Sport
ZAVRŠENA PRVA RUNDA NA ISPADANJE NA EURU

Oproštaj prvaka, a neki favoriti još pod ručnom
Objavljeno 3. srpnja, 2024.
Bez senzacija u osmini finala, na korak do njih bile su Slovačka i Slovenija
Prva runda nokaut-faze na nogometnom Euru u Njemačkoj je iza nas. Od 16 reprezentacija koje su izborile drugi krug polovina ih je već napustila Njemačku, ostalo je osam najboljih, koji nastavljaju borbu za kontinentalni primat.

Dobro, možda baš u četvrtfinalu nisu baš svi najbolji, ali tko je prošao grupu pa potom prvo čistilište drugog kruga, taj je svakako zaslužio svoje mjesto. Naravno, misli se u ovakvim trenutcima vraćaju i na Hrvatsku, koja je svoj nastup zaključila još 24. lipnja. Ne možemo se i dalje oteti dojmu da je za nju bilo mjesta u tom društvu, kako se Prvenstvo bliži kulminaciji, tako je sve jasnije koliko smo podbacili.

Favoriti plesali po rubu


Vratimo se mi na ono što je aktualno u Njemačkoj, a to je da osam utakmica osmine finale ipak nije ponudilo senzacionalne ishode. Bilo je dvoboja gdje su favoriti opasno visjeli na rubu provalije poraza, ali su se uspjeli izvući i svoje (ne)realne ambicije ostaviti na životu. Zanimljivost je svakako da su samo dvije utakmice otišle u produžetke, a samo jedna je odlučena nakon izvođenja penala. S obzirom na to da se ušlo u fazu kada više nema mogućnosti za popravni, očekivalo se možda više opreza, kalkulantske igre, a nju smo možda jedino vidjeli u utakmici od koje se očekivalo da ponudi najbolji nogomet u osmini finala.

U njemu smo pak odmah ostali bez branitelja naslova. Italija je predala primat, nasljednika ćemo saznati 14. srpnja, a još uvijek aktualnog prvaka kući je poslala Švicarska. Pobjeda "urara" od 2:0 iznenađenje je samo za one koji nisu pratili utakmice po grupama, koju su Talijani prošli kao drugoplasirani, zahvaljujući pogotku protiv Vatrenih u 98. minuti. No brzo su se Azzuri priključili Hrvatima na odmoru, tamo ih je poslala momčad koja je pokazala da ima kapacitet anositi se sa svakim na Prvenstvu. To im je donijelo i drugo uzastopno euročetvrtfinale, a prepreka na putu najvećeg dosega je Engleska.

Gordi Albion spada u onu skupinu favorita koji su izvukli živu glavu doslovce u posljednjim sekundama. Nogomet zna biti nepošten, a to su na svojoj koži osjetili Slovaci, koji su hrabro čuvali svoje minimalno vodstvo, koje je u petoj minuti nadoknade atraktivnim škaricama poništio nekulturni Jude Bellingham. Odmah na startu prvog produžetka Harry Kane je zabio za pobjedu, koja nije donijela porast optimizma kod engleskih pristaša, ali je donijela prolaz dalje. To je u ovoj priči i najvažnije, a nekako sumnjamo da će dečki iz kolijevke nogometa igrati bolji i ljepši nogomet nakon što ih je poljubila Fortuna.

Ona zasada ne treba domaćinu, koji je apsolvirao u Dortmundu neugodne Dance. Bio je to dvoboj koji su obilježili munje i gromovi, što je donijelo i prekid od nekih 25 minuta. U igri Elfa, pak, najviše sijeva od Jamala Musiale, koji je zapečatio pobjedu od 2:0 svojim trećim pogotkom na Euru.

Domaćin na Furiju


UEFA voli da je domaćin što duže u igri, a pred Njemačkom je sada najteži ispit dosada. U sljedećoj rundi čekaju Španjolci, koji su dosada pokazali najbolji nogomet. Sve četiri utakmice riješili su u svoju korist, posljednja, protiv Gruzije, bila je i najuvjerljivija (4:1). Debitant je skupo prodao kožu, čak je i poveo, ali naleti Furije bili su konstantni i prejaki za Gruzijce, koji su ionako došli tamo gdje ih prije Prvenstva nitko nije vodio.

Tamo gdje smo očekivali najviše, vidjeli smo najmanje, gotovo ništa. Zapravo, vidjeli smo već deveti autogol na EP-u. Nesretnik je bio Belgijac Jan Vertonghen, koji je u 85. minuti ogleda s Francuskom jedan bezopasni udarac nespretno skrenuo u vlastitu mrežu. Možda bi najpoštenije bilo da je i taj susret odlučen nakon penala, jer ono što smo gledali u 90+ minuta zaista je bila predstava koja je zadovoljila samo Didiera Deshampsa i njegove igrače, koji su i dalje veliki dužnici.

Sljedeći protivnik Tricolora je Portugal, koji je bio na iglama do kasno u noć na frankfurtskom stadionu. Slovenija je pokazala zašto je dosada najljepša priča uz onu gruzijsku. Objektivno slabija momčad mogla je u 116. minuti zabiti za senzacionalni prolaz. Benjamin Šiško dugo će pamtiti neiskorišteni zicer, a Slovenci i dalje sanjaju portugalskog vratara Dioga Costu, koji je zaustavio sva tri penala u raspucavanju. Tako je spasio izbornika Roberta Martineza, koji nas na nekog jako podsjeća. I on vjeruje slijepo svojim senatorima, iako smo mišljenja da bi bez Ronalda i Pepea Portugal igrao puno kvalitetnije. Ali dok se prolazi, titranje nema posljedica…

Posljednji su vizu za četvrtfinale izborili Nizozemci i Turci, koji će se međusobno boriti za ostanak na Prvenstvu. Oranje je deklasiralo Rumunje, za koje se ipak vidjelo da su zalutali u drugu rundu. U nju je pak Austrija ušla puna samopouzdanja, koje im je odmah uništila Turska. Prije tri mjeseca "popila" je šest komada u prijateljskom okršaju, u ovom puno važnijem završilo je 2:1. Možda je ovaj ishod i jedino manje iznenađenje osmine finala, a sada se okrećemo novoj rundi.

Nino Benčina
9

autogolova vidjeli smo dosada na Prvenstvu, posljednji je odlučio pobjednika najzvučnijeg para osmine finala

PAROVI ČETVRFINALA
Nakon dva dana odmora počinje četvrtfinalna faza na Euru. Nju sutra u Stuttgartu od 18 sati otvaraju Njemačka i Španjolska. Tri sata poslije čeka nas još jedan šlager, Portugal - Francuska. Subotnji program ima iste termine, a prvi će na travnjak Engleska i Švicarska, u 21 sat počinje borba za posljednje mjesto u finalu, za koje će se boriti Nizozemska i Turska.

Možda ste propustili...

PRVI DANI U BAD KLEINKIRCHHEIMU

Bijelo-plave dočekao Grad na Dravi

RAT ZA PREVLAST NA TERENU I TRIBINAMA

Austrijanci su puni vjere: Idemo dalje