Sport
ITALIJA SE VRATILA KUĆI

Paljba na Azzurre: Bez igre, karaktera, ideje, žara, časti...
Objavljeno 30. lipnja, 2024.
Švicarci pokazali kako je lako izdominirati ovako limitiranu i slabu talijansku momčad
Nakon utakmice osmine finala Eura Švicarska - Italija (2:0), a i svega onoga što su Azzurri pokazali u Njemačkoj, možemo se samo zapitati "koga mi to nismo uspjeli pobijediti u ključnoj utakmici, odnosno tko nas je izbacio s Eura". Švicarci su pokazali kako je lako stisnuti i dobiti jednu tako limitiranu momčad kakva je u ovom trenutku Italija. Švicarska je napravila ono što Hrvatska nije i zasluženo je u četvrtfinalu europske nogometne smotre.

- Boli ovako ispasti, ispričavamo se svima. Razočarali smo, a Švicarska je zaslužila proći. Mučili smo se cijelu utakmicu, u prvom poluvremenu izgubili previše lopti, ostavljajući previše prostora. Bila je to teška, vrlo teška utakmica da bi se probavila, nedostajalo je svega, čak i kvalitete. Prvo poluvrijeme smo loše prošli jer su oni uvijek imali loptu u igri. Trebali smo dobro krenuti, ali smo odmah primili gol. Morate to prihvatiti, razočarali smo - kazao je talijanski vratar Gianluigi Donnarumma.

Ova Italija nije ni nalik na momčadi kakve su Azzurri nekada imali. Nemaju neku zvijezdu, nemaju talenta, limitirani su i slabi. I zasluženo idu kući. U susretu sa Švicarcima nisu mogli apsolutno ništa. Xhaka i društvo su na teren izišli s gardom "idemo ovo dobiti", nametnuli su svoj ritam i držali ga do kraja. Švicarska je igrala svoju igru, i to joj se isplatilo, golovi su došli kao posljedica toga, Freuler je u 37. zabio za 1:0, u prvoj minuti drugog poluvremena Vargas je povisio na 2:0, Talijani su bili nokautirani i dizanje s poda bilo je nemoguće.

- Pobijedili smo, ali sa stilom, dominirali smo u svim dijelovima igre, zabili smo u pravo vrijeme i to nam je omogućilo da kontroliramo utakmicu. Ove večeri važno je uživati ​​u valu entuzijazma koji smo stvorili. Poslali smo jasnu poruku konkurenciji, načinom na koji smo igrali, pokazali smo da možemo dominirati i napadati - rekao je švicarski izbornik Murat Yakin. Švicarci zasluženo ostaju na Euru, Italija je već kod kuće, također, zasluženo. Nikad slabija, dezorjentiranija i netalentiranija Italija na velikom natjecanju. No čak i takva je uspjela uništiti snove Hrvatskoj. Dalićeva momčad u odlučujućoj utakmici za plasman u nokaut-fazu, za razliku od Švicaraca, nije imala onaj gard pobjednika, pa je prošla onako kako je prošla. Prerano se s Eura vratila kući.

Ivana Liović
Spalletti na udaru, ali ostaje izbornik
Zlatka Dalića nerviraju kritike i naslovi u novinama, a što da je na mjestu izbornika Italije Luciana Spallettija kojeg se u našoj susjednoj zemlji gazi do bola. Nakon poraza u osmini finala talijanski mediji “pucaju” na Azzurre iz svih oružja. Eliminacija je u talijanskom tisku doživljena kao “sramota, nacionalni bankrot i brodolom”. Corriere dello Sport piše: “Azzurri su u Berlinu dotaknuli dno, to je talijanska katastrofa” te dodaje: “Nismo mogli igrati nogomet, a glavna osoba odgovorna za ovu nesreću je Spalletti”. “To je nacionalni bankrot”, dodaje Tuttosport, “Švicarska nas je naučila lekciju, cijeli sustav treba revidirati”. Gazzetta dello Sport na naslovnici ima golemi natpis “Sve se mora preurediti, nakon nove crne stranice za naš calcio”. “Vrijeme za isprike je prošlo: bez igre, bez karaktera, bez ideja, bez bljeska, bez časti... Italija je, nakon što se nije uspjela kvalificirati, na posljednja dva svjetska prvenstva, napustila Euro, ponižena od protivnika i osporavana od navijača”, piše Gazzetta. Gazzetta dello Sport još dodaje da je Italija bila jadna u sve četiri utakmice u Njemačkoj, a kao glavni krivac označen je - Spalletti, koji je na ovoj poziciji od prošlog ljeta, kada je zamijenio Roberta Mancinija, koji je s Italijom osvojio naslov na prošlom Euru. No, pogubljeni Spalletti ostaje na mjestu izbornika iako je priznao da ne poznaje dobro sve svoje igrače i da je za podbačaj Italije na Euru kriv - Inter, odnosno Interovo prerano osvojena tutula u Serie A”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike