Sport
SKUPINA B: REPRIZA POLUFINALA PROŠLOG EURA

Velika borba, iberijski i apeninski ponos su kao ovnovi na brvnu
Objavljeno 19. lipnja, 2024.
Skupina B na svoj način, kao uostalom i druge skupine Eura u Njemačkoj, nudi nova uzbuđenja i poslastice nogometnoj javnosti, dan nakon hrvatskog "polaganja popravnog" s Albanijom na pladnju je latinska delicija, veliki derbi loptačkih velikana, iberijskog i apeninskog. U reprizi polufinala prošlog Eura, kada su Azzurri kroz iglene uši na Wembleyu ušli u finale preko Furije, sutra se nanovo Španjolska i Italija gledaju oči u oči, kao dva ovna na brvnu. Naravno, hrabre i sebe i navijače, svaka na svoj način, dok smišljaju kako nametnuti igru u kojoj će doći do izražaja njihove vrline i biti što razgolićenije mane velikog konkurenta.

- Ovo mi djeluje kao turnir najviše tehničke razine u povijesti. Praktično su se plasirali svi kojima je tu mjesto, nitko nije ostao vani. Suparnik Italija, recimo, ima izvanredne igrače i sjajnog trenera - ocjene su španjolskog izbornika De La Fuentea, čiji je napad s Hrvatskom demonstrirao razornu moć. - Inače, Italija ostaje uvijek velika nogometna sila iako je u jednom povijesnom razdoblju koji nazivam teško razumljivim: nije se plasirala na dva Mundijala, a usred toga je postala europski prvak. Može nas se smatrati favoritom skupine koja je vrlo jaka i izjednačena.

Njegov golman Unai Simon nije otkrio toplu vodu najavom sudara Furije s velikim konkurentom.

- S Italijom je uvijek teško, a rezultati su tijesni u pobjedama i za jedne i za druge - podsjetio je vratar Athletica iz Bilbaoa, rođen 1997., jedan od protagonista prošlog polufinala Eura. - Pobijediti je za nas cilj, a u svakom će slučaju to za navijače biti utakmica za guštanje. Bit će nam jako teško svladati ih, igrali smo četiri puta posljednjih godina i razlika je uvijek bila malena. To su utakmice visokog intenziteta. Sada ne razmišljamo o onom što je bilo, već o tome što treba učiniti da ih pobijedimo.

Talijani studiraju kako se suprotstaviti izraženom presingu brzonogih španjolskih znalaca, iskazanim "geometrijskim" akcijama nametnuti svoj stil igre. Veliki boj se stoga očekuje na sredini terena, gdje je važan učinak Italobrazilca Jorginha, veznjaka Arsenala, koji je u onom polufinalu zabio odlučujući penal.

- Bilo je teško pobijediti ih, stvarali su nam probleme. Kad se stiglo do jedanaesteraca, došao je red na mene, znao sam da je to odlučujući penal i da, ako zabijem, idemo u finale. Uspio sam i slavili smo. To je poseban trenutak, koji ću uvijek pamtiti - kaže iskusnik koji će u prosincu napuniti 33 godine, igrač s 55 nastupa za Azzurre, više ih ima samo kapetan Donnarumma (63). On i suigrači su svjesni da im treba vrhunska izvedba ne bi li opet doživjeli slavlje s velikim rivalima.

- Da bismo ponovili taj uspjeh, apsolutno nam treba utakmica s intenzitetom i kvalitetom. Suprostavit ćemo se momčadi koja, kao i mi, voli imati loptu i morat ćemo joj stvarati probleme koristeći se slabim točkama koje imaju. S Albanijom nije bilo jednostavno nakon što smo gubili nakon tek nekoliko sekundi, to ti može stvarati napetost, ali to nam se nije dogodilo. Osvojili smo tri boda koja su dala samopouzdanje nama i onima koji nas prate. Moramo nastaviti tako jer to je pravi put. Kolektiv je ujedinjen, ključno ga je staviti na prvo mjesto, ispred pojedinaca. Izbornik me oduševio svojom željom za igrom, kako od nas traži da kružimo s loptom i dođemo na prave pozicije, u međuprostore. Imamo nevjerojatnu podršku navijača, puno nam znači, nadajmo se da će tako biti i dalje jer želimo odigrati veliki Euro za našu zemlju. I. Duvnjak
To će za navijače biti utakmica za uživanje, kaže Unai Simon, vratar Španjolske

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike