Regija
ZORAN KOVAČEVIĆ, NAČELNIK OPĆINE KOŠKA

Višegodišnje investicije učinile su mještanima život kvalitetnijim
Objavljeno 28. lipnja, 2024.
U sanaciju svih crkvenih objekata uloženo je više od 150 tisuća eura

Vezani članci

NASTAVAK ZAHTJEVNE INVESTICIJE

Druga faza sustava odvodnje u općini Koška

Izgradnja sustava odvodnje otpadnih voda za naselja Breznicu Našičku i Ordanju, kao financijski najzahtjevniji, te početak jednosmjenske nastave u osnovnoj školi, kao društveno najodgovorniji, dva su projekta koja će Zoran Kovačević, načelnik Općine Koška, izdvojiti u razgovoru u prigodi Dana općine. To je samo nastavak nastojanja kako bi ta općina u cijelosti realizirala potrebnu komunalnu infrastrukturu i podigla kvalitetu života svojih mještana.

U travnju smo svjedočili početku jednosmjenske nastave u OŠ Ivane Brlić-Mažuranić u Koški, a netom je potpisan ugovor o realizaciji sustava odvodnje za dva mjesta u sastavu općine. Dakle, zadržali ste visok ritam investicija.

- Početak radova na drugoj fazi sustava odvodnje, izgradnje kanalizacijske mreže u naseljima Breznici Našičkoj i Ordanji u ovom je trenutku jedna od ključnih investicija, financijski vrlo zahtjevna. Podsjetit ću kako smo realizirali projekt pročišćivača otpadnih voda, predviđen za četiri naselja, Košku i Nizu te Breznicu i Ordanju. On je u probnom radu posljednjih godinu dana i ne vidimo nikakve probleme. Nakon što prođe probni rad, prikupljamo potrebnu dokumentaciju i očekujemo uporabnu dozvolu. To nam je bitno upravo zbog onoga što slijedi, dakle odvodnje u ta dva naselja, koja, za razliku od Koške i Nize, neće morati čekati pročišćivač. I tu vidimo operativnost, kako budemo koju dionicu nove mreže rješavali, tako imamo mogućnost priključiti ih na sustav koji vodi do pročišćivača.

Kakve su reakcije na početak jednosmjenske nastave?

- Ove godine imali smo priliku realizirati projekt rekonstrukcije i uređenja prostora za potrebe jednosmjenske nastave. Izvrsne su reakcije, a to je ono zbog čega smo i krenuli u taj projekt, bolja organizacija same nastave. Činjenica je da se na taj način omogućuje i puno više vremena za obiteljski život djece i njihovih roditelja, s obzirom na to da su slobodna cijela poslijepodneva. Imamo uvjeravanja ravnatelja škole da su time zadovoljni i nastavnici, pa je očito da je bio pun pogodak stvoriti takav prostor.

U novom dijelu škole dosta je nove, moderne didaktičke opreme. Nije li "matični" dio škole ostao zapostavljen?

- Dugi niz godina ulagano je jako mnogo sredstava ne samo u tu nego i u druge naše škole kada je riječ o novim tehnologijama. No dobro ste pitali, ove godine nastavno doista dajemo naglasak na područne škole. Imamo nastavu u četiri područne škole i imamo namjeru izjednačiti uvjete za svu tu djecu od prvog do četvrtog razreda. Primjerice, u područnoj školi u Ledeniku uredit ćemo fasadu i izgraditi rukometno igralište. U Nizi je napravljena fasada, a u Topolinama smo dodijelili i uredili dodatni prostor za školu. U suradnji sa školama stvaramo i materijalne uvjete koji se tiču njihova funkcioniranja.

Pred nama je još jedan Dan općine, ali i crkveni god. U našim prijašnjim razgovorima nekako se nismo doticali odnosa s vjerskim zajednicama...

- Imamo dvije biskupije, Zagrebačku i Đakovačko-osječku. Imamo četiri župe s ukupno šest crkvenih objekata. Raspodjelom proračunskih sredstava naglasak je doista stavljen na sanaciju i uređenje naših objekata, posebno ističem sanaciju, uređenje i opremanje svih crkvenih objekata na području naše općine, u što smo uložili više od 150 tisuća eura.

No ni time ne završava lista investicija.

- Prije mjesec dana smo, zaključno s mjestom Branimirovcem, završili projekt javne rasvjete. Sada u svih deset naselja imamo LED javnu rasvjetu. Tu su, gledano financijski, milijunski iznosi u pitanju, zahtjevan je to projekt, koji smo etapno, tijekom nekoliko godina, uspjeli privesti kraju.

Nastavljamo i suradnju s našim udrugama, financiramo u cijelosti izgradnju lovačkog doma, u završnim smo projektnim pripremama za izgradnju objekta naše konjogojske udruge, koja je nositelj povelje UNESCO-a za zaštitu lipicanaca kao nematerijalnoga kulturnog dobra u smislu zaštite tradicije i običaja.

