Zdravlje
LJETO PRIRODNI LIJEKOVI ZA KOŽU

Bilje ljekovito protiv opeklina od sunca
Objavljeno 1. srpnja, 2024.
Ozbiljne opekline od sunca treba pregledati liječnik, a one blaže izliječite s pomoću svima dostupnog ljekovitog bilja
Pretjerano izlaganje suncu može prouzročiti opekline koje izazivaju oštećenje stanica kože. Kad do toga dođe, naše tijelo pokreće obrambeni imunološki odgovor u kojem uništava oštećene stanice. Slojevi mrtvog tkiva se ljušte kako bi nove stanice zamijenile stare. Istovremeno, tijelo proizvodi dodatni melanin kako bi spriječio buduća oštećenja. Za tretiranje opeklina kože određene biljke su poznate po svojim ljekovitim svojstvima. Prilikom korištenja biljnih pripravaka za tretiranje opeklina važno je osigurati da su pripremljeni na siguran način i da ne sadrže potencijalno iritantne tvari. Ozbiljne opekline uvijek treba liječiti pod nadzorom medicinskog stručnjaka.
Za gel od aloe vere znaju svi
Gel od aloe vere jedan je od najpoznatijih prirodnih tretmana za opekline. Ima umirujuća, hidratantna i protuupalna svojstva koja pomažu u smanjenju boli i ubrzavaju zacjeljivanje upaljene kože.

Lavanda može spriječiti infekcije
Eterično ulje lavande može pomoći u smanjenju boli i ubrzanju zacjeljivanja rana. Ima antiseptička svojstva i može smanjiti rizik od infekcija. Mnoge vrste koriste se kod opeklina, a širokolisna je najdjelotvornija.

Protuupalna i antiseptička kamilica
Kamilica ima protuupalna i antiseptička svojstva. Korištenje kamilice u obliku čaja ili ulja može pomoći u smirivanju kože i ublažavanju simptoma. Korištene vrećice čaja najbolje je čuvati u hladnjaku, a zatim ih staviti na opekline od sunca.

Neven potiče rast novih stanica kože i smanjuje ožiljke
Nevenova krema ili ulje poznati su u narodnoj medicini jer ubrzavaju zacjeljivanje rana svih vrsta te ublažavaju opekline od prekomjernog izlaganja suncu tako što smiruju upalu i potiču rast novih stanica kože. Također, neven može pomoći u smanjenju ožiljaka.

Možda ste propustili...

DRUŠTVENO OKRUŽENJE I VEZE

Ljeti smo češće usamljeni i tužni

UČINKOVIT I PRISTUPAČAN NAČIN VJEŽBANJA

Hodanje bi moglo spriječiti vraćanje boli u leđima

Najčitanije iz rubrike