Mozaik
MEDITERRANE FILM FESTIVAL

Turskom filmu “Život” pripala Zlatna pčela
Objavljeno 4. srpnja, 2024.
U glavnom je programu bila i američka drama “Utorak” u režiji hrvatske filmašice Daine O. Pusić
Drugo izdanje Mediterrane Film Festivala završeno je u nedjelju navečer glamuroznom ceremonijom dodjele nagrada na impresivnoj Tvrđavi Manoel (Fort Manoel) s koje se pruža spektakularan pogled na morsku pučinu i glavni grad Malte, Valettu.

Kao i prošle godine domaćin i voditelj dodjele, koja je uključivala i raskošnu večeru unutar zidana utvrde te glazbene nastupe, bila je britanska televizijska zvijezda i autor dječjih knjiga David Walliams, a među uzvanicima je bio i slavni britanski redatelj i scenarist Mike Leigh, nagrađen BAFTA-om i nominiran za sedam Oscara, koji je na početku Festivala mediteranskog filma primio Nagradu za karijeru. Tijekom večeri Nagradu za životno djelo primila je i Rita Galea, proslavljena domaća koordinatorica produkcije koja je radila na nizu velikih holivudskih produkcija koje su se snimale na Malti kao što su "Svjetski rat Z", "Da Vincijev kod", "Podmornica U-571" i mnoge druge.

U Glavnom natjecateljskom programu, u kojem je prikazano petnaest naslova, Zlatna pčela za najbolji film pripala je turskoj drami "Život" ("Hayat") u režiji Zekija Demirkubuza o djevojci koja zbog prisilnog braka bježi od kuće. Nagradu žirija dobila je francusko-palestinska koprodukcija "U zemlju nepoznatu" ("To a Land Unknown") koju potpisuje Mahdi Fleifel o dvojici palestinskih izbjeglica koji žive na društvenom rubu u Ateni. Jordanska drama smještena u Alepu tijekom sirijskog građanskog rata "Slučaj stranca" ("The Stranger‘s Case") osvojila je dvije nagrade: Brandt Andersen proglašen je najboljim redateljem, a nagrada za najbolju ulogu pripala je Yasmini Al-Massri. Za najbolji snimateljski rad nagrađen je Carlos Alfonso Corral za talijanski film "Prokleti" ("The Damned"), a za najbolju scenografiju nagradu je dobio nizozemski film "Slatki snovi" ("Sweet Dreams") bosansko-nizozemske redateljice Ene Sendirajević. U glavnom je programu bila prikazana i američka drama "Utorak" ("Tuesday") u režiji mlade hrvatske filmašice Daine O. Pusić, kćeri hrvatske političarke Vesne Pusić, no film je ostao kratkih rukava.

Na ceremoniji zatvaranja drugog izdanja Festivala mediteranskog filma bila je i malteška predsjednica Myriam Spiteri Debono, koja je istaknula da je filmska industrija jedan od stupova malteškog gospodarstva, a Festival mediteranskog filma sjajna plaforma za dodatnu promociju malteške filmske industrije i države Malte u svijetu.

- Tijekom devet festivalskih dana bio je privilegij poželjeti dobrodošlicu međunarodnoj filmskoj zajednici na ovom prelijepom otoku Malti i zajedno slaviti ljepotu i moć filma, a istovremeno razvijati međunarodnu suradnja i partnerstvo. Uživali smo u više od 45 filmova iz 35 zemalja s industrijom i lokalnom javnošću, uz bogat i zanimljiv industrijski program. Čestitam svim dobitnicima festivalskih nagrada Zlatna pčela! - izjavila je nova umjetnička direktorica Teresa Cavina, iskusna talijanska filmska stručnjakinja s dvadeset godina selektorskog iskustva s velikih festivala kao što su Locarno, El Gouna, Rim, Venecija i Abu Dhabi.

Uzvanicima se obratio i Johann Grech, ravnatelj Malteške filmske komisije koja stoji iza organizacije festivala obećavši da će Malta stvoriti filmsku industriju svjetske klase najavivši nova ulaganja u infrastrukturu i privlačenje novih velikih holivudskih produkcija na Maltu, koja će uskoro proslaviti stoljeće svoje filmske radinosti.

Stjepan HUNDIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike