Mozaik
ARHITEKTONSKA OSTVARENJA KOJA VRIJEDI POSJETITI

4 najzanimljivije europske zgrade posljednjih godina
Objavljeno 27. lipnja, 2024.

Zaista je teško odabrati najzanimljivija arhitektonska ostvarenja - baš zbog toga što je to subjektivan izbor. Ipak, odabrali smo četiri koja vrijedi posjetiti, čak i ako ste u tom gradu samo nakratko.

 

 

Amsterdamska dolina

 

„The Valley“ ili dolina naziv je zaista originalnog projekta koji je završen 2021. godine u brzorastućem južnom dijelu nizozemske metropole. Na prvi pogled se čini da je riječ o raspadajućem stambenom kompleksu sa zrcalnim svjetlom – no na drugi pogled vidite da su na mjestima raspada balkoni i terase pune zelenila. Dakle, ne radi se o nikakvoj provaliji uzrokovanoj destrukcijom, već o mjestu koje vrvi životom. Studio MVRDV Architects pustio je mašti na volju, ne brinući se o pravim uglovima, i zahvaljujući tome nastale su stotine različitih stanova s prostorijama različitih orijentacija. Donji dio kompleksa namijenjen je javnosti i u njemu se nalaze restorani, kafići, trgovine, prirodoslovni muzej i galerija. Na gornjim katovima su uredi i stanovi. Dolini također pripada i ogromno nogometno igralište. Projekt je dobio brojne arhitektonske nagrade, kao i priznanja vezana za održivost.

https://unsplash.com/photos/a-tall-building-with-many-windows-a9JyANekUYA

 

 

Stambena zadruga La Borda, Barcelona
 

La Borda je zajednica za stanovanje namijenjena onima koji si ne mogu priuštiti vlastiti stan i istovremeno se boje da će vlasnik jednog dana otkazati najam. Stanovnicima nudi ugovor na 75 godina s obavezom godišnjeg plaćanja najma. Stanovnici žive u malim stanovima i dijele zajedničke prostorije poput praonice rublja, kupaonice, kuhinje, društvene prostorije i gostinjske sobe. Zgrada je potpuno izrađena od drveta i najviša je drvena zgrada u Španjolskoj. Njen dizajn prilagođen je budućim stanovnicima kako bi im pružio ugodan životni prostor. Naravno, zgrada je izuzetno održiva.

 

 

Veza dviju željezničkih stanica - Prag

 

Jedinstveni arhitektonski projekat Masaryčka nastao je na izvornom brownfieldu između dviju željezničkih stanica češke metropole, koju su njezini stanovnici nastojali izbjegavati. Dvije zgrade dizajnirane od strane studija Zaha Hadid imaju stepenasto pomične katove, što je rezultiralo kaskadnim terasama. Iako svjetski poznata arhitektica nije dočekala završetak projekta, djelo je dovršio češki arhitekt Jakub Kaška, koji radi u njenom londonskom studiju. U Masaryčki se nalaze uredi, restorani, trgovine, a u neposrednoj blizini trga, zelenilo i ulaz u metro. Iz zaboravljenog mjesta tako je nastao prostor u koji se ljudi rado vraćaju.

 

 

Škola u ružičastom (Torino)

 

Srednja škola Enrico Fermi počela je sa radom od 1960. godine, pa nije čudo što neki prostori više nisu odgovarali suvremenim potrebama učenika i nastavnika. Talijanski studio BDR Bureau dobio je zadatak da osmisli novi izgled škole kako bi se više otvorila prema okolini i kako bi njezini interijeri bolje odgovarali modernoj nastavi. Upotrebom novih čeličnih nosača i integracijom različitih modularnih sustava unutar i izvan zgrade stvorena je prozračna i moderna građevina koja privlači pažnju na prvi pogled. Studio je također dizajnirao staklene galerije koje su omogućile bolju ventilaciju zgrade i nastave. Izabrane boje su također impresivne - vanjski dio zgrade je u roze boji, dok su unutrašnji podovi, zidovi i stropovi u svijetlim tonovima, uz komade namještaja u nježnim bojama. U ovoj školi uči se jedna prava poezija! (promo)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike