Zdravlje
STUDIJA : POZITIVNI UČINCI KAVE

Najveći kavopije rjeđe obolijevaju od neuroloških bolesti
Objavljeno 10. lipnja, 2024.
Redovita konzumacija znatno smanjuje rizik od Parkinsonove bolesti zbog djelovanja kofeina
Najnovije istraživanje ističe još jednu zdravstvenu korist kave, upozoravajući na vezu između njezine konzumacije i smanjena rizika od razvoja Parkinsonove bolesti. Analizirajući podatke 184.024 osobe tijekom u prosjeku 13 godina, međunarodni tim znanstvenika otkrio je da su oni koji su pili kavu imali manju učestalost Parkinsonove bolesti u usporedbi s onima koji ne piju kavu, prenosi Dnevnik.hr. Daljnja analiza uzoraka krvi stotina pacijenata s Parkinsonovom bolešću otkrila je obrnuti odnos između rizika od Parkinsonove bolesti i razina metabolita kofeina poput paraksantina i teofilina.

Važni rezultati


Ova je studija pokazala obrnutu povezanost konzumacije kave s kofeinom i rizika od Parkinsonove bolesti u jednoj od najvećih longitudinalnih kohorti u svijetu, s više od 20 godina praćenja, poručuju autori tog istraživanja, koje je objavljeno u časopisu Neurology. Dok su prethodne studije zabilježile vezu između kave i Parkinsonove bolesti, novo se istraživanje jedinstveno usredotočuje na biomarkere unosa kofeina puno prije nego što se bolest manifestira. Utvrđeno je da 25 posto najvećih kavopija ima 40 posto manju vjerojatnost da će razviti Parkinsonovu bolest od onih koji ne piju kavu. Smanjenje rizika variralo je od 5 do 63 posto u različitim zemljama. Studija je zadržala tu povezanost čak i kada su uzeli u obzir druge čimbenike poput pušenja i konzumacije alkohola, iako nije dokazala izravnu uzročno-posljedičnu vezu. No zamjetan je zaštitni učinak kofeina i njegovih komponenti na mozak. Ti neuroprotektivni učinci u skladu su s nalazima, koji su otkrili obrnutu povezanost između kofeina, paraksantina i teofilina i učestalosti Parkinsonove bolesti, pojasnili su autori studije.

Utjecaj kofeina na protok dopamina u mozgu mogao bi objasniti te zaštitne učinke. Parkinsonova bolest obilježena je smanjenom razinom dopamina zbog gubitka živčanih stanica u području mozga substantia nigra. Kofein isto tako ima i neočekivan učinak na sposobnost učenja u mozgu.

Strategije prevencije


Dok istraživači nastavljaju istraživati okidače i čimbenike rizika za Parkinsonovu bolest, razumijevanje uloge kofeina moglo bi poslužiti kao osnova za strategije prevencije. U SAD-u gotovo milijun ljudi pati od Parkinsonove bolesti, koja izaziva drhtanje, poteškoće s kretanjem, probleme s ravnotežom i ukočenost udova. Kava je psihoaktivni napitak koji se najčešće konzumira na svijetu. Razotkrivanje biološkog djelovanja kofeina na Parkinsonovu bolest ne samo da ima važne implikacije za javno zdravlje već također poboljšava naše razumijevanje etiologije Parkinsonove bolesti i potiče potencijalne strategije prevencije, naglašavaju na kraju autori nove studije. Uz sve navedeno kavu prate i razni mitovi, na koje smo isto tako ranije upozorili. J.Kn.
Možda ste propustili...

DRUŠTVENO OKRUŽENJE I VEZE

Ljeti smo češće usamljeni i tužni

LJETO: ŠTO SVE TREBAMO ZNATI O SUNČANJU

Zaštitom spriječite oštećenja kože

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana