Regija
PRAVI ASTRONOMSKI CENTAR

Zvjezdarnica u Drenovcima pridonijela porastu zanimanja za astronomiju
Objavljeno 2. srpnja, 2024.
VINKOVCI -  Vinkovcima od 2009. godine djeluje Astronomsko društvo "Oton Kučera", nazvano po glasovitom hrvatskom astronomu i popularizatoru astronomije koji je pohađao vinkovačku Gimnaziju, a i dio prosvjetne karijere proveo u njoj. Zasluge Otona Kučere goleme su, pogotovo na području astronomije. Godine 1892. osnovao je prvu školsku zvjezdarnicu. Potaknuo je osnivanje zvjezdarnice u Zagrebu, gdje je postao ravnatelj 1903. Da je bio poznat u svjetskoj znanstvenoj zajednici potvrđuje podatak da je hajdelberški astronom August Kopff asteroidu br. 589 dao ime Croatia, u povodu otvaranja zvjezdarnice. Njemu u čast nazvan je prvi numerirani asteroid zvjezdarnice Višnjan (1996.).

Zanimanje za astronomiju u najistočnijoj županiji sve je veće, čemu je sigurno pridonijelo i nedavno otvaranje moderne zvjezdarnice u Drenovcima, što je, kako kaže Josip Krpan, profesor fizike u Gimnaziji Antuna Matije Reljkovića, inicijator osnivanja i od početka ove godine predsjednik vinkovačkog Astronomskog duštva, najveći astronomski projekt u Vukovarsko-srijemskoj županiji još od vremena Otona Kučere. Krpan podsjeća da je u rujnu prošle godine održan Tjedan astronomije organiziran u suradnji s Hrvatskim astronomskim savezom i Gimnazijom M. A. Reljkovića, kada se mnogo toga učinilo na popularizaciji astronomije od vrtićke preko osnovnoškolske i srednjoškolske dobi do zainteresiranog građanstva.

- Sada imamo pravi astronomski centar - imamo meteorsku kameru, koja radi već nekoliko godina u zračnoj luci Vrabac, optički teleskop i sve elemente koji su potrebni za radioteleskop. Što se tiče astronomije, pokrili smo područje meteora, radioastronomije i optičke astronomije – nabraja ponosno Krpan. Astronomsko društvo "Oton Kučera" još čeka zeleno svjetlo kako bi postalo članom regionalne udruge Alpe-Adria, čime bi se podignulo na međunarodnu razinu iako je već sada po opremljenosti ušlo u svjetsku meteorsku mrežu.

- Cilj nam je proširiti znanje o astronomiji unutar županije, uključiti što više mladih i obrazovnih ljudi kako bi si našli interesno područje i uvesti ih u znanost da nakon završetka srednje škole mogu napisati dobar znanstveni članak. Dosad imamo 15 državnih natjecanja s našim učenicima koji se bave astronomijom, a treba posebno istaknuti Davida Mateja Vnuka, koji je bio viceprvak svijeta u astronomiji na natjecanju u Mađarskoj. Cilj nam je da svako malo izbacimo nekog mladog poput Mateja, koji je imao stipendiju na Sveučilištu Virginia u Americi, kako bi svi oni mogli aplicirati prema visokim učilištima na Zapadu – kaže prof. Josip Krpan. Ističe kako im je želja stvoriti polivalentne ljude spremne za sve, od programiranja, fotografije, stranih jezika, matematike i fizike, koji će biti "unutra" u svakom području, a ne samo u jednom od njih, te pokrenuti Centar izvrsnosti VSŽ-a i u drugim područjima, ne samo u astronomiji. M. Flego
Astronomsko društvo “Oton Kučera” već sada je po opremljenosti ušlo u svjetsku meteorsku mrežu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike