Sport
IZBORNIK HRVATSKE NOGOMETNE REPREZENTACIJE ODGOVORIO NA KRITIKE

Svjestan sam kako mnogi misle da sam slučajno bio ondje kada je Hrvatska osvajala medalje
Objavljeno 20. lipnja, 2024.
Standardna "dan poslije" konferencija za medije donijela je golemu promjenu raspoloženja izbornika Vatrenih Zlatka Dalića, koji je neposredno nakon sučeljavanja s Albanijom djelovao kao da je izvan sebe. U četvrtak ujutro izbornik je bio sjajno raspoložen od trenutka kada je kročio u press-centar u Neuruppinu. Preciznije, djelovao je kao da mu je noć donijela odgovore na pitanja koja je iznjedrila ta nesretna utakmica u Hamburgu.

Samo pozitiva


Dalić je među hrvatske medije došao s osmijehom, a zatim se samoinicijativno ispričao fotoreporterima koje je prije pet dana upozorio da ne hodaju po prostoriji u kojoj se tada održavala konferencija za medije. Apsolutno nitko nije očekivao takav potez jer ta njegova reakcija nije bila ni gruba ni bezobrazna, a dogodila se prošle nedjelje. No dobro, raspoloženi Dalić se sjetio.

- Prije svega, moja isprika fotoreporterima. Nisam mislio ništa loše. Dečki, oprostite. Nisam ni nervozan ni ljut, pogotovo ne na vas - istaknuo je Dalić samoinicijativno.

Zatim se prepustio pitanjima, s time da ni u jednom trenutku nije pokazao ni najmanji znak nekakve nelagode. Štoviše, nije se namrgodio čak ni kada su na red došli igrači koji spadaju u kategoriju "senatora", poput Marcela Brozovića. Tko je gledao utakmicu s Albanijom, zna zašto je baš on prvi došao na red.

- Marcelo je velikan hrvatskog nogometa i uvijek daje svoj maksimum. Nakon Portugala nismo imali prigovora na njega, onda je bio sjajan. Sad je činjenica da ne funkcioniramo kao momčad, a onda ni on nije najbolji. Nikad nismo imali ovoliko lako izgubljenih lopti u veznom redu. Broz sve pokušava spasiti, ali nije to samo do njega. Moja ideja je da imamo posjed lopte preko ta tri vezna i da se otvaramo s tri igrača, ali puno je pogrešaka ispred Marcela, pa ispadne da on nešto nije pokrio. Ne možemo govoriti samo o pojedincu. Saudijska liga u kojoj igra je takva kakva jest, ali on je tamo imao dobru sezonu. Recimo, N‘Golo Kante igra tamo, a sada se vratio u francusku reprezentaciju, nakon dvije godine, i bio je igrač utakmice protiv Austrije. To je dokaz da liga u Saudijskoj Arabiji nije loša. Brozova igra je posljedica nastupa cijele ekipe - objasnio je Dalić.

Kritike i pohvale


Nije tajna da je pitanje o Brozoviću stiglo kao posljedica izvedbe mlađih reprezentativaca koji su dobili priliku protiv Albanije.

- Oni su nam donijeli energiju i potrgali se da utakmicu okrenemo u našu korist. S njima smo bili puno bolji nego u prvom poluvremenu. Sada imamo tri dana do Italije da vidimo što je najbolje. U ovih sedam godina naučio sam na kritike i nešto manje na pohvale. Normalno se nosim s time i tu nemam nikakvih problema. Kad gubimo i igramo loše, ja preuzimam odgovornost, a tako je i sada. Kritike prihvaćam i nosim se s njima koliko mogu. Svjestan sam kako mnogi misle da sam slučajno ondje kada se osvajaju medalje. To je tako u Hrvatskoj - rekao je Dalić, ali pritom nije pokazao ni jedan znak nervoze.

Jednostavno, cijelu press-konferenciju djelovao je kao čovjek kojem je noć donijela mir, iako je hrvatska reprezentacija na rubu ispadanja već u prvoj fazi natjecanja.

- Mi smo tu bili i u Katru, a i prošli Euro donio je istu situaciju. Za nas već sada počinje nokaut-faza natjecanja. To moramo tako shvatiti. Italija je utakmica koja nam sve znači jer nas pobjeda gura dalje, a poraz ili neriješeni rezultat izbacuju nas iz te priče. Moramo sačuvati pozitivnu atmosferu te prihvatiti odgovornost i pogreške, da ih više ne činimo - istaknuo je Dalić.

Zatim je posegnuo za statistikom.

- Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji nismo primili pogodak u skupini, a u Katru smo dobili samo jedan gol. Ovdje smo ih dobili već pet. Svaki opasan napad završi nam u mreži i to ne funkcionira kako treba. Svi smo nakon Portugala govorili kako je bilo dobro, a sada je sve nešto lošije. Taj pristup moramo mijenjati jer je pred nama nokaut-faza. Idemo to proći najbolje što možemo - objasnio je Dalić, ponovivši da hrvatski reprezentativci u fazi obrane stoje predaleko od igrača koje čuvaju.

Uz to se dotaknuo i izostanka žutih kartona.

- To je pokazatelj da nismo dovoljno agresivni. Mi primimo gol nakon centaršuta, a to moramo blokirati. Nismo dobri u tom dijelu igre. Nedostaje nam agresije, taj dio igre nismo uspjeli postaviti. Svih pet golova olako smo primili, a posljednji protiv Albanije pao je iz kontre u 95. minuti, dok smo vodili 2:1. Ne ispratimo sve do kraja, stojimo daleko od igrača i nedostaje nam agresija - rekao je Dalić.

Otac i(li) izbornik


Među mnogim kritikama lansiranim na njegov račun ističe se teza da se prema igračima ponaša kao otac, a ne kao izbornik.

- Nisam to čuo. Ponašam se isto svih ovih godina, a igraju oni koji to zaslužuju. Sastavljam ekipu i gledam sa stožerom, razmišljam što bi bilo najbolje. Neki igrači imaju kredit, ali gledam najbolje za reprezentaciju i sebe. Moja sudbina ovisi o tome što ću napraviti. Ako ću gledati očinski na nekoga, onda to neće dobro ispasti. Svi koji su tu, zaslužuju biti tu. Kad smo radili popis, svi ste se s njim složili, u 98 posto slučajeva. To se vjerojatno odnosi na starije igrače koji su od Rusije uz mene. Dok sam živ, bit ću im zahvalan, ali igrat će koliko zaslužuju. Ne kažem da uvijek pogodim, ne kažem da sam u pravu, da uvijek sve vidim najbolje, ali to su moje odluke - tumačio je Dalić.

Prema njegovim riječima, problem nije fizička sprema, jer je hrvatska reprezentacija bila druga po pretrčanim kilometrima nakon prvog kola u svim skupinama. Isto je Dalić ustvrdio za Ivana Perišića, uz napomenu da mu nije lako nakon devet mjeseci rehabilitacije, a zatim je objasnio zbog čega Ante Budimir nije bio dio udarne jedanaestorice protiv Albanije.

- Analizirali smo ih i vidjeli da igraju 5-4-1 i stoje u dubokoj zoni. Znali smo da ćemo imati posjed, tu nam je onda Bruno Petković važan igrač, jer zna iznuditi prekršaj. Koncepcija je bila da lopta dođe do njega, pa ostali igrači ulaze u prazan prostor. To je bila naša ideja. Albanci su stajali u zoni, a mi smo računali na pasove i proboje. To smo htjeli dobiti s Brunom, ali Ante nije izgubio svoje mjesto. Uvijek stavljamo one za koje mislimo da su najbolji - zaključio je Dalić. Davor Petrović
Trening - otkazan
Zlatko Dalić otkazao je trening u četvrtak u Neuruppinu, igračima je dao slobodno, nije bilo regeneracije za prvih 11 ni treninga za ostatak momčadi. Izbornik je dao slobodno i ostatku momčadi kako bi se ekipa odmorila i “resetirala” uoči ključne utakmice protiv Italije. Do utakmice protiv Italije, koja je na rasporedu 24. lipnja, hrvatski igrači imat će tri treninga. Onaj posljednji trebao bi se održati u nedjelju u Leipzigu, gdje se igra utakmica, no možda Dalić ponovo povuče potez kao i prije Albanije, kada je posljednji trening odradio u kampu umjesto na stadionu u Hamburgu. Od Neuruppina do Leipziga ima 255 kilometara, slično kao i od Neuruppina do Hamburga (215 km), pa bi hrvatska vrsta u nedjelju mogla trenirati u svojoj bazi, a potom se autobusom uputiti u Leipzig.

Zlatko Dalić

hrvatski izbornik

Svi koji su tu, zaslužuju biti tu. Kad smo radili popis, svi ste se s njim složili, u 98 posto slučajeva. Ne kažem da uvijek pogodim, ne kažem da sam u pravu, da uvijek sve vidim najbolje, ali to su moje odluke

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike