Novosti
KATASTROFALNE ŠTETE OD NEVREMENA U SLAVONIJI

Suhi led oštetio gotovo sve kuće, Bošnjačani očajni: Ovo je katastrofa, tuga za gledati
Objavljeno 2. srpnja, 2024.
Uništeni su brojni automobili, štete na usjevima stopostotne, a stradale su i rode

Vezani članci

LED VELIČINE LJEŠNJAKA

U Trnavi stradali vinogradi, voćnjaci, vrtovi...

U snažnom nevremenu praćenom jakom kišom i tučom koje je u ponedjeljak nakon 19 sati zahvatilo Županju i Bošnjake nastale su goleme materijalne štete. S krovova u Bošnjacima letjeli su crjepovi, brojne su kuće otkrivene, oštećena su pročelja, razbijeni prozori, uništene rolete, stradali su brojni automobili, štete na poljoprivrednim usjevima stopostotne su, a stradale su i rode.

“Ratni" prizori


Stambeni i gospodarski objekti, kažu očajni mještani Bošnjačani, koji su u šoku svjedočili pravoj apokalipsi, oštećeni su više nego u vrijeme Domovinskog rata, prizori sela u utorak ujutro bili su katastrofalni. Suhi je led, kazao je načelnik Andrija Juzbašić, uništavao sve pred sobom, prouzročio je pravi kaos i u roku od pola sata sve su kuće bile oštećene, stradali su i crkva, škola, vrtić u izgradnji...


“Mihanovićeva i Savska ulica, čini mi se, kao da su najviše dobile. Od ranog jutra sam kod zeta Drage, u Mihanovićevoj 35, gdje je nevrijeme nanijelo velike štete. Uništen je krov, dva automobila, pet prozora s roletama. Kuća je nedavno renovirana, a sada je sve izlupano, obijeno, oštećena je fasada. Katastrofa! Tužno je sve ovo za vidjeti", kazala nam je Ana Sabo. I Ana Lešić, koja živi u istoj ulici, priznaje da ovakvo što ne pamti. "Polovica krova nam je izlupana. Sve nam na katu prokišnjava, i dječja soba i spavaća soba, zidovi su vlažni. Nekoliko stakala je razbijeno, na ljetnoj kuhinji i pomoćnim prostorijama razbijeni su prozori i oštećena vrata. Oštećen nam je i automobil", govori. Dodaje da je kod svekra i svekrve, koji žive nešto dalje, situacija još teža, led im je nanio još veće štete. Kuća im je kompletno ostala bez krova i sve im "doslovno pliva". U saniranju šteta pomažu im obitelj i rodbina, koje su mogle doći iz drugih mjesta, kolege, prijatelji, jedni drugim priskaču u pomoć, utvrđuju prioritete i prvo rješavaju probleme tamo gdje je najteže.

Besanu noć imala je i Nataša Kovačević, čija je kuća ostala bez krova, a onda se voda počela slijevati i niz zidove, kroz otvor za napu, sa svih strana... Tuga i jad, jednostavno rečeno. Novi je udarac zadala snažna kiša koja je ponovno počela padati u noći i dodatno poplavila kuću.

Od ranog se jutra radilo i na obiteljskoj kući Željka Lenića u Ulici Josipa Babogredca. "Na cijeloj zapadnoj strani od susjeda izlupan mi je krov, uništen je kompletan crijep na dvorišnoj zgradi, koja je potpuno poplavljena. Nabavii smo jutros nešto crijepa kako bismo za sada pokrili i zaštitili prostor u kojemu živimo, a onda ćemo rješavati ostalo. Izlupana nam je fasada, tužno za vidjeti", ispričao nam je. Uništen im je i manji voćnjak, a kolikom je jačinom led tukao, najbolje govori to što se cijelim dvorištem iz vrta širio miris crvenoga luka, cijelog ga je, kaže, samljeo, od njega je napravio smoothie. Uništena je i trava u dvorištu, tolikom silinom da je duže vrijeme zasigurno neće morati kositi.


