Regija
JOSIPA VLAŠIĆ I IVICA TOT NA 58. VEZOVIMA

Kao ‘74., u povorci opet nose natpis strizivojačkoga KUD-a
Objavljeno 4. srpnja, 2024.
Dvoje umirovljenika nakon 50 ljeta u mimohodu za 50 godina KUD-a Šokadija
STRIZIVOJNA - Josipa Vlašić i Ivica Tot, oboje rođeni Strizivojčani, u nedjelju, 7. srpnja, u svečanom mimohodu 58. Đakovačkih vezova, središnjoj priredbi te manifestacije tradicijske kulture, nosit će "tablu" s natpisom KUD Šokadija Strizivojna.

Ništa neobično jer ispred svake folklorne grupe u vezovskoj povorci ide dvojac s "tablom" na kojoj su ime grupe i mjesto odakle dolazi, no kada se zna da gospođa Josipa ima 67, a gospodin Ivica 70 godina i da su nosili oboje ploču s natpisom "Strizivojna" koja je označila prolazak folkloraša iz toga mjesta u vezovskoj povorci prije 50 godina, 1974., e, onda je to itekako valjan razlog za ove novinske retke.

Folkloraš odmalena


KUD Šokadija Strizivojna u lipnju je posebnim programom proslavio 50 godina osnutka i djelovanja, a taj jubilej željeli su obilježiti i time da Josipa Vlašić, djevojački Kunce, te Ivica Tot ponovno predvode Strizivojčane i nose "tablu" s nazivom KUD-a iz rodnog mjesta. Oboje su rado prihvatili ponoviti taj laskavi zadatak od prije 50 godina.

- Zapravo, pojavili smo se i na prvim Vezovima, 1967., no tada kao Seljačka sloga ili kao okupljanje seljana jer naše društvo nije tada bilo registrirano. Ono je od 1974. do 1990-ih djelovalo kao KUD "Franjo Arpad Mesaroš", a od 90-ih kao KUD Šokadija - kaže voditelj strizivojačkog KUD-a Mirko Damjanović.

Ivica Tot u vezovskoj je povorci 1974. bio 20-godišnjak. Nakon završetka srednje škole za strojobravara, što je kasnije usavršavao za VKV pa tehnologa itd., život ga odvodi u Brod i "Đuru Đakovića", a ljubav prema folkloru u tamošnji RKUD "Đuro Đaković". Folklorom se bavi odmalena. Kaže, glazbeno su u obitelji nadareni svi, i s majčine i s očeve strane, a ljubav prema tome naslijedile su i njegove dvije kćeri. Prisjeća se kako je u Strizivojni u to vrijeme počeo podučavati spletove kola iz cijele bivše države – Slavoniju, Bunjevce, Zagorje i mnoge druge, folklorno raditi s djecom, mladeži, starijima.


- Bio sam tada član RKUD-a ĐĐ i uz to se vrijeme vezuje moje pokretanje vježbanja, učenja folklora u Strizivojni, spletova kola, a to se potom razvija u jak KUD, koji se od 1994. zove Šokadija, a do tada se, od 1974., zvao KUD "F. A. Mesaroš". Prva predsjednica bila mu je Margita Salopek, koja je također plesala moje spletove - prisjeća se Tot, kao i svog folklornog angažmana i drugdje, pa i na odsluženju vojnog roka. U Brodu živi od 1977. Danas je u mirovini, provodeći umirovljeničke dane sa suprugom Marijom.

Josipa, tada djevojački Kunce, te 1974. bila je srednjoškolka, pohađajući srednju školu u Đakovu, dok se u Zagrebu ubrzo prekvalificirala za grafičkog tehničara. U Zagrebu živi već 48 godina, a od prije dvije godine je u mirovini.

- Prihvatila sam poziv da ponovno budem u vezovskoj povorci i nosim "tablu" KUD-a Šokadija Strizivojna. Zašto ne?! Imam vremena, to je moje rodno selo. Uvijek pratim sve što se tiče sela, mladih ljudi koji su znanjem, sportom, radom, ostankom na selu pridonijeli selu. Volim to, kao i folklor, folklorne priredbe, pa tako i Vezove, koje sada pratim na TV-u, a dok su djeca bila mala, išli smo na Vezove - kaže gđa Josipa. Ona i suprug imaju troje djece i dvije unuke.

Nošnja sestrine svekrve


Za nastup u vezovskoj povorci 1974. kaže da je istovremeno bila i hrabrost i ludost pojaviti se na prvom nastupu seoskog KUD-a na Vezovima, u mimohodu.

- Inače smo voljeli slavonske šokačke plesove, kola, išli na zabave s tamburicama, na svadbe, no slušala se i druga muzika, naravno. Ivica Tot bio je tada član RKUD-a "Đuro Đaković". Ja nisam bila ušla u KUD jer sam iduće godine otišla iz sela, a ni u Zagrebu također nisam bila član nekog KUD-a, no pratila sam što se zbiva s KUD-om u Strizivojni - prisjeća se Josipa.

Tot je položio i za koreografa, a s RKUD-om ĐĐ je, kaže, obišao mnogo krajeva i zemalja.

- To je jedno ogromno iskustvo, folklor mi je u krvi, a ideja da gđa Josipa i ja nosimo "tablu" ponovno nakon 50 godina krenula je od mene - dodaje Tot.

Vlašić kaže kako u rodno selo redovito dolazi te da će sada u vezovskoj povorci biti u nošnji svekrve svoje sestre koja živi u Strizivojni, kao i njhova dva brata, dok je najstarija sestra u Nizozemskoj.

Dvije obitelji, Vlašić i Tot, u nedjelju će biti ponosne na njih, kako nakon punih 50 godina ponovno koračaju vezovskim Đakovom, stopama prošlosti KUD-a i svoje mladosti.

Suzana Župan
U više sekcija 50-ak aktivnih članova
KUD Šokadija iz Strizivojne i ove godine sudjeluje na Vezovima, i to ne samo u svečanom mimohodu, 7. srpnja, nego i u izvedbi scenske slike kojom se Vezovi svečano otvaraju 5. srpnja u 21 sat ispred katedrale. Damjanović se prisjeća Vezova od prije 5 - 6 godina, kada je na njih stiglo čak 120 raspjevanih i rasplesanih Strizivojčana. “Rečeno nam je tada da više sličimo ansamblu”, kaže Damjanović. Danas KUD, čiji je predsjednik Hrvoje Glavačević, ima 50-ak aktivnih članova u više sekcija - Pjevačkoj skupini Druge, koje su u povodu 50. obljetnice društva promovirale svoj CD, Muške pjevačke skupine Strossmayer, folklorne skupine - djeca i odrasli, kao i tamburaškog orkestra. Tko u vezovskoj povorci nije čuo za bećarac Strizivojčana: “Ni’ko ne zna što su muke teške, dok ne prođe Strizivojnu pješke”.

Tada neudana Josipa Kunce imala je 1974. godine 17, a Ivica Tot 20 godina. Oboje su rođeni Strizivojčani

Možda ste propustili...

POČAST OSJEČKIM BRANITELJIMA

Glasnici istine kod Crvenog fiće

OTKRIVENA SPOMEN-PLOČA IVANU OREŠKOM, KARLU STOJAKOVIĆU I VALENTINU VONIĆU

Zahvala i sjećanje na branitelje iz Lađanske

Najčitanije iz rubrike