Zdravlje
MOGU POBOLJŠATI ZDRAVLJE

Začini za mozak poboljšavaju pamćenje, za bolju koncentraciju
Objavljeno 3. lipnja, 2024.
Ako želimo raditi na svom kognitivnom zdravlju, u prehranu trebamo uključiti razne namirnice koje će pozitivno utjecati na naše zdravlje. Postoji nekoliko začina koji mogu uvelike poboljšati naše pamćenje i koncentraciju. Đumbir je poznat po svojim snažnim protuupalnim svojstvima. Đumbir može poboljšati kognitivnu funkciju smanjenjem upale i oksidativnog stresa. Ružmarin je jedna od najboljih biljaka za zdravlje mozga, a prava je sreća što raste u našim krajevima. Ima ga gotovo svaki vrt ili dvorište u Hrvatskoj. Ružmarin poboljšava pamćenje i štiti stanice mozga od neurodegenerativnih bolesti te ublažava upalne procese u organizmu.
Cimet regulira razinu šećera
Cimet je moćan izvor antioksidansa ključnih za zaštitu živčanih struktura od oksidativnog stresa. Cimet može regulirati razinu šećera u krvi, što je ključno za održavanje kognitivnih funkcija.

Kurkuma protiv upale
Kurkuma je poznata po protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Kurkumin može pomoći u smanjenju upale i oksidativnog oštećenja u mozgu, faktora koji se često povezuju s Alzheimerovom bolesti.

Crni papar pojačava djelovanje
Crni papar dobro je iskoristiti za zdravlje mozga u kombinaciji s kurkumom. Piperin, aktivni spoj u crnom papru, može povećati apsorpciju kurkumina do 2000 posto. Ta kombinacija pojačava dobrobiti kurkumina za mozak.

Muškatni oraščić za pamćenje
Muškatni oraščić može poboljšati pamćenje i spriječiti degeneraciju živčanih puteva. Muškatni oraščić također poboljšava raspoloženje, što može pridonijeti fokusiranijem i pozitivnijem mentalnom stanju. Preporučuje ga se i kod probavnih tegoba.

Najčitanije iz rubrike