Zdravlje
NUTRICIONIZAM

Voće i povrće za osvježenje i liniju
Objavljeno 24. lipnja, 2024.
Marelice su bogate vlaknima koja uravnotežuju metabolizam, a sadržavaju i pektin i celulozu
Voće koje dozrijeva ljeti najbolje je što više konzumirati u vruće ljetne dane. U lipnju dozrijevaju jabuka, trešnja, višnja, breskva, marelica, nektarina, jagoda i lubenica. Marelice obiluju i karotenoidima, koji imaju izuzetna antioksidacijska svojstva. Jedan od najvažnijih je likopen, koji se posebno izdvaja po sposobnostima zaštite organizma od štetnog Sunčeva zračenja i prevencije kancerogenih bolesti. I suhe marelice imaju korisne sastojke.

Dijetalno


Između ostalog, bogate su prehrambenim vlaknima, posebno topivim vlaknima, koja igraju važnu ulogu u smanjenju LDL kolesterola i ukupnog kolesterola. Marelice su bogate vlaknima koja uravnotežuju metabolizam i sprječavaju zatvor. Sadržavaju velike količine pektina i celuloze, koji djeluju kao blagi laksativ, i tako pomažu u liječenju zatvora. Bogatstvo likopena, vitamina C i ostalih antioksidansa smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ti antioksidansi smanjuju loš kolesterol (LDL), čime se poboljšava zdravlje srca i smanjuje rizik od srčanog udara. Borovnice su odličan izvor flavonoida, posebno antocijana, koji ima odlična antioksidativna i protuupalna svojstva te održava stijenke krvnih žila elastičnima. Antocijan je zaslužan za tamnu boju borovnica. Borovnice obiluju vitaminom B2, C i E. Također sadržavaju mangan te topiva i netopiva vlakna.

Na konzumaciji trešanja bit će vam zahvalni okusni pupoljci, ali i organizam jer su one jedna od najmoćnijih i najzdravijih voćki. Njihovu vrijednost odavno su prepoznali nutricionisti, te ih preporučuju svima, a posebno osobama koje žele smršavjeti. Zahvaljujući vlaknima, pektinu i velikoj količini vode koju sadržavaju, trešnje brzo stvaraju osjećaj sitosti i pomažu u regulaciji lošeg, LDL kolesterola. Pomažu nam u uklanjanju masnih naslaga s trbuha, a u 10 dag trešanja ima samo 60 kalorija. Dokazano je da trešnje djeluju i protuupalno. Nakon treninga njima ćete ublažiti upalu mišića, a korisne su i za ublažavanje bolova i oteklina koje se javljaju kod artritisa i reumatskih bolesti. Lipanj je mjesec uživanja u trešnjama. Ima ih posvuda, ukusne su, pristupačne i trenutačno najzdravije. Odličan su izvor dijetalnih vlakana i vitamina C. Trešnje najčešće jedemo bez ikakvih dodataka ili kao jedan od glavnih sastojaka brojnih slastica.

Izvor proteina


Stručnjaci preporučuju bob svim osobama, posebice vegetarijancima, jer je odličan izvor proteina i nutritivnih tvari koje dobijemo iz namirnica životinjskog podrijetla. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, niacina, folne kiseline, magnezija i fosfora. Bob možete poslužiti kao prilog gotovo svakom jelu i možete ga dodati raznim salatama. Grašak je namirnica koja je pristupačna, ukusna i zdrava. Sadržava malo zasićenih masnih kiselina, kolesterola i soli. Dobar je izvor proteina, vitamina A, riboflavina, folne kiseline, niacina, vitamina B6, magnezija i fosfora. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, tiamina i mangana. Krastavci sadržavaju malo zasićenih masti, kolesterola i natrija. Dobar su izvor vitamina A, magnezija, fosfora i mangana, a odličan izvor vitamina C, K i kalija. Jedna šalica ima 22 % preporučene dnevne doze vitamina K. Nužan je za zdravlje kostiju, a njegov nizak unos povećava rizik od prijeloma. Krastavci su niskokalorično povrće, imaju samo 16 kalorija po šalici i sadrže vlakna. Namirnice koje obiluju vlaknima pomažu u održavanju zdrave tjelesne težine.
Jasminka Knežević
Možda ste propustili...

URAVNOTEŽENA PREHRANA BOGATA RAZNIM NUTRIJENTIMA

Pravilna prehrana ima vitalnu ulogu u rastu i oporavku mišića

ZAČARANI KRUG KOD STARIJIH OD 50

Depresija i gubitak pamćenja