Sport
RAT ZA PREVLAST NA TERENU I TRIBINAMA

Austrijanci su puni vjere: Idemo dalje
Objavljeno 1. srpnja, 2024.
Prije samo tri mjeseca igrali su prijateljski ogled, a ovog utorka će se u Leipzigu od 21 sat međusobno boriti za mjesto među osam najboljih reprezentacija Starog kontinenta. Austrija i Turska ostvarile su prvi cilj, prolazak skupine bio je zadani minimum, a očekivanja su sada, naravno, u porastu.

Nema tko se neće složiti da su Austrijanci u skupini momčadi koje su dosada ostavile jako dobar dojam. O njemu najbolje govore igre i rezultati u skupini D, koja je, gledajući UEFA koeficijente, bila i najjača. U jakom društvu igrači Ralfa Rangnicka iza sebe su ostavili jednu Francusku i Nizozemsku, koje na svakom velikom natjecanju imaju visoke ciljeve. Iako je Euro otvoren nezasluženim porazom od Galskih pijetlova (0:1), u sljedeće dvije utakmice Austrija je bila efikasna i organizirana. Po tri komada inkasirali su Poljaci i Oranje, gdje ćeš bolju najavu za nokaut-završnicu. Na putu sada stoji Turska, protiv koje su u ožujku Sabitzer i društvo bili itekako nadahnuti. Bečka pobjeda od 6:1 svakako je razlog za dodatni optimizam, iako je bila riječ o prijateljskoj provjeri. Ponoviti nešto slično bilo bi senzacionalno.

- Večeras je potpuno druga situacija, u igri je plasman u četvrtfinale Eura. U ožujku smo zaista pružili sjajne partije, a još je važnije da nismo posustali ovdje u Njemačkoj. Protivnik sigurno ima želju da uzvrati za visok poraz, ali bit ćemo spremni. Igramo na visokoj razini, ako je ponovimo, ne sumnjam da ćemo među osam najboljih - smatra defenzivac Austrije, Kevin Danso.

Turska je pak skupinu otvorila i zaključila pobjedom (3:1 protiv Gruzije i 2:1 kontra Češke), između se ugurao visoki poraz od Portugala (0:3). Na otvaranju drugog kruga dosta je problema, zbog kartona za nastup ne konkuriraju Calhanoglu i Akaydin. Prvi je kapetan mozak svih operacija na travnjaku, drugi pouzdani defenzivac.

- Izostanak tog dvojca je hendikep, svakako će se osjetiti, ali ostali suigrači su tu da ga pokriju najbolje što mogu. Prošli smo skupinu nakon 16 godina, time smo, vjerujem, skinuli velik pritisak. Sada nas čeka utakmica u kojoj moramo kontrolirati emocije, biti oprezni, jer Austrija je dosada pokazala kvalitetu. Brzi su, pokretljivi, vrijedni našeg respekta - kaže Talijan na turskoj klupi, Vincenzo Montella, koji je sigurno izvukao i pouke iz posljednjeg poraza od večerašnjeg rivala. Ako nije, loše mu se piše. N. Benčina
Možda ste propustili...

BIVŠI BIJELO-PLAVI NE ŽELI U DINAMO

Beljo bi mogao put Beča

USKORO PREDSTAVLJANJE NOVIH DRESOVA

Veliki bijelo-plavi event na trgu u Tvrđi

BAVARSKI VELIKAN VEZAO GA UZ SEBE

Stanišić potpisao s Bayernom do 2029.