Sport
BIJELO-PLAVI POČELI PRIPREME

Na Opus Arenu stigla četiri nova igrača, Boto ih zasad skriva
Objavljeno 26. lipnja, 2024.
Nije nam baš bilo drago jučer ujutro vidjeti nasmiješenog Talijana kako šeće oko Opus Arene. Prethodna noć, Zaccagnijev gol u 98. minuti i neprospavana noć ostavili su traga.

Trener Osijeka Federico Coppitelli utakmicu Hrvatska - Italija gledao je u Osijeku. Uz svoje pomoćnike Gianlucu Cerveru, Paola Fontu i Gianfranca Randazza, valjda je bio jedini toga dana u Osijeku koji nije bio baš očajan nakon utakmice. Štoviše, priželjkivani rezultat mu se i dogodio.

- Priželjkivao sam da bude neriješeno, ali ne ovako kako je ispalo. Nadao sam se da će neriješen rezultat biti dovoljan i jednoj i drugoj reprezentaciji za prolaz i da će tim rezultatom svi biti zadovoljni - rekao je trener Osijeka, koji je u mlađim uzrastima trenirao tri talijanska reprezentativca koja su u ponedjeljak navečer igrala protiv Hrvatske - Gianlucu Scamaca, Davidea Frattesiija i Lorenza Pellegrinija. Čini se kako je dobar prognozer bio i sportski direktor Osijeka Jose Boto. Prije manje od dva tjedna, na Coppitellijevoj promociji, rekao je: "Italija ili Hrvatska, jedna od te dvije reprezentacije neće proći dalje." Očekivao je sportski direktor Osijeka i jučer pitanja vezana uz Euro, no razlog dolaska na Opus Arenu nije bila reprezentacija Hrvatske i Euro, nego početak priprema Bijelo-plavih.

Zasad četvorica novih


Coppitelli je prvi trening s momčadi odradio jučer popodne, prijepodne su odrađena razna testiranja. Za početak na raspolaganju je imao 28 igrača, s kojima će trenirati do nedjelje. U ponedjeljak momčad kreće na pripreme u Austriju, gdje će odigrati tri susreta. Već sada su na Opus Arenu stigla četiri igrača čija se imena drže u tajnosti. Iz kluba još nije stigla službena objava, premda se u eri društvenih mreža i opće komunikacijske povezanosti teško bilo što može sakriti. I na jučerašnjem "meetingu" novinari su sa sportskim direktorom Joseom Botom "igrali igru detekcije". Postavljali su pitanja kako bi otkrili identitet pristiglih.

- Imamo četiri nova igrača. Četiri koja su već došla i koja će već trenirati kod nas. Još jednoga očekujemo prije odlaska u Austriju, a tijekom boravka u Austriji stići će nam još jedan-dva igrača.

Na kojoj poziciji igraju?

- Od ovih koji su došli jedan je središnji branič, dva veznjaka i jedno krilo.

Nije ni jedan vratar?

- Među ovima nije ni jedan vratar!

Radi li se o mlađim igračima ili igračima s određenim većim iskustvom?

- Ovisi što smatrate igračem s iskustvom. Imate igrača kao Rafael Leao ili nekoga starijega koji je igrao u lokalnoj ligi, ali ima više od trideset godina. Ovo nisu stariji igrači. Svi su između 21 i 26 godina, ali to ne znači da nećemo dovesti možda nekoga i starijega od 26 godina.

Koliko ih je iz Hrvatske?

- Četvorica su iz Hrvatske.

Onda idemo pogađati. U Osijek je već stigao središnji branič iz Varaždina Nikola Jelenić. Drugi Hrvat je defenzivni veznjak Marko Soldo, koji je protekle sezone proveo u Gorici kao posuđeni igrač zagrebačkog Dinama. Cvijanović se vratio s posudbe iz Šibenika, a Sajko iz Jaruna. Tu je još vezni igrač s ofenzivnijom ulogom je 21-godišnji Brazilac Pedro Lima, koji je protekle sezone bio posuđen iz Palmeirasa u engleski Norwich, za koji je igrao u njegovoj mladoj momčadi. Krilni napadač je 22-godišnji Ricuenio Kewal, mladi Nizozemac koji je posljednjih devet godina bio član AZ Alkmara, jednog od najvećih rasadnika talenata u Europi. To su četvorica pristiglih. Peti, odnosno treći Hrvat, trebao bi biti vratar U21 reprezentacije Hrvatske Nikola Čavlina. Šesti? Prema nekim informacijama taj šesti bi ipak trebao biti igrač iz inozemstva, pa se Boto možda i preračunao. Ili možda ima i četvrtog Hrvata "na lageru".

Neće kao Gattuso


S prvom momčadi pripreme je počela i nekolicina mladih igrača iz Omladinske škole Osijeka. O planovima s njima govorio je trener Coppitelli:

- Kao što sam rekao, otvoren sam za provjeru njihovih kvaliteta i pružiti im priliku. Hoće li s nama ostati, procijenit ćemo - rekao je trener Osijeka.

U međuvremenu, nakon službenog Coppitelijeva predstavljanja i početka priprema, Osijek je doznao potencijalne suparnike na startu svog europskog puta. U drugom pretkolu Konferencijske lige Osijek će se sastati s boljim iz susreta litavskog Šiauliaija i Levadije Tallin iz Estonije.

- Želim da Osijek ima svoj prepoznatljiv identitet. Želimo biti konkurentni, prepoznatljivi, a u Europi proći što više kola dalje. U ovom trenutku teško mi je procijeniti naše mogućnosti, kao i trenutnu razinu obaju potencijalnih suparnika. Sigurno ćemo ih snimiti, analizirati, pa ćemo imati jasniju ideju o njihovoj vrijednosti i kako igrati protiv njih.

Coppitelli neće biti ove godine jedini talijanski trener koji će voditi momčad u HNL-u. Bit će ih čak trojica. Od prošle sezone momčad Istre 1961 vodi Paolo Tramezzani, koji će, po svem sudeći, povesti Puljane i u novu sezonu. U Hajduk je nedavno stigao legendarni Gennaro Gattuso. Vidjeli smo na početku Hajdukovih priprema kako dosta viče na svoje igrače. Hoće li i Coppitelli talijanski temperamentno vikati na svoje igrače?

- Trebam prvo odraditi prvi trening, pa ću vidjeti hoću li trebati vikati -, nasmijao se Federico, te zaključio:

- Poznam Gattusa. On je dobra osoba, suprotstavljali smo se dok smo bili u Primaveri, znam njegove vrijednosti i bit će mi drago suprotstaviti se s njim i sada. Što se mene tiče, koliko ću vikati, uvijek se u svemu mora pronaći neka sredina. Dobro treba procijeniti kada treba poviknuti, a kada to ne treba - zaključio je trener Osijeka.

Krešimir Lacković
TRI UTAKMICE U AUSTRIJI
Austrijska pokrajina Koruška bit će ljetna pripremna baza nogometaša Osijeka. Tijekom boravka u Austriji odigrat će se tri utakmice. Prvu s češkim prvoligašem Jablonecom 3. srpnja, drugu protiv novog mađarskog prvoligaša Spartacusa iz Nyireghaze 7. srpnja, a 13. srpnja suparnik će biti ukrajinski Rukh iz Lviva. Tjedan dana prije prve utakmice drugog pretkola Konferencijske lige, koja će biti odigrana u Opus Areni, Bijelo-plavi će, također u Osijeku, odraditi generalnu probu, a zasad suparnik još nije poznat.

BOTO: LOVRIĆ JE SAM POŽELIO OTIĆI
Jose Boto pokušao je objasniti situaciju s Kristijanom Lovrićem, kojem se zahvalio, i Klub više ne računa na igrača koji je u Osijek u zimu 2022. došao na velika vrata.

- S Kikijem sam cijelo vrijeme dok sam bio ovdje, svih šest mjeseci, imao dosta razgovora i uvijek me pitao za odlazak. Nije se vidio u Osijeku, već je tražio novi izazov u karijeri. I ja sam mu rekao - O.K., potražit ćemo klub i pronaći ćemo način. Koliko znam, on je trenutno u razgovoru s nekoliko klubova i dopustili smo mu da ne bude ovdje, nego da riješi svoju situaciju. Ne želim jednostavno ni jednoga igrača koji ne želi biti ovdje.

Možda ste propustili...

DOBRA UVERTIRA KOŠARKAŠA UOČI KVALIFIKACIJA ZA OI

Hezonja u Draženovu društvu, s dvije pobjede ide se u Pirej

HRVATI SAZNALI PRVE SUPARNIKE U LONDONU

Donna na startu neće imati lagan posao

Najčitanije iz rubrike