Izabrali smo izvođača radova za postavljanje reflektora na igralištu Nogometnog kluba Seljak u Koški, na nekoliko smo lokacija uredili pješačke staze i parkirališne prostore na mjesnim grobljima, znatna sredstva uložili smo u održavanje cesta i uređenje kanala.

Vrijedno je spomena i uređenje nekoliko mjesnih domova za potrebe naših udruga, vezano uz nogometne klubove i dobrovoljna vatrogasna društva.

Ove godine u planu je nabava vatrogasnih vozila za DVD-ove Koška i Breznica Našička, ulagali smo u uređenje i opremanje objekta i prostora oko dječjeg vrtića...

Brojni su i programi koje sufinancirate iz općinskog proračuna.

- Nastavljamo dugogodišnju praksu sufinanciranja kupnje napuštenih kuća, sufinanciramo kamate na stambene kredite, dajemo jednokratne pomoći za novorođene, besplatan je vrtić, jaslice, školski pribor, radne bilježnice. Sufinanciramo prijevoz srednjoškolaca, "maturalna" putovanja za naše osnovnoškolce. Stipendiramo studente, uveli smo "vozačke dozvole" za najuspješnije srednjoškolce, u cijelosti financiramo rad udruga i programe njihovih javnih potreba.

Nastavit ću mjerama naših općinskih potpora - osigurali smo oko 100 tisuća eura za potpore u poljoprivredi, za obnovu mehanizacije, osjemenjivanje stoke i sredstva za sufinanciranje kamata na poljoprivredne kredite u suradnji s Osječko-baranjskom županijom.

Vrijedno je istaknuti da smo završili izmjene prostornog plana, gdje smo definirali tri nove gospodarske zone. Pripemamo se i za određeni broj razvojnih projekata u gospodarstvu i turističkim sadržajima.

Spomenuli ste Osječko-baranjsku županiju, je li suradnja i dalje na visokom nivou?

- Izražavam zadovoljstvo tom suradnjom, to više što je ona obostrana. Odazvali smo se na njihov poziv za, kao što sam spomenuo, sufinanciranje kamata u poljoprivredi, također sudjelujemo u njihovu programu subvencioniranja kamata za stambene kredite mladih obitelji. S druge strane, Županija je sudjelovala u opremanju našeg novog objekta koji je omogućio jednosmjensku nastavu.

Dario Kuštro
ZAHVALNICA NAJBOLJIM UČENICIMA

 

1. Anti Tojčiću iz Luga Subotičkog, učeniku 1. razreda

2. Davoru Pavloviću iz Koške, učeniku 2. razreda

3. Nikolini Bardy iz Nize, učenici 2. razreda PŠ Niza

4. Loriani Hronjec iz Ledenika, učenici 2. razreda PŠ Ledenik

5. Miji Andrišić iz Koške, učenici 3. razreda

6. Leoni Kozini iz Branimirovca, učenici 3. razreda PŠ Lug Subotički

7. Eleni Francuz iz Koške, učenici 4. razreda

8. Nicole Muhar iz Normanaca, učenici 4. razreda PŠ Topoline

9. Petri Smiljan iz Breznice Našičke, učenici 4. razreda OŠ “I. B. Slovak” Jelisavac, PŠ Breznica Našička

10. Stefanu Kozini iz Normanaca, učeniku 5.a razreda

11. Miji Vrbanić iz Koške, učenici 5.b razreda

12. Ivici Kneževiću iz Normanaca, učeniku 6.a razreda

13. Mariji Vučemilović iz Koške, učenici 6.b razreda

14. Antoniju Medvedu iz Luga Subotičkog, učeniku 7.a razreda

15. Tei Martić iz Koške, učenici 7.b razreda

16. Agnes Đurinski iz Nize, učenici 8.a razreda

17. Dolores Franjić iz Koške, učenici 8.b razreda



Nagrada se dodjeljuje u obliku zahvalnice i prigodnog dara.

NAGRADE I ZAHVALNICE U PODRUČJU KULTURE:

- KONJOGOJSKOJ UDRUZI “KOŠKA” IZ KOŠKE, nositelju Povelje UNESCO-a za promicanje tradicije uzgoja lipicanaca



U PODRUČJUVATROGASTVA:

- DOBROVOLJNOM VATROGASNOM DRUŠTVU IZ BREZNICE NAŠIČKE, za sudjelovanje vatrogasne mladeži na 15. Državnom natjecanju vatrogasne mladeži Republike Hrvatske



ZAHVALNICE:

- Mariji Popović iz Koške, za iznimnu humanost i 35 puta darovanu krv

- Josipu Misbreneru iz Nize, za iznimnu humanost i 52 puta darovanu krv

- Josipu Galincu iz Nize, za iznimnu humanost i 53 puta darovanu krv

- Tihomiru Grahovcu iz Breznice Našiče, za iznimnu humanost i 75 puta darovanu krv

Možda ste propustili...

POČEO LJETNI SPORTSKI KAMP U VUKOVARU

Vježbe i zabavni program za djecu

Najčitanije iz rubrike