Zdravlje
DOBAR SAN I TIJEKOM VRUĆINA

Sparne noći - prvo se rashladite pa se naspavajte
Objavljeno 1. srpnja, 2024.
Ljetni laneni ili pamučni popluni osmišljeni su kako bi vam pomogli da ugodno spavate

Vezani članci

UPOZORENJE

Toplinski val i u zatvorenom

Pronaći mir, tišinu i udobnost u vrućim ljetnim noćima može biti pravi izazov. Ako vam je prevruće da biste spokojno usnuli i ujutro se probudili odmorni, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste spustili temperaturu tijela i kvalitetno se naspavali.

Hladna posteljina


Prvi korak k rashlađivanju tijekom spavanja je izbor odgovarajuće posteljine. Vodite računa da posteljina bude od prozračnih materijala poput satena, pamuka i lana, savjetuje Jysk. Ti materijali omogućavaju cirkulaciju zraka, što pomaže u regulaciji tjelesne temperature. Posteljina od satena mekana je, prozračna i pruža iznimno rashlađujući osjećaj na koži. Prilikom odabira posteljine pripazite da je periva na minimalno 60 Celzijevih stupnjeva kako bi se uklonile sve nečistoće, bakterije i gljivice.

Nekima je teško zaspati samo pod plahtom. Hladni, ljetni laneni ili pamučni popluni osmišljeni su kako bi vam pomogli da ugodno spavate čak i kada je vruće. Oni odvode toplinu i vlagu dalje od vašeg tijela kako biste se mogli nesmetano naspavati. Pamučni ljetni popluni napravljeni su tako da pomažu u regulaciji temperature vašeg tijela.

Jastuk može znatno utjecati na kvalitetu vašeg sna. Jastuk s rashlađujućim gelom pomaže u odvođenju topline. Punjen je komadićima memorijske pjene koja gelom za hlađenje ublažava pritisak. Zračna memorijska pjena brzo se prilagođava vratu i ramenima, a druga strana jastuka sadržava sloj gela za hlađenje. Visina jastuka može se prilagoditi različitim potrebama uklanjanjem dijelova punjenja.

Kvalitetan madrac koji omogućava cirkulaciju zraka ključan je za udobno spavanje tijekom ljetnih mjeseci. Madraci s jezgrom od opruga tijelu pružaju posebnu potporu i ravnomjernu raspodjelu tjelesne težine duž podloge. Opruge u madracu pomno su oblikovane tako da prate liniju tijela, te osiguravaju vrhunsku udobnost i kvalitetu spavanja, a konstrukcija opruga također omogućava dobru cirkulaciju zraka kako se tijekom noći ne biste previše zagrijavali.

Ako već nemate nadmadrac, ovog ljeta biste ga konačno mogli nabaviti – ne samo zato što nadmadrac štiti i produžuje vijek trajanja madraca nego i zato što možete odabrati model s efektom hlađenja. Lateks će vam pružiti osjećaj kao da ležite na vrhu madraca, a ne kao da tonete u njega, što znači da se toplina lakše oslobađa. Nadmadrac visine 3 cm s jezgrom od prozračnog lateksa, koji odvodi toplinu od vašeg tijela, pomaže u regulaciji tjelesne temperature, omogućavajući ugodan san čak i tijekom najtoplijih noći.

Zavjese


Uz adekvatnu opremu za spavanje, evo kako još možete ostati rashlađeni i brže zaspati. Obvezno neutralizirajte sve sunčano svjetlo tijekom dana s pomoću zavjesa ili roleta za zamračivanje i spriječite dodatno zagrijavanje prostorija. Temperatura u spavaćoj sobi u idealnom slučaju treba biti niža nego u dnevnoj sobi – po mogućnosti oko 19 stupnjeva.

Otuširajte se prije spavanja, hladan tuš može pomoći u snižavanju tjelesne temperature. Izbjegavajte teške i obilne večere, lagana večera može pomoći da se osjećate ugodnije prije spavanja, a začinjene i obilne obroke svakako izbjegavajte. Pijte dovoljno vode tijekom dana, ali izbjegavajte prekomjerno unošenje tekućine neposredno prije samog spavanja. Ljeto može biti izazovno za dobar san, ali uz pravu opremu za spavanje i nekoliko jednostavnih navika možete osigurati mirne noći bez nesanice.

Jasminka Knežević
Možda ste propustili...

NUTRICIONISTI PREPORUČUJU

Brži metabolizam uz samo dvije namirnice

UČINKOVIT I PRISTUPAČAN NAČIN VJEŽBANJA

Hodanje bi moglo spriječiti vraćanje boli u leđima

LJETO PRIRODNI LIJEKOVI ZA KOŽU

Bilje ljekovito protiv opeklina od sunca

Najčitanije iz rubrike