Sport
AVIONU SLOMIT ĆU TI KRILA

Srbi ušli u njemački, a izišli iz hrvatskog aviona. Vučić bijesan
Objavljeno 27. lipnja, 2024.
Srpski nogometaši nakon duge 24 godine zaigrali su na Europskom prvenstvu i nisu se proslavili. U Njemačku su otišli s velikim najavama, uglavnom je bilo "borit ćemo se protiv Engleza, satrti Slovence i pobijediti Dance i eto nas u drugom krugu". Nit‘ su ikog satrli, nit‘ pobijedili, njihov izbornik Dragan Stojković Piksi na konferencijama za novinare i utakmicama djelovao je kao da mu je nadimak Viski, već na početku turnira zaiskrilo je između njega i kapetana momčadi Dušana Tadića. No to je već nekako uobičajena slika Srba na velikim natjecanjima, uvijek velike najave i očekivanja, ali i nered. Činjenica je da su Srbi u Njemačkoj igrali loše, razočarali navijače i brzo se vratili kući. I umjesto da je fokus na lošoj igri, Stojkovićevim odlukama i odnosima u momčadi, u susjedstvu cirkus u stilu Montyja Pythona. Srpski mediji, posebice prorežimski, "Orlovi lete sa šahovnicom" nazivaju skandalom, a normalni ljudi iz našeg istočnog susjedstva zbijaju šale. Tek nakon povratka momčadi kući otkriveno je kako je reprezentacija Srbije na Euro otputovala avionom na kojem je bila, negdje na trupu, šahovnica. Kako je tamošnji državni vrh alergičan na crveno-bijele kvadratiće, stvorila se afera ni od čega. Kod susjeda ima raznih budalaština i cirkusa, ali ovaj s avionom je ipak level više. Ana Brnabić, bivša srpska premijerka i aktualna predsjednica Skupštine Srbije, s TV-a grmi kako je predsjednik i šef države Aleksandar Vučić očajan jer su Srbi na Euro otišli hrvatskim avionom. Za tu sramotu okrivljen je Jovan Šurbatović, glavni tajnik Nogometnog saveza Srbije, koji to neće biti još dugo.

- Nismo poletjeli hrvatskim, nego njemačkim avionom. Team manager nacionalnog tima obično angažira čarter-letove za potrebe reprezentacije u situaciji kada nam nisu dostupni avioni Air Srbije. On prikupi ponude prema zahtjevima stručnog stožera, dakle satnica, kapacitet, i izabere najbolju opciju. Tako je angažirana kompanija iz Njemačke, avion je bio njemački, no pokazalo se, a mi to nismo znali, da je na njemu šahovnica. Ulazili smo u avion kroz tunel, avion je bio njemački, izbrendiran našim bojama u unutrašnjosti. Poslije smo u avionu saznali da je registriran u Hrvatskoj i da je na njemu šahovnica. Takve stvari se događaju, je li to bila politička provokacija, namještaljka... Svakako je skandal - kazao je jadni Šurbatović, koji odlazi s mjesta tajnika.

U susjedstvu se tako više priča kojim je avionom reprezentacija otputovala u Njemačku nego kako je tamo igrala. Šale na put Srba na Euro šire se društvenim mrežama, a jedna od njih je da ovo ni David Coperfield ne bi mogao izvesti u najboljim danima: uđeš u njemački, a iziđeš iz hrvatskog aviona. I. Li.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike