Zdravlje
TREBA PRIPAZITI

Zbog vrućina sve je više trovanja hranom
Objavljeno 1. srpnja, 2024.
Visoke temperature mogu biti opasne za zdravlje, a iako se ljeti nitko ne zamara bolestima, treba misliti na to kako ih prevenirati. Posebno moraju pripaziti svi oni sa zdravstvenim tegobama i kroničnim bolestima, starije osobe, trudnice i mala djeca. Iako imaju brojne prednosti, ljetni mjeseci donose i svoje opasnosti. I to ne samo u vidu štetnih sunčevih UV zraka.

- U ovom ljetnom vremenu imamo skok trovanja hranom. Naime, visoke temperature kojima svjedočimo itekako svjedoče pojavi mikroorganizama koji mogu biti uzročnici te neugodne pojave. Češće su pogođena djeca starije osobe kronični bolesnici imunokompromitirane osobe i trudnice - kaže Milan Mazalin, dr. med. liječnik primarne zdravstvene zaštite za HRT.

Posebnu pozornost stoga treba usmjeriti na hranu koju konzumiramo te kako je pripremamo i čuvamo - jer ona može biti uzrok zaraze...

- Nekako najčešće su salmoneloze, infekcije cantelobacterom, Escherichijom. Svakako ne treba zaboraviti virusne bolesti osobito rotavirus, adenovirus, najčešće kod djece, ali ipak se mogu pojaviti kod odraslih - ističe Zoran Barušić, dr. med. zamjenik ravnatelja Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

- Isto tako, ti enterovirusi mogu biti u vodama, a pogotovo što ljeti idemo na more jezera pa onda je važno, pogotovo kad se radi o maloj djeci, birati nekakva područja plaže koja se manje gusta da se izbjegnu ti ljetni proljevi koji doista jesu česti - pojašnjava prim. Goranka Petrović, dr. med./specijalist epidemiologije i zdravstvene ekologije, HZJZ.

Osim virusa i bakterija, opasnosti mogu biti i u prirodi, pa za one koji ondje borave liječnici upozoravaju da se zaštite od krpelja. No većinu savjeta već i sami znamo...

Treba izbjegavati kolače po slastičarnicama, češće prati ruke, piti puno tekućine. Bez frižidera ništa, piletina nema šanse. Jednostavno povesti malo računa o zdravijoj ishrani. Ipak, ovih savjeta se nerijetko, svjesno ili nesvjesno, ne držimo.

- Godišnji odmori su nešto što treba ostavit lijepe uspomene i naravno biti svjestan da određene situacije i bolesti tu jednu harmoniju mogu narušiti i treba sve učiniti da do toga ne dođe - kaže Barušić. T.K.
Najčitanije iz rubrike