Mozaik
STD “PAJO KOLARIĆ”

Nastupaju sa 150 američkih Hrvata ispred KC Osijek
Objavljeno 2. srpnja, 2024.
Ovaj če se veliki tamburaški koncert održati u četvrtak, 4. srpnja, s početkom u 19 sati
U četvrtak, 4. srpnja 2024., Osijek će posjetiti oko 150 Hrvata iz New Yorka i Pittsburgha te nastupiti na velikom tamburaškom koncertu kao gosti Slavonskog tamburaškog društva "Pajo Kolarić" iz Osijeka. Koncert će biti ispred Kulturnog centra Osijek s početkom u 19 sati. Uz američke glazbenike i plesače, nazočit će mu i glavni predsjednik Nacionalnog odbora Hrvatske bratske zajednice u Americi Edward W. Pazo i glavna tajnica-blagajnica Bernadette M. Luketich-Sikaras.

Juniorski tamburaški orkestar Slavonskog tamburaškog društva "Pajo Kolarić" proteklog je vikenda nastupio u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu na velikom tamburaškom festivalu koji svakih pet godina u Hrvatskoj organizira Hrvatska bratska zajednica iz Amerike. Festival "Tambure kroz generacije" okupio je više od 900 izvođača, a ukupno je više od 1500 potomaka Hrvata iz Amerike i Kanade stiglo u Hrvatsku kako bi obilježilo 130. obljetnicu najveće hrvatske iseljeničke organizacije u svijetu.

Veliki koncert održan je pod geslom "Već 130 godina ponosno promičemo hrvatsku kulturu i baštinu. Krez generacije... zajedno!", a nastupilo je 12 orkestara i folklornih skupina mladih te 19 orkestara odraslih iz svih dijelova Sjedinjenih Američkih Država i Kanade. Uz gostujući orkestar osječkog STD-a "Pajo Kolarić" nastupio je i Panonski tamburaški orkestar iz Pečuha, KUD Sv. Juraj iz Ogulina i Varaždinski tamburaški orkestar.

Svi sudionici - tamburaši i pjevači, zajednički su na pozornici KD Vatroslava Lisinskog izveli po tri skladbe posvećene Hrvatskoj. Hrvatska bratska zajednica u SAD-u i Kanadi muziciranje na tamburama i djelovanje tamburaških orkestara smatra jednim od najvažnijih elemenata očuvanja naconalnog identiteta i kulture Hrvata u Americi, te svake godine u svibnju organizira veliki američki festival dječjih tamburaških orkestara, a u studenome svake godine okupljaju se tamburaški orkestri odraslih u nekom od američkih gradova. Svake pete godine oba se festivala ujedinjuju i organiziraju u - Hrvatskoj!

Nakon festivala sve su glazbene skupine krenule na turneju po Hrvatskoj i okolnim zemljama.

U Osijek tako u četvrtak, 4. srpnja, dolaze gosti iz Pittsburgha, odnosno Cokeburga, okupljeni u Ogranak Hrvatske bratske zajednice "St. George", i zanimljiva plesna folklorna skupina iz New Yorka koja djeluje pod nazivom "Kardinal Alojzije Stepinac". Riječ je o čak 150 svirača i plesača koji će nastupiti na zajedničkom koncertu ispred osječkog Kulturnog centra uz stotinjak članova Slavonskog tamburaškog društva "Pajo Kolarić". Početak je koncerta u 19 sati.

Uz brojne američke Hrvate koji će zasvirati na tamburama i zaplesati hrvatske nacionalne plesove, u Osijeku će boraviti i nacionalni predsjednik Hrvatske bratske zajednice u Americi Edward W. Pazo i glavna tajnica HBZ-a Bernadette M. Luketich-Sikaras te veliki promotor i voditelj tamburških orkestara i manifestacija u Americi Derek Luketich.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

NAKON 14 GODINA U POPULARNOJ GRUPI

Andrea Šušnjara odlazi iz Magazina

REZULTATI ANKETE MEĐU STANOVNICIMA

Švicarci ne žele biti domaćini Eurovizije

Najčitanije iz rubrike