Sport
NAJNEIZVJESNIJI JE POREDAK U SKUPINI E

Pobjede vode sigurno u drugi krug, ali tercetu odgovara i neodlučeno
Objavljeno 26. lipnja, 2024.
Samo u jednoj skupini sve četiri momčadi dočekuju posljednje kolo bodovno izjednačene. Ipak, neke reprezentacije imaju bolje opcije, o čemu svjedoči i aktualni poredak skupine E. Rumunjska je na čelu zbog postignutog gola više od Belgije (obje su reprezentacije na +1), treća Slovačka ima gol-razliku 2 - 2, a na začelju je Ukrajina, koja je dosada zabila dva, ali je primila četiri pogotka. No svi mogu vidjeti osminu finala, a oni koji izbore pobjede u Frankfurtu i Stuttgartu nastavit će svoje putovanje na Euru. Pobjeda nekima nije jedina opcija, točnije, za vodeći dvojac, kojem je bitno izbjeći poraz. Jedan bod vodi dalje, ali igrati na njega često se zna obiti o glavu. Na velikim natjecanjima bilo je utakmica u kojima su protivnici taktizirali, igrali bez rizika, ali vjerujemo da to danas od 18 sati nećemo gledati u prevelikoj mjeri. Ako oba susreta završe bez pobjednika, slijedi dodatna matematika...

Dvoboj Rumunjske i Slovačke miriše na susret bez pobjednika. Ako ne izgubi, reprezentacija s Karpata sigurno je među prva dva, a Slovaci bi prolaz osigurali s trećeg mjesta. Poraz također može donijeti plasman dalje, ali tada sve zavisi od ishoda drugog dvoboja.

- Kalkulacije nisu naš izbor, želimo s tri boda proći dalje. Naravno, svaki rezultat koji nas vodi među 16 najboljih poželjan je i dobar za nas, ali opasno je u ovakvoj situaciji baviti se računicom unaprijed. Dopustili smo preokret Ukrajini i propustili prvu prigodu za prolaz. Vjerujem da drugu nećemo - smatra slovački izbornik Francesco Calzona.

Njihov suparnik ima opciju više, bit će iznenađenje ako Rumunjsku ne vidimo u drugoj rundi. Poraz o Belgije bio je (pre)visok, ali prva pobjeda s jednakim rezultatom na kraju se može pokazati vrijednom prolaza.

- Ako izgubimo, tada nas može izbaciti samo pobjeda Ukrajine. No ne smijemo tako razmišljati, nego biti na razini koja je u prethodna dva ogleda bila dobra. U tom slučaju, možemo ostvariti željeni rezultat - smatra Edward Iordanescu, strateg Rumunja, koji nakon poraza od Belgije razmišlja o nekim osvježenjima u udarnoj postavi.

Nakon što su premijere završile porazima, Belgija i Ukrajina su u drugom dvoboju pronašle pobjednički mentalitet. Njega moraju nekako zadržati Ukrajinci. Bod ih vodi dalje samo ako drugi dvoboj ne završi bez pobjednika, a poraz je opcija o kojoj nitko ne razmišlja.

- Pritisak je na svima, a mi smo svjesni da moramo odigrati najbolju utakmicu dosada ako želimo produžiti boravak. Protiv Slovačke smo se vratili u igru, napunili samopouzdanjem, koje moramo pretvoriti u željeni rezultat - kaže napadač Roman Yaremchuk.

Belgija je protiv Rumunjske pokazala zašto su je proglasili prvim favoritom skupine. Nastavak u istom ritmu nameće se sada kao imperativ.

- Izbjeći poraz je najvažnije, jer ovo su utakmice u kojima se nema pravo na pogrešku. Naravno da smo zadovoljni i optimistični nakon prethodne pobjede, a znamo da s drugom sigurno idemo dalje, stoga ćemo igrati na tri boda - jasan je defenzivac Crvenih vragova Arthur Teate. N. Benčina
Srijeda/26.6./18 sati

Frankfurt

SLOVAČKA - RUMUNJSKA

       Dubravka       Nița

       Pekarik       Rațiu

       Vavro       Burca

       Škriniar       Dragușin

       Hancko       Bancu

       Kucka       R. Marin

       Lobotka       M. Marin

       Duda       Stanciu

       Schranz       Man,

       Boženik       Draguş

       Haraslin       Coman

Srijeda/26.6./18 sati

Stuttgart

UKRAJINA - BELGIJA

       Trubin       Casteels

       Tymchyk       Castagne

       Zabarnyi       Faes

       Svatok       Vertonghen

       Matviyenko       Theate

       Mykolenko       Tielemans

       Tsygankov       Onana

       Shaparenko       De Bruyne

       Brazhko       Doku

       Mudryk       Lukaku

       Dovbik       Bakayoko

SKUPINA E
1.Rumunjska       2       1       0       1       3:2       3

2.Belgija       2       1       0       1       2:1       3

3.Slovačka       2       1       0       1       2:2       3

4.Ukrajina       2       1       0       1       2:4       3

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike