Sport
NEOČEKIVANA IZJEDNAČENOST SKUPINE E

Svatko može dobiti svakoga, slijedi neizvjesnih posljednjih 90 minuta
Objavljeno 24. lipnja, 2024.
Prognoze su jedno, a stanje na terenu (travnjaku) ipak nešto sasvim drugo. Sumnjamo da je bilo onih koji su u svojoj projekciji stanja u skupini E nakon dva odigrana kola vidjeli kompletan kvartet sa po tri osvojena boda. Jer Belgija je ponijela naslov glavnog favorita, a na premijeri je doživjela hladan tuš od Slovaka, koji su pak propustili u sljedećem dvoboju čekirati Ukrajini kartu za odlazak iz Njemačke. Rumunjska je bila najuvjerljivija na otvaranju, zabila je tri komada Ukrajini, ali je potom dvaput kapitulirala protiv Crvenih vragova. Belgijci su se vratili na zacrtani put, a ono što su pokazali u Koelnu potvrđuje da je poraz u 1. kolu poslužio kao upozorenje, koje se shvatilo itekako ozbiljno. Pritisak je svakako skinuo rani pogodak Tielemansa, koji je pao već u 2. minuti. U nastavku je bilo dosta iskušenja, jer ni suparnik nije bio nimalo bezopasan, naprotiv, ali kada je De Bruyne zabio drugi pogodak, u 80. minuti, bilo je jasno da će se konto napuniti prvim bodovima.

- Igrali smo s istom strukturom kao i protiv Slovačke. Sretni smo zbog tri boda i sada se okrećemo sljedećoj utakmici. Igrali smo visoki presing, pokušavali smo osvojiti loptu što bliže suparničkom golu i oduzeti kontrolu utakmice Rumunjskoj, jer je ona jako dobra u tome - zadovoljan je bio belgijski izbornik, koji je sigurno imao drukčije želje uoči 3. kola, koje je namjeravao dočekati spokojniji, ali suparnici su pokazali da su itekeko konkurentni. Rumunjska je tako usprkos porazu ostavila dobar dojam, ali od njega se na velikim natjecanjima ne živi.

- Belgija je kompletna momčad, kandidat za naslov prvaka. Mi nismo odustajali, borili smo se, u nastavku bili bolji. Uz malo sreće mogli smo do boda, ali smo pokušali i ne izgubiti s prevelikom razlikom. Ovo je bila najviša razina izazova za nas, nakon odličnog otvaranja sada se moramo suočiti s teškoćama, a za to su nam potrebni solidarnost i jedinstvo. Učinit ćemo sve što možemo kako bismo reagirali na pravi način u sljedećoj utakmici - najavljuje izbornik Edward Iordanescu.

Da će svi biti izjednačeni uoči posljednjeg kola, bilo je za očekivati nakon što je dan prije Ukrajina preokrenula Slovačku (1:2), koja je bila tako blizu da bude gotovo siguran putnik među 16 najboljih.

- Prvo poluvrijeme bilo je dobro, ali jednostavno ne smijemo igrati na način na koji smo igrali u drugom. Nismo slijedili upute i dopustili smo suparniku preokret. Razočarani smo, ali još uvijek imamo izglede za prolazak. Šteta je što smo propustili ovako dobru priliku - kaže slovački kapetan Milan Škrinjar. Ukrajinci su ipak proigrali na vrijeme i sada također imaju razloga za optimizam.

- Odlično smo reagirali nakon primljenog gola. Na poluvremenu smo promijenili neke pozicije i zaigrali visoki presing. Pokazali smo naš natjecateljski duh jer smo stvarno željeli promijeniti rezultat. Ovo je bila potpuno drukčija momčad nego ona protiv Rumunjske. Na poluvremenu nisam morao podizati glas, svi su znali kako nam treba reakcija u drugom dijelu, samo sam rekao da e ne brinu o rezultatu i krenu u napad - pojasnio je Sergej Rebrov, izbornik Ukrajine.

Uoči posljednje runde, u srijedu, nema puno kalkulacija. Igraju Slovačka – Rumunjska i Ukrajina – Belgija. Pobjednici idu dalje, možda i jedan poraženi, a u slučaju dvaju remija slijedi matematika. Uzbudljivije nije moglo. N. Benčina
TABLICA
1. Rumunjska       2       1       0       1       3:2       3

2. Belgija       2       1       0       1       2:1       3

3. Slovačka       2       1       0       1       2:2       3

4. Ukrajina       2       1       0       1       2:4       3

Možda ste propustili...

MALONOGOMETNI TURNIR TRI KORNERA PENAL UZ OSJEČKO

Na Zelenom polju večeras se dijele pokali najboljima

DAN NAKON CRNE HRVATSKE, ALI IPAK LIJEPE VEČERI ZA AZZURRE

Talijani: Od noćne more do slavlja

DELOITTEOV PREGLED NOVCA U NOGOMETU

Europski klubovi okreću na desetke milijardi eura

Najčitanije iz rubrike