Regija
DUNAV SE POVUKAO, POSLJEDICE OSTALE

Vikendaši: Proglasiti prirodnu nepogodu
Objavljeno 4. srpnja, 2024.
Načelnik Općine Draž kaže kako nikad dosad nije proglašena prirodna nepogoda za Zeleni otok iako je bilo mnogo poplava
BATINA - Vodostaj Dunava kod Batine jučer u 9 sati iznosio je +343 centimetra, što je tri metra niže nego prije 15-ak dana, kada je rijeka poplavila poznato vikend-naselje Zeleni otok.

Voda se u vikendicama zadržala više od dva tjedna, nakon čega se počela povlačiti, ostavivši za sobom blato i mulj, kako unutar objekata tako i na prilaznim cestama. Zelenootočani su mišljenja kako bi zbog svega spomenutog trebalo proglasiti prirodnu nepogodu za ovo područje, tim više što su obveznici plaćanja raznih nameta, među kojima i poreza na kuće za odmor. Obratili su se stoga Općini Draž sa zamolbom za žurnim sazivanjem izvanredne sjednice Općinskog vijeća.

Zahtjev


“S obzirom na poplavu prouzročenu rastom vodostaja Dunava koja se dogodila 5. lipnja i poplavila naselje Zeleni otok, tamošnje kuće i okućnice, okolnu šumu i prilaznu cestu, kao i zbog ogromne štete koju zbog poplave trpe vlasnici i posjednici kuća na Zelenom otoku, podnosimo ovaj zahtjev i tražimo da se sazove izvanredna sjednica Općinskog vijeća i proglasi prirodna nepogoda u naselju Zeleni otok Batina", stoji u njihovu zahtjevu. Jasno im je kako su, sukladno Zakonu o lokalnim porezima, kao pravne i fizičke osobe (vlasnici kuća za odmor) dužni plaćati porez na njih, a on iznosi od 0,60 do 5 eura po četvornom metru korisne površine kuće za odmor, dok točan iznos svojom odlukom propisuju jedinice lokalne samouprave u čijim ‘‘blagajnama‘‘ završava novac od poreza. No, nastavljaju Zelenootočani, u istom zakonu je i članak u kojem stoji kako se porez na kuće za odmor ne plaća, između ostalih, za one koje se ne mogu koristiti zbog ratnih razaranja i prirodnih nepogoda (poplava, požar, potres…) te starosti i trošnosti.


“Budući da su vlasnici kuća na Zelenom otoku već počeli primati rješenja o porezu na kuće za odmor, te da je člankom 27. Zakona o lokalnim porezima propisano da porez nisu dužni plaćati kada se kuće ne mogu koristiti zbog prirodnih nepogoda, te s obzirom na štetu koju trpe zbog poplava, tražimo da Općina Draž sazove izvanrednu sjednicu Općinskog vijeća i proglasi prirodnu nepogodu u naselju Zeleni otok Batina", podvlače u svom zahtjevu. Naglašavaju kako je lipanjska poplava druga koja se dogodila ove godine te da Općina uopće nije formirala povjerenstvo za utvrđivanje štete, kako zimus tako ni sada.

Porez


- Očito je da nemaju volje za to i da smo kasica prasica za punjenje proračuna, tim više što na Zelenom otoku postoje i pravni subjekti koji pozitivno utječu na razvoj turizma u Općini Draž, a zbog poplave trpe štete, dok ih Općina stimulira na potpuno krivi način - podvlače.

Prirodnu nepogodu ne može proglasiti Općina, već Osječko-baranjska županija. "Za takav je postupak nužan prijedlog općine na čijem se području nalazi ugroženi dio, u ovom slučaju Općine Draž, koja se nije obratila Osječko-baranjskoj županiji s tim zahtjevom. Također, naglašavamo kako je područje Zelenog otoka nebranjeno područje", kažu u Županiji.

A sudeći prema reakcijama Stipana Šašlina, načelnika Općine Draž, općinski prijedlog o proglašenju elementarne/prirodne nepogode za Zeleni otok najvjerojatnije neće stići na županijsku adresu.

- Nikada se elementarna nepogoda nije proglašavala za Zeleni otok, a tijekom proteklih 50-ak godina tamo je bilo mnoštvo poplava. Iza svega se krije nešto drugo - kratko odgovara Šašlin.

Osvrćući se na iznos poreza, napominje kako je, u odnosu na neka druga područja i vikend-naselja, riječ o povoljnoj cijeni. Ona iznosi četiri eura po četvornom metru korisne površine kuće za odmor.

Ove je godine u Osječko-baranjskoj županiji proglašena samo jedna elementarna nepogoda, u Općini Drenje, zbog tuče koja se dogodila 5. lipnja.

Ivica Getto
Općina pozvala na prijavu štete
Općina Draž jučer je obavijestila vlasnike kuća za odmor koji su pretrpjeli štetu djelovanjem nepovoljnih vremenskih uvjeta da ju mogu prijaviti Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Draž svakog radnog dana od 7 do 15 sati ili mailom na draz@draz.hr do 8. srpnja 2024. godine. Ističu kako je, uz prijavu štete (obrazac PN) potrebno dostaviti dokaz o vlasništvu ili korištenju, dokaz o legalizaciji, dokaz o osiguranoj imovini, odnosno vlasničke listove, fotografije nastale štete...

Možda ste propustili...

U ĐAKOVAČKOJ KATEDRALI,NA PETROVO

Nadbiskup Hranić zaredio dvojicu svećenika

PREDSTAVLJEN PROGRAM

Na 58. Vezovima 10.000 sudionika

Najčitanije iz rubrike