Sport
BRANDENBURŠKA VRATA

Bilo je lijepo, nažalost, kratko je trajalo
Objavljeno 27. lipnja, 2024.
One sekunde kada je Mattia Zaccagni udarcem isprve sprašio loptu iza leđa Dominika Livakovića, bilo mi je jasno da je Euro završio za našu reprezentaciju i sve nas koji smo svakog dana hodočastili u Neuruppin. Je, postojala je ona čuvena kombinacija za prolazak s dva boda, ali u startu sam smatrao da je to nategnutije od nekih jedanaesteraca koji su kroz povijest HNL-a bili dosuđivani za Dinamo i Hajduk. Doduše, moram priznati da sam u trenutku slabosti počeo vjerovati u čudo, baš kao što je i moj stari proveo život vjerujući da njegov Osijek može osvojiti naslov prvaka.

Budući da živimo u doba procvata moderne tehnologije te društvenih i inih mreža, čak i u Njemačkoj sam ekspresno saznao da je za sve kriv Zlatko Dalić. To je, bar što se tiče ovog turnira, točno, jer je dosta jasno da se moglo postići više. Opet, možda nam je svima skupa trebalo ovako grubo otrježnjenje. Po meni, u tom kontekstu Dalićeva su najveća krivnja rezultati njegova mandata. Te drugi na svijetu, te treći na svijetu, te finalisti Lige nacija... Sve skupa je dovoljno da čovjek pomisli kako naši reprezentativci hodaju po vodi dok tu istu vodu pretvaraju u vino. Realnost je ipak nešto drukčija, sviđalo se to nama ili ne. Ovdje prestajem o nogometu jer ovaj Euro je puno više od toga. Za početak, tu su navijači naše reprezentacije. Milijun puta sam slušao priče o njima iz usta prijatelja koji su pobožno pohodili velika natjecanja. Iskreno, mislio sam da pretjeruju, sve dok nisam stigao u Njemačku. O.K., na utakmici sa Španjolskom navijači nisu bili u top-formi, a u Hamburgu su se stopili s prijateljski nastrojenim i podjednako glasnim Albancima, i to mi baš i nije potkrijepilo sve te priče.



Međutim, Leipzig je promijenio apsolutno sve. Članovi navijačkih skupina naših klubova povukli su ostale i Red Bull Arena počela se tresti u ritmu Hrvatske. Od prve minute do odlaska naših reprezentativaca u svlačionicu atmosfera je bila više nego impresivna, s time što me se najviše dojmilo posljednjih desetak minuta prvog poluvremena. To je bilo toliko moćno da bih u tom trenutku najradije zamolio onog, sada već nemilo zloglasnog Dannyja Makkelieja da pusti neka cijela utakmica ide u jednom komadu, samo da se ne prekida huk s tribina. I gradovi su posebna priča. Berlin je impozantna grdosija u kojoj se lako pronađe kutak gdje nitko nema pojma da se igra Euro, a i Hamburg ima svoje čari. Možda griješim dušu, ali rekao bih da je to Rijeka na steroidima. Lepzig je nešto sasvim drugo, sveučilišni grad s nemoguće puno mladih ljudi, nakrcan dobrim vibracijama, koje su dodatno razigrali navijači naše reprezentacije.



Treba li reći kako svi ti dojmovi ne bi bili toliko pozitivni da nije bilo sjajnog društva? Da su mi dali da sam biram, ne bih pogodio tako dobro. Karuza se pokazao kao sjajan i iznimno zabavan cimer, a još je i samoinicijativno odradio sve te puste tisuće kilometara za volanom, iako je dogovor bio da vozimo sva trojica. Doduše, i ja bih u tako dobrom autu. Prekaljeni rutiner Keler držao nas je kao malo vode na dlanu, a usput je sklapao nova prijateljstva. Recimo, nesebično je podijelio kulen s Azijcem zaposlenim u našem smještaju dok su raspravljali o nogometu. Jedini prigovor na moje suputnike je nedostatak sluha za 1001 priču o hokeju na travi, ali o tome ćemo drugom prilikom...

Davor Petrović
Možda ste propustili...

PRIVATNI KONCERT ZA ENGLESKE NOGOMETAŠE

Ed Sheeran došao u kamp podržati Gordi Albion

PORTUGAL PROŠAO NA JEDANAESTERCE

Hrabre Slovence zaustavio čudesni Diogo Costa

Najčitanije iz rubrike