Zdravlje
ZDRAVA PREHRANA

Koje voće smiju jesti dijabetičari, a koje trebaju izbjegavati
Objavljeno 1. srpnja, 2024.
Suho voće zbog smanjenog udjela vode sadrži više šećera, pa tako i kalorija
Dijabetes je kronični poremećaj metabolizma kod kojeg prehrana igra ključnu ulogu u normalnom funkcioniranju. Dok ne možemo utjecati na pojavu dijabetesa tipa 1 zbog najčešće urođene sklonosti, nastajanje dijabetesa tipa 2 možemo odgoditi ili spriječiti zdravim životnim stilom.

Prehrana za dijabetičare ujedno je i dio mehanizma održavanja ovog poremećaja pod kontrolom. Vrlo je važno znati dobro kombinirati namirnice zbog glikemijskog indeksa te poznavati namirnice koje neće izazvati nagli skok šećera u krvi. U skladu s tim postavlja se pitanje postoji li zabranjeno voće za dijabetičare jer pojedine vrste voća u sebi sadrže prirodno prisutne šećere. Naime, voće je sastavni dio piramide prehrane te se u sklopu pravilne prehrane preporučuje konzumacija bar dvije porcije voća dnevno ili oko 300 g za zdrave osobe. Često se uz voće vežu mitovi da ga treba izbjegavati jer je puno šećera, no voće nam donosi i vlakna, vodu, vitamine, minerale i antioksidanse. Važno je ne demonizirati namirnice koje nam donose i esencijalne nutrijente poput vitamina C.

Iako postoje smjernice pravilne prehrane, ona se dodatno prilagođava individualnim prehrambenim potrebama u skladu s nizom faktora, a jedan od njih je i zdravstveno stanje. Tako i dijabetičari u principu slijede smjernice pravilne prehrane, ali dodatno prilagođene svojem zdravstvenom stanju i potrebama. Drugim riječima, dopušteno je voće za dijabetičare, ali s određenim dodatnim preporukama i smjernicama. Najčešće se voće svrstava u kategorije niskog, srednjeg i visokog glikemijskog indeksa, pri čemu se prednost daje voću niskog glikemijskog indeksa.

Na pitanje trebaju li dijabetičari izbjegavati voće odgovor je ne, ali ipak u obzir uzmite nekoliko važnih napomena. Voće rasporedite kroz dan i odredite količinu u skladu sa svojim stanjem. Prednost dajte voću koje sadrži manju količinu šećera, a to je i ujedno odgovor na pitanje koje voće smiju jesti dijabetičari: citrusno voće, nar, bobičasto voće, jabuke, kruške, banane, šljive, marelice, breskve, dinja i avokado.

Važno je da dijabetičari uzimaju voće u propisanoj količini, odnosno po jedinicama. U slučaju voća jedna jedinica označava 15 g ugljikohidrata, pa se u skladu s time preporučuje različita količina vrsta voća. To nikako ne znači da osobe koje pate od dijabetesa smiju pojesti samo 15 g voća. Drugim riječima, u voću se, osim ugljikohidrata (šećera), nalaze i vlakna i voda.

Voće je poželjno uklopiti u glavne obroke. Primjerice, voće u doručku može biti odlično uklopljeno s jogurtom, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima ili sjemenkama. Kombinacijom namirnica niskog glikemijskog indeksa sprječava se nagli skok šećera u krvi. U pravilu ne možemo izdvojiti najbolje voće za dijabetičare jer svako voće donosi određene mikronutrijente odlične za zdravlje i jačanje imunološkog sustava. Na tanjuru je poželjno voditi se i raznolikošću, a to znači što više različitih boja i vrsta namirnica, pa tako i voća.

Voće s najvećim udjelom šećera je suho voće. Ono zbog smanjenog udjela vode sadrži više šećera, pa tako i kalorija. Suho voće za dijabetičare također se razmatra u jedinicama, pa je 25 g suhih šljiva ujedno i jedna jedinica. Pojedino svježe voće sadrži više šećera, poput smokve, čija količina od 75 g odgovara jednoj jedinici. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike