Zdravlje
KIRURŠKO LIJEČENJE

Barijatrijska kirurgija: sve češća opcija za rješavanje pretilosti
Objavljeno 27. svibnja, 2024.
Pretilost je postala jedan od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice, kako u svijetu, tako i u Europi i Hrvatskoj, među odraslima i djecom. Kirurško liječenje pretilosti, poznato i kao barijatrijska kirurgija, postaje sve češća opcija za osobe koje pate od teške pretilosti i nisu uspjele postići znatno smanjenje tjelesne težine konzervativnim metodama kao što su dijeta, vježbanje ili lijekovi. Ova vrsta kirurškog zahvata namijenjena je smanjenju rizika od ozbiljnih komplikacija pretilosti, poput srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2, visokog krvnog tlaka i drugih zdravstvenih problema.

- Što se tiče bolesti, zapravo su rezultati fascinantni. Ja imam toliko pacijenata koji imaju potpunu remisiju šećerne bolesti, remisiju hipertenzije, do smanjenja antihepretenzivne tarapije, povoljnog utjecaja na ukupne masnoće, do poremećaja spavanja, apneje u snu koja je veliki problem pretilim pacijentima. To su sve stvari koje se ne ovaj način rješavaju - otkrila je endokrinologinja Mirjana Kardum Pejić.

Barijatrijska kirurgija djeluje na principu smanjenja veličine želuca ili promjene putanje hrane kroz probavni sustav kako bi se ograničilo unošenje hrane i/ili apsorpcija kalorija. Najčešći kirurški postupci uključuju gastric sleeve (rezanje i uklanjanje dijela želuca), gastric bypass (stvaranje manjeg želuca i presjecanje crijeva kako bi se smanjila apsorpcija hrane) i adjustable gastric banding (postavljanje pojasa oko vrha želuca kako bi se stvorila manja prostorija za hranu).

Primarijus Domagoj Vergles, abdominalni kirurg, ističe važnost odabira postupka kod kirurškog liječenja debljine i kako teče sam postupak smanjivanja volumena želuca tzv. sleeve postupkom koji se najčešće koristi.

- Čim imate više tih operacija, nijedna baš nije idealna za sve pacijente. Sleeve resekcija se najčešće izvodi u svijetu i kod nas. Tu se smanjuje volumen želuca i očekivani je gubitak od 60 do 80 posto prekomjerne tjelesne mase unutar godinu dana - kaže Vergles.

Važno je napomenuti da kirurško liječenje pretilosti nije brza ili jednostavna opcija i nosi određene rizike i nuspojave. Kandidati za ovu vrstu zahvata prolaze kroz temeljitu procjenu i trebaju ispunjavati određene kriterije, uključujući BMI (indeks tjelesne mase) veći od 40 ili veći od 35 uz prisutnost ozbiljnih zdravstvenih problema povezanih s pretilošću.

Endokrinologinja Mirjana Kardum Pejić i nutricionistica Irena Martinis govore o tijeku kontrola nakon operacija iznimno pretilih osoba, koje nakon uspješne operacije mogu smanjiti tjelesnu masu, ovisno o početnoj težini, i do stotinu kilograma.

- Pratimo ih nakon operacije. Kod nutricionista dolaze češće. Kod endokrinologa dolaze mjesec dana nakon operacije, tri mjeseca, šest mjeseci i godinu dana. To su kompletni laboratorijski pregledi i nakon toga jednom godišnje najmanje pet godina. To je standard. Koliki su očekivani gubitci, ovisi o početnoj masi. Imamo pacijente koji su krenuli sa 180 kg, sad imaju 80 nakon godinu dana. Pacijentima s nižim indeksom tjelesne mase, a imali su neki komorbiditet, gubitak samih kilograma nije tako značajan, ali imamo remisiju šećerne bolesti, što je bio cilj - kaže Kardum Pejić. T.K.
Možda ste propustili...