrike