Regija
DRUGI REBALANS PRORAČUNA

Grad Đakovo za Gupčevu ulicu ipak neće dizati kredit
Objavljeno 2. srpnja, 2024.
Zbog dobrog punjenja proračuna, obnovu će financirati vlastitim sredstvima
ĐAKOVO - Grad Đakovo, kao što je prvotno, prije dvije godine, najavio, neće u veliki projekt rekonstrukcije Ulice Matije Gupca uz pomoć kredita, nego će ga, kao i izgradnju javne rasvjete, financirati vlastitim sredstvima.

Najavio je to gradonačelnik Marin Mandarić, pojašnjavajući razloge drugog rebalansa ovogodišnjeg proračuna Grada Đakova, a koji je HDZ-ova većina usvojila na prošlotojednoj, 18. sjednici Gradskog vijeća.

Obnova


Drugim rebalansom plan gradskog proračuna od 25.868.000 eura izmjenama s 1.764.512 eura ide na 27.632.512 eura. Osim tog razloga, Grad je u drugi rebalans išao i zbog povećanja plaća službenika i namještenika u svojim upravnim tijelima, kao i zbog najma prostora za dječje vrtiće.

- Grad rekonstrukciju Ulice Matije Gupca i izgradnju javne rasvjete ipak neće financirati podizanjem kredita, nego će zbog dobrog punjenja proračuna te investicije isfinancirati vlastitim sredstvma - pojasnio je Mandarić. Inače, da je posegnuo za kreditom, bio bi to prvi kredit koji bi podignula ova gradska vlast u sedam godina tijekom svoja dva uzastopna mandata. No, u tom je vremenu, 2019., prvotno zbog visokih kamata, većih od 6 %, htjela povoljnijim kreditom refinancirati postojeći kredit koji je Grad Đakovo podignuo u vrijeme njezinih prethodnika za rekonstrukciju Strossmayerova trga, no ipak ga je zatvorila jednokratno zbog, kako je i tada rečeno, dobre situacije u gradskoj riznici.

Krajem 2023. donesena je odluka o odabiru izvođača radova na rekonstrukciji Gupčeve, "zlatne turističke rute grada" jer spaja dvije najveće đakovačke znamenitosti – katedralu i Ergelu. Među četiri pristigle ponude odabrana je tada ona tvrtke Grapa d. o. o. iz Osijeka, a vrijednost radova, uključujući PDV, iznosila je 1.862.000 eura.

Rekonstrukcija te ulice, u oba njezina dijela, najavljuje se, zapravo, još od 2018., kada je predstavljeno idejno rješenje. Obuhvatit će i nadzemne i podzemne radove - svu infrastrukturu.

Riječ je o prvoj cjelovitoj rekonstrukciji tog dijela grada otkako je Gupčeva dobila cestu.

Nova gradnja


Bilo je to 1972., uoči posjeta engleske kraljice Elizabete II. s obitelji i pratnjom Ergeli i Ivandvoru, a kada se cesta u Gupčevoj izgradila u rekordnom roku. Stanovnici ulice kažu da je tada odrađena vrlo solidno, no nakon više od pola stoljeća red je došao na cjelovitu obnovu.

Raskopanost ulice zbog izgradnje novog kolnika i nogostupa, najavljeno je još od početka, bit će iskorištena i za radove na vodovodnoj i kanalizacijskoj mreži u tom dijelu grada, no rekonstrukcija uključuje i nova prometna rješenja – izgradnju kružnog toka, petog u gradu, i to na križanju Gupčeve s Kvaternikovom i Frankopanskom ulicom.

Ta je ulica u međuvremenu dobila i nove sadržaje - u njoj je sve više zgrada za kolektivno stanovanje, što je dodatni pritisak na postojeće sustave vodoopskrbe i odvodonje.

Budući da je to golem projekt i u financijskom i u tehničkom, izvedbenom smislu, razmišlja se da se realizira u više etapa kako zbog radova ne bi na duže vrijeme bio paraliziran promet u tom, središnjem dijelu grada.

Suzana Župan
Najčitanije iz rubrike