Zdravlje
MALINE - ZDRAVO BOBIČASTO VOĆE

Slasno ljetno voće za ljepšu kosu, osvježava i okrepljuje
Objavljeno 3. lipnja, 2024.
Malinov sok regulira stolicu, potiče probavu hrane, smanjuje višak želučane kiseline
Malina je slasno ljetno voće koje jača organizam, osvježava i okrepljuje, a djeluje i ljekovito. Tako, primjerice, malinov sok regulira stolicu, potiče probavu hrane, smanjuje višak želučane kiseline, pomaže kod dispepsije želudca i žuči, izvrstan je za dijabetičare, pogoduje reumatičarima, a usput je malina dijetalno voće i blagi diuretik, jača organizam bolesnika i rekonvalescenata, jača srce, osvježava i liječi jetru te je potiče na rad.

Čiste crijeva


Prednost maline pred drugim voćem velika je zbog harmoničnog odnosa kiselosti i slatkoće, koju dobro podnose svi bolesnici, ali i u tome što ih se može pojesti koliko god se želi bez straha. Dobro će očistiti crijeva i naslage kamenca na zubima. Prava je poslastica voćna salata od malina, šumskih jagoda i ribiza. Ocat od malina, kad se pije s medom, izvrsno djeluje na rad srca, a razrijeđen kao limunada osvježava i krijepi.

Malina je bogata antioksidansima. Sto grama plodova maline daje 44 posto dnevne preporučene količine vitamina C. Sadržava i resveratrol, koji usporava starenje, i visok udio elagične kiseline, koja djeluje antikancerogeno. U njezinu su sastavu i vlakna, folna kiselina, vitamin K, vitamin E5, mangan, magnezij, bakar, kalij i omega-3 masne kiseline, piše Alternativa za vas. Redovita konzumacija uljepšava ten, jača kosu, poboljšava zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sustava, osnažuje imunitet i štiti od upala. Malina smanjuje djelovanje slobodnih radikala, te štiti od raka debelog crijeva, dojke, maternice, jednjaka i prostate. Ketoni u malini zaslužni su za kontrolu glukoze u krvi te pomažu u sprječavanju pretilosti i dijabetesa. Ketoni potiču metabolizam masti, smanjuju masne naslage i sprječavaju bolesti vezane uz gojaznost. Prema istraživanjima, ljudi koji su konzumirali hranu s visokim udjelom masnoća uz konzumaciju ketona maline nisu dobivali na težini. Unosom maline aktivira se hormon adiponektin, od čijeg nedostatka pate ljudi s dijabetesom tipa 2. Adiponektin vraća ravnotežu u krvi, smanjuje rizik od srčanog udara i bolesti koje prate dijabetes tipa 2.

Osvježavajući ocat


Ulje sjemenki čileanske maline posebno je jer sadržava visoke razine omega-3 i omega-6 esencijalnih masnih kiselina te vitamina E. Zahvaljujući njima odlično štiti kožu od jakog sunca. Procjenjuje se da je zaštitni faktor (SPF) tog ulja između 28 i 50, ovisno o uvjetima uzgoja. Može se koristiti ne samo kao zaštita od sunca nego i za tretiranje bora, strija, ekcema, dermatitisa i općenito svih upalnih stanja kože. Vrlo je stabilno te se može nanositi samostalno ili dodavati u kozmetičke pripravke. Plodovi maline izvanredno su ukusni i zdravi, ali ljekovitost listova mnogo je veća od ljekovitosti plodova. Malina također pomaže u izlučivanju masnoće, čišćenju krvi i cijelog organizma od štetnih tvari te u izazivanju pojačanog znojenja. Korijen s korom staro je pučko sredstvo za ispiranje bolesnih i upaljenih očiju. Ocat od malina pripremamo od pola kilogramag malina, koje zgnječimo i prelijemo litrom jabučnog octa. Ostaviti da odstoje tjedan dana pa procijediti. Uzimati za pravljenje napitka s vodom, i to: 1 žlica octa i žličica meda na 2 dl vode. Taj se napitak koristi za jačanje srca, osvježava i okrepljuje kod brojnih bolesti. Koristi se i kao dijetalni začin za salate. J.Kn.
Smanjuje djelovanje slobodnih radikala, te štiti od raka debelog crijeva, dojke, maternice, jednjaka.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike