Sport
DELOITTEOV PREGLED NOVCA U NOGOMETU

Europski klubovi okreću na desetke milijardi eura
Objavljeno 27. lipnja, 2024.
Velikih pet liga - Premier liga, Bundesliga, Serie A, La Liga i Liga 1 - ostvarilo je prihode od 19,6 milijardi eura
Dobro je poznata činjenica kako se u profesionalnom nogometu okreće golem novac. Sada su objavljene i konkretne brojke, u 33. godišnjem Deloitteovu izvješću o nogometnim financijama. U izvješću stoji da su prihodi na europskom klupskom nogometnom tržištu u sezoni 2022./2023. narasli za 16 %, na 35,3 milijarde eura (30,4 milijarde eura u prethodnoj sezoni). Riječ je o sezoni kada se održalo zimsko Svjetsko prvenstvo u Katru.

Prihodi u "velikih pet" europskih liga, koje čine Premier Liga, Bundesliga, La Liga, Serie A i Liga 1, narasli su za 14 %, na ukupno 19,6 milijardi eura, kao rezultat porasta prihoda na dan utakmice, novih i boljih sponzorskih ugovora te iskorištavanja stadiona za događaje koji nisu utakmice. Engleska Premier liga ponovno je europski predvodnik u financijama. Engleski klubovi Premier Lige ostvarili su ukupni prihod od 6,1 milijardu funti, što je povećanje od 11 % u odnosu prema prethodnoj godini. Ostvaren je i novi rekord, kad je riječ o posjećenosti utakmica Premier lige, što je rezultiralo povećanjem komercijalnih prihoda od 221 milijun funti (na dvije milijarde funti), kao i porastom prihoda od televizijskih prijenosa za 9 % (na 3,2 milijarde funti) u odnosu prema prethodnoj godini.

U isto vrijeme, ukupni troškovi plaća u Premier ligi porasli su za 10 % i prvi put premašili četiri milijarde funti. Međutim, unatoč tomu što su prihodi (603 milijuna funti) rasli više nego plaće (377 milijuna funti), ukupna (agregirana) operativna dobit klubova u Premier ligi (ne uključujući trgovinu igračima) pala je za 18 %, na 393 milijuna funti, a razlog tomu je rast drugih poslovnih rashoda, na 1,6 milijardi funti, djelomično zbog inflacije.

Klubovi u Bundesligi i Serie A zabilježili su najveći prosječni postotni rast u protekloj sezoni (22 %), djelomično zbog povratka navijača na stadione u Njemačkoj i Italiji. Klubovi u Bundesligi zabilježili su najvišu prosječnu posjećenost među ligama petice, čime su se prihodi na dan utakmice gotovo udvostručili, na 0,5 milijardi eura, pridonijevši ostvarenju ukupnih prihoda od 3,8 milijardi eura u sezoni 2022./2023. La Liga je također rušila financijske rekorde u sezoni 2022./2023. Njezini su klubovi ostvarili ukupne prihode od 3,5 milijardi eura.

Milan Bugarić
GOLEMI IZNOSI I U CHAMPIONSHIPU
Golemi iznosi vrte se i u 2. engleskoj ligi, Championshipu. Oni su u sezoni 2022./2023. narasli za 10 % i premašili troškove plaća prvi put nakon sezone 2016./2017. Ostvarili su ukupne prihode od 749 milijuna funti, uglavnom zbog sastava lige, odnosno pet klubova koji uživaju pravo na isplate Premijer lige i koji su ukupni prihod lige povećali za 200 milijuna funti (27 %). Međutim, drugoligaški su klubovi nastavili ostvarivati gubitke. Oni su iznosili 316 milijuna funti i ni jedan klub nije ostvario poslovnu dobit (prije trgovine igračima).

Možda ste propustili...