Sport
POSLJEDNJE UTAKMICE PO SKUPINAMA

Senzacija je Gruzija, nema više popravnog
Objavljeno 27. lipnja, 2024.
U srazu Češke i Turske “briljirao” je rumunjski sudac, koji je podijelio rekordnih 18 žutih kartona, a pala su i dva crvena
Posljednji natjecateljski dan na Euru po skupinama ponudio je svašta. Senzacija nije izostala, vidjeli smo loše suđenje, rekordnu kartonijadu, ali i dosta dobrog nogometa, iako je na papiru sve izgledalo da nas u skupinama E i F čeka i dosta kalkulacija, opreza i "cigovanja".

Gruzijska bajka


Nećemo krenuti abecednim redom, već se prebaciti na najveće i najugodnije iznenađenje dosadašnjeg prvenstva, koje je priredila reprezentacija iz skupine F. Gruzija je kao debitant, ali i unaprijed proglašeni autsajder uspjela proći među 16 najboljih reprezentacija Starog kontinenta. Senzacija? Možda za one koji nisu gledali momčad Willyja Sagnola u sve tri utakmice. U prvoj su bili otvorenog garda protiv Turaka, ali taj poraz (1:3) nije ih demoralizirao. Bod protiv Češke (1:1) bio je uvertira za najveći rezultat gruzijskog nogometa. Pobjeda u 3. kolu protiv Portugala (2:0), lidera grupe i jednog od favorita EP-a pokazala je da ništa nije nemoguće. Jesu Portugalci igrali bez devet ranijih startera, ali taj podatak ništa ne umanjuje.

- Svima sam rekao da vjeruju, da imamo kvalitetu nositi se sa svakim, pa i jakim Portugalom. Uspjeli smo, napravili smo veliki rezultat. Bez riječi sam, ali sam jako sretan i ponosan - rekao je Khvicha Kvaratskhelia, koji je zabio za vodstvo, koje je podebljao potom Georges Mikautadze sa 11 metara i tako s tri pogotka predvodi listu strijelaca. Vremena za slavlje nema previše, u nedjelju čeka Španjolska.

Portugalci su kiksali, ali nisu zabrinuti, a bogme je strepio i ostali dvojac iz skupine, koji nije računao na gruzijsku senzaciju. Turci nisu smjeli izgubiti od Čeha, kojima je igrala samo pobjeda, koja je izgledala nedostižna nakon što je u 20. minuti drugi žuti i isključenje zaradio Barak. Na travnjaku se vodio pravi rat, u kojem se pogubio rumunjski sudac Istvan Kovacs. Podijelio je čak 18 žutih kartona, dva isključenja, a Turci su u sudačkoj nadoknadi zabili za 2:1 i drugo mjesto u skupini.

Rumunji na čelu


Potpuna neizvjesnost uoči 3. kola bila je u E skupini, kvartet je u njih ušao svaki sa po tri boda, a na kraju su oba susreta završila bez pobjednika. Dva gola vidjeli smo u Frankfurtu u okršaju Slovačke i Rumunjske. Obje selekcije znale su da im remi garantira prolaz. Poravnanje je stiglo u 37. minuti, nakon kojeg je ipak bilo i prigoda na obje strane, ali sigurni smo da nema nezadovoljnih što one nisu i realizirane. Kako je bez pogodaka završio okršaj Ukrajine i Belgije, tako je Rumunjska završila kao pobjednik skupine, ispred Belgije i Slovačke, a Ukrajinci idu kući. U posljednjoj utakmici su prekasno preuzeli rizik, ali kako su igrali, tako su i prošli. Posljednjom utakmicom nisu bili zadovoljni ni belgijski navijači, kojima su De Bruyne i društvo uskratili pozdrav nakon posljednjih 90 minuta zbog zvižduka. Igrači (i neki izbornici) postali su sve osjetljiviji, a sada ih tek čekaju najveća iskušenja. Pogotovo Crvene vragove…

Nino Benčina
NAKON DVODNEVNE STANKE KREĆE NOKAUT-FAZA
Dva dana se mirovalo na prvenstvu, a u subotu kreće osmina finala, koju otvaraju Švicarska – Italija (18 sati), nastavljaju Njemačka - Danska (21). Satnica je ista i naredna tri dana, a u nedjelju igraju Engleska - Slovačka i Španjolska – Gruzija. Novi tjedan otvaraju Francuska - Belgija i Portugal - Slovenija, a posljednje četvrtfinaliste dobit ćemo u utorak navečer kada svoje odigraju Rumunjska – Nizozemska i Austrija - Turska.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike