Mozaik
ODRŽAN 15. MEMORIJAL DARKA PAURIĆA

Činio je čuda i srcem i dušom, spašavao glazbu i glazbenike
Objavljeno 8. lipnja, 2024.
Njemu u čast pjevali su Tena, Jeršek Štef, Igor Delač, Zoran Kuna i Marko Funarić
Radio Osijek organizirao je tradicionalni koncert tamburaške glazbe - 15. Memorijal Darka Paurića u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića. Ovaj obožavani glazbeni urednik vodio je niz različitih emisija poput legendarne Desetice i Ritam Šokadije.

Ni u najtežim vremenima, tijekom Domovinskog rata, nije napuštao svoj radio, koji je beskrajno volio, zadobivši ondje i ozljedu tijekom granatiranja Osijeka. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata kao i brojnim priznanjima novinarske struke i glazbene umjetnosti. Na Memorijalu, u njegovu čast, nastupila su poznata imena naše tamburaške i pop-glazbe te radijski prijatelji; Vlatka Kopić Tena, Stjepan Jeršek Štef, Igor Delač, Zoran Kuna i Marko Funarić.

- Ja se s radošću prisjećam mog Darka, mogu slobodno reći da mi je bio pravi prijatelj. Znam ga od prvog dana na Radiju Osijek kada je započeo kao najavljivač i, uistinu, kako vrijeme prolazi, tako mi više i nedostaje. On je pravi primjer koliko se voli svoj posao, sve mu možeš dirati osim u radio i njegovo Đakovo. Uistinu je izvrsno radio svoj posao, malo je danas takvih znalaca tamburaške glazbe. Svako sjećanje na njega kroz ovaj koncert znak je da on i dalje živi među nama i da ga nikada nećemo zaboraviti - rekao je glazbenik Stjepan Jeršek Štef.

Punih 80 godina Radio Osijek promovira kvalitetnu tamburašku glazbu te regionalne autore i izvođače, u posljednje vrijeme u emisijama Ritam Šokadije i Tamburaškoj promenadi, dodjelom nagrada za najbolje tekstove na požeškom festivalu Zlatne žice Slavonije, izborom tamburaškog hita godine te jedinstvenim tamburaškim koncertom koji se organizira od 2010. godine u znak sjećanja na prerano preminulog glazbenog urednika.

- Radio Osijek nikada nije našao kvalitetnu zamjenu za Darka Paurića, ali zato smo osmislili ovakav koncert koji je ne samo znak sjećanja na njega već i zbog želje radijskih novinara da se promovira tamburaška glazba. Darko je bio svestrani glazbeni urednik i novinar. Najviše je volio tamburašku glazbu, pa su tako mnogi glazbenici premijerno njegovim ušima puštali svoje pjesme. Imali su povjerenje u njegovo uho i znanje, to je ono što svima nedostaje već 16 godina kao i samom Radiju Osijek - ističe urednik HRT-a Radio Osijek, Davor Lončarić.

Na Memorijalu su predstavljeni i vrhunski Tamburaški orkestar Rapsodija iz Semeljaca pod ravnanjem Vlade Čatića. Nekadašnji Tamburaški orkestar Općine Semeljci trenutačno ima 38 članova od kojih je polovina mlađih od 18 godina, što upozorava na svijetlu budućnost i velike mogućnosti za kvalitativni napredak.

- Naši članovi su premladi da znaju za Darka, no mi stariji se itekako sjećamo koliko je zadužio tamburu. Nama je doista velika čast i zadovoljstvo da se možemo ovom prigodom bar malo odužiti Darku na svemu onome što je napravio za nas tamburaše. Rado se prisjećam naših ugodnih druženja u sklopu festivala, uvijek smo razmjenjivali iskustva i težili k tome da tambura napreduje i zahvati glazbenu scenu. - naglašava Čatić.

Željka Bačić, umirovljena novinarka Radija Osijek i Darkova kolegica, ističe da se svake godine veseli Memorijalu jer se tako slavi Darkov rad.

- On je bio odličan suradnik, točno je znao što želi od glazbe i što bismo trebali imati u našem programu. Od zagovaranja da treba biti glazbe na svim jezicima do instrumentala kao glazbenog broja, nikad se nismo mogli ljutiti na njega jer nam je priuštio tamburicu u programu - dodaje.

Šima Jovanovac, glazbenik i pjevač, uvidio je promjene na tamburaškoj sceni nakon Darkove smrti.

- Godine lete, osjećaji su isti i uvijek je u duši i srcu: da je s nama, bilo bi puno bolje. Otkako njega nema, manje se planira tamburaška i narodna glazba, ne sjedimo više toliko zajedno jer on je bio ta nit koja nas je spajala. To je možda početak erozije tamburaške glazbe jer nismo više imali voditelja koji je stvarao svima nama put i održavao kvalitetu. Darko je činio čuda i srcem i dušom, spašavao je glazbu i glazbenike, to je nešto što se treba otvoreno reći - ističe Šima.

Elena Lukić
Šima Jovanovac

glazbenik i pjevač

Otkako njega nema, manje se planira tamburaška i narodna glazba, ne sjedimo više toliko zajedno jer on je bio ta nit koja nas je spajala.

Možda ste propustili...

ARHITEKTONSKA OSTVARENJA KOJA VRIJEDI POSJETITI

4 najzanimljivije europske zgrade posljednjih godina

SPLITSKA GRUPA NAJAVILA VELIKI KONCERT U TVORNICI

TBF slavi 20 godina hit-albuma "Maxon Universal"

Najčitanije iz rubrike