Sport
HRVATSKI STRUČNJAK U STOŽERU SLOVENSKE REPREZENTACIJE

Kod Keka se zna što tko radi. Imamo šanse protiv svakoga
Objavljeno 1. srpnja, 2024.
Hrvatska se vratila s Eura nakon skupne faze natjecanja, no hrvatski nogomet će ipak biti zastupljen u osmini finala njemačke smotre. Luka Brkljača član je stručnog stožera slovenskog izbornika Matjaža Keka.

Puljanin je surađivao s Kekom i na Rujevici, a onda su se uhvatili posla u slovenskoj vrsti i napravili povijesni rezultat. Uspjeli su odvesti Fantje na Euro, a onda, prvi put u povijesti slovenskog nogometa, proći i skupinu.

- Kada smo izvukli skupinu s Engleskom, Danskom i Srbijom, svi zajedno, od izbornika pa do nas u njegovu stožeru, vjerovali smo da je prolazna. Igrali smo sa Srbijom i znali smo kakvi su, Dansku smo imali u kvalifikacijama... Znali smo da imamo dovoljno kvalitete, da možemo svima pomrsiti račune ako budemo pravi. Engleska je slovila kao apsolutni favorit, no znajući da u osminu finala može proći i treći skupini, ta nada i vjera je u nama rasla - prenosi Brkljača svoja razmišljanja iz slovenske baze u Wuppertalu i tvrdi da je onaj pomalo šokantni remi protiv Srbije brzo prevladan.

- Taj nesretni gol nas je malo zaljuljao, ali kada smo se vratili u hotel, vidjeli smo na licima igrača da nisu izgubili vjeru u to da se zalaganje, trud i igre koje smo pokazali u prve dvije utakmice jednostavno moraju isplatiti.

Koja je tajna uspjeha ove slovenske reprezentacije?

- Sinergija među igračima i stožerom. Svi točno znamo što nam je raditi, od onih na igralištu pa do nas u stožeru. Sve je posloženo kako treba.

S obzirom na to da ste surađivali s Kekom u stožeru Rijeke, za vas taj red sigurno nije iznenađenje?

- Meni je ovo deseta godina da radim s Matjažom. Dobro se razumijemo, a i dosta smo slični u pitanju filozofije rada. Na prvom, drugom i trećem mjestu je - rad.

Trenerski posao u klubu i reprezentaciji se ipak razlikuju, koliko je Matjaž Kek drugačiji kao izbornik Slovenije u odnosu na trenerasku epizodu na klupi Rijeke?

- Trening je apsolutno isti, a jedino je razlika u tome što igrače u reprezentaciji nemaš na raspolaganju svaki dan i moraš se prilagodit načinu i sredini iz koje dolaze i u kakvom su tjelesnom stanju. Teško je usporediti rad u klubu i reprezentaciji jer nemaš uvid u igrače svaki dan.

Sve tri utakmice u skupini počeli ste s istom jedanaestorkom, koja je u principu odradila 90 posto minutaže u skupini. Fizička sprema igrača Slovenije je na zavidnoj razini.

- Moram priznati da je za mene kao kondicijskog trenera bilo iznimno zahtjevno pripremiti ih. Igrači dolaze iz klubova na kraju sezone u različitom stanju. Jedan je igrao posljednju utakmicu 1. svibnja, a drugi 2. lipnja. Znači, to je samo po sebi izazov uskladiti da obojica budu 20. lipnja na nekoj razini. E, sad, svi parametri pokazuju da smo odradili dobar posao. Pretrčali smo Dance, Engleze i Srbe, ozljeda nema. Dakle, sustavan rad i sustavno planiranje, odnosno kada si u stalnom kontaktu s igračima i upoznat s njihovim stanjem u klubova, dovode do zaključka da je sve to ostvarivo.

Portugal je apsolutni favorit u osmini finala, ali sigurno je da i vi gajite određene nade u iznenađenje?

- Igrali smo s njima u ožujku i dobili 2:0. Dok mi ovako izgledamo, dok ovako trčimo i dok se ovako borimo, imamo šanse protiv svakoga. Oni su, naravno, favoriti, nije jednostavno dobiti istog suparnika dvaput, ali... Zašto ne?!

Kako slovenska javnost doživljava ove uspjehe?

- Razveselili smo ljude, počeli su vjerovati u reprezentaciju. No ne zanosimo se... Ni mi ni navijači - dodao je Brkljača, koji ne zna još hoće li i nakon povratka iz Njemačke ostati dio Kekova stožera, odnosno hoće li Matjaž nastaviti svoju izborničku rolu.

Ivan Volarić
Luka Brkljača

dio stožera Slovenije

Meni je ovo deseta godina da radim zajedno s Matjažom. Dobro se razumijemo, a i dosta smo slični u pitanju filozofije rada. Na prvom, drugom i trećem mjestu je - rad

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike