Regija
IN MEMORIAM

Mira Oberan, poznata slatinska gimnazijska profesorica
Objavljeno 28. lipnja, 2024.
SLATINA - Na gradskom groblju u Slatini jučer je pokopana Mira Oberan, jedna od prvih dviju profesorica Gimnazije u Slatini, osnovane 1963. godine.

U prvi razred slatinske gimnazije prve školske godine (1963./1964.) upisano je 85 učenika u dva razredna odjela s područja tadašnjih općina Podravska Slatina, Slavonska Orahovica, Donji Miholjac i Našice. Tijekom prve školske godine Gimnazija je imala samo dva svoja profesora, bile su to Tomislava Grijak i Mira Oberan, a ostalo nastavno osoblje bilo je s postojeće Ekonomske i Osnovne škole.

Mira Oberan rođena je 23. veljače 1940. godine u Slatini, a preminula je nakon duge bolesti u 84. godini života. Kao profesorica hrvatskoga jezika radila je do 1994. godine, kad odlazi u mirovinu. Prema riječima predsjednice Ogranka Matice hrvatske u Slatini Zorice Varge, Mira Oberan bila je uzor generacijama učenika koje su zahvaljujući njoj kročile njezinim stazama, a njene bivše učenice postale su njezine kolegice koje su se trudile dosegnuti svoj uzor. "Ljubav prema hrvatskom jeziku i baštini dovela ju je na put Matice hrvatske te je 1971. godine postala njezin član i sudjelovala u osnivanju slatinskoga ogranka… Kada je u sam osvit višestranačja zalaganjem pojedinih članova iz sedamdesetih obnovljen rad Ogranka Matice hrvatske u Podravskoj Slatini, pridružila mu se i prof. Oberan. Bila je dugogodišnji član Predsjedništva, a svoj je veliki doprinos dala kroz Odjel za književnost i kulturu," kaže predsjednica Varga.

Profesorica Oberan pripremala je recitale, književne tribine, radijske emisije o jeziku, a pokrenula je i ostvarila mnoge programe koji su obogatili rad slatinske Matice. Prilikom obilježavanja 50. obljetnice slatinskoga Ogranka nagrađena Poveljom Ogranka Matice hrvatske u Slatina. P.Ž.
Najčitanije iz rubrike