Zdravlje
SAVJETI : OPADANJE NIJE UVIJEK BEZAZLENO

Veći gubitak kose može značiti i veće zdravstvene probleme
Objavljeno 27. svibnja, 2024.
Pretjerano ispadanje kose poznato je kao telogeni efluvij, a ima razne uzroke
Gubitak kose obično nije nešto oko čega biste se trebali zabrinjavati, međutim, ako vam kosa opada u većoj količini, liječnici ističu kako bi to mogao biti znak nekog prikrivenog zdravstvenog problema.

Normalno je da nam svakog dana ispadne i do 100 vlasi. Trihologinja Anabel Kingsley objasnila je da je kosa "neesencijalno tkivo", što znači da su njezine potrebe u našim tijelima "posljednji prioritet". Dakle, ako nešto nije u redu na nekom drugom mjestu u organizmu, vaše tijelo će učiniti sve što može da prvo riješi taj problem, ostavljajući vašu kosu bez hranjivih tvari koje su joj potrebne. Pretjerano ispadanje kose poznato je kao telogeni efluvij, a može imati nekoliko različitih uzroka. Međutim, najčešće je stanje izazvano nekom vrstom nedostatka vitamina u tijelu.

- Najčešći uzroci telogenog efluvija su nedostatak željeza, vitamina B12 i vitamina D, poremećaji štitnjače uključujući hipotireozu i hipertireozu te brz gubitak težine - navela je Anabel Kingsley.

Međutim, mogu postojati i drugi razlozi, koji uključuju lošu prehranu koja se odnosi na preskakanje obroka ili ograničavanje grupa namirnica, stres, visoke temperature, operaciju pod općom anestezijom, određene lijekove, pa čak i početak ili prestanak uzimanja kontracepcije. U slučajevima kad visoka temperatura ili bolest izazivaju gubitak kose, problem može biti riješen čim se vaše tijelo izbori s bolešću i vratite se u uobičajeno zdravo stanje. Međutim, trajni zdravstveni faktori poput nedostatka vitamina ili neravnoteže štitnjače mogu značiti da će vam gubitak kose duže trajati.

Liječnica opće prakse i nutricionistica Sarah Brewer objasnila je kako anemija može izazvati gubitak kose.

- Anemija doslovno znači "bez krvi" i odnosi se na nisku razinu hemoglobina, što može značiti da stanice folikula dlake ne primaju dovoljno kisika za svoje potrebe - rekla je.

Feritin je protein koji skladišti željezo i njegova razina pada kada su niske razine željeza. Oni koji jedu meso manje su skloni anemiji izazvanoj nedostatkom željeza od onih koji ne jedu meso, jer je meso bogato željezom. Željezo biljnog podrijetla nalazi se u grahu, mahunarkama i sušenom voću, a lakše se apsorbira ako se konzumira zajedno s izvorom vitamina C kao što je svježi sok od naranče. Stres također može izazvati gubitak kose, jer hormoni stresa izazivaju sužavanje krvnih žila, što smanjuje dotok kisika i hranjivih tvari u folikule dlake. Dugotrajna razdoblja stresa mogu skratiti životni ciklus kose, što može značiti da ćete izgubiti puno kose odjednom, izazivajući brzo stanjivanje.

Pronalaženje uzroka vašeg gubitka kose ključno je za pomoć u liječenju, a temeljito testiranje krvi ključno je kako bi se pronašli najbolji načini liječenja i temeljnog stanja. Ako primjećujete gubitak kose duže od tri mjeseca, preporučuje se odlazak liječniku. T.K.
Možda ste propustili...