Iz Općine Bošnjaci pozivaju mještane da svu nastalu štetu fotografiraju prije ikakve sanacije. Stožer civilne zaštite osigurat će foliju i isušivače. Struja će se uključivati kuću po kuću jer ih je velik broj pod vodom i ne može se odmah uključiti cijelo selo. Sa stovarištima građevnog materijala dogovaraju izdavanje crijepa, letve i ostalog građevnog materijala uz potvrdu Općine. "Ako je netko već naručio građevni materijal, molim vas da sačuvate račune. Imenovat će se povjerenstvo koje će biti raspoređeno po ulicama, te će se sva šteta potpuno popisati i izdavat će se potvrde za građevni materijal", poručuju iz Općine Bošnjaci.

Prema preliminarnim procjenama, koje je iznio obnašatelj dužnosti vukovarsko-srijemskog župana Franjo Orešković, samo su štete na stambenim objektima oko pet milijuna eura, no točne će se brojke tek utvrditi. Najavio je da će u srijedu biti proglašena elementarna nepogoda.

Pomoć vlasti


Premijer Andrej Plenković telefonski je odmah nakon nevremena kontaktirao općinskog načelnika, pružio potporu i obećao pomoć Vlade RH, a isto su učinili i ministri Tomo Medved, Marija Vučković i Josip Dabro, koji je u utorak ujutro stigao u Bošnjake. Skupa je s načelnikom Juzbašićem, Oreškovićem, saborskim zastupnikom Ivanom Bosančićem i Damirom Trutom, ravnateljem Ravnateljstva civilne zaštite, nakon radnog sastanka sa žurnim i stručnim službama održao konferenciju za novinare. Kazali su da su poduzete sve potrebne mjere i aktivnosti, dogovoreni su daljnji koraci, prioriteti. Ekipe su već od ranog jutra na terenu. Formirana su potrebna povjerenstva, angažiran je i dron koji će snimiti kompletnu situaciju na području općine i sve dokumentirati. Svaka će kuća, naglasio je načelnik Juzbašić, dobiti sve što je potrebno za sanaciju, folije se u selu dijele kako bi se objekti zaštitili od daljnjeg prokišnjavanja, a u ovom je trenutku mještanima najpotrebniji crijep. Natopljene su i elektroinstalacije, ekipe HEP-a su na terenu maksimalno angažirane i pozivaju mještane na oprez. Načelnik Bošnjaka zahvaljuje svima na brzoj reakciji, potpori i pomoći, koja je mještanima itekako potrebna. Na raspolaganje su se stavile i susjedne lokalne jedinice. "Moramo svi skupa zapeti u sljedećih nekoliko dana, očistiti i obnoviti selo. Srećom, vrijeme će se stabilizirati i omogućiti nam radove", kazao je Juzbašić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro zahvalio je svim sastavnicama domovinske sigurnosti, Općini Bošnjaci, svim snagama civilne zaštite koje su na terenu. Kazao je da ga prizori u Bošnjacima, krovovi i kuće asociraju na ratno vrijeme, zaključivši da je uz potporu i Županije i Vlade RH potrebno što prije podnijeti zahtjeve za procjenu štete na stambenim i gospodarskim objektima, na poljoprivrednim usjevima i dijelu šuma, i da će se zajedničkim naporima učiniti sve kako bi se život u tome selu što prije vratio u normalu. Naglasio je da je važno ljudima što prije dostaviti građevni materijal i sve potrebno što će omogućiti da se objekti što prije stave u funkciju, a Vlada će tu pomoći.

Saborski zastupnik Ivan Bosančić pohvalio je promptnu reakciju Općine, Županije i Vlade, zaključivši da se zajedničkim angažmanom može očekivati brza sanacija oštećenih objekata i pomoć stanovnicima. Pozvao je mještane da se strpe i ne idu na mokre krovove, zaključivši da će se nastala šteta sanirati, ali da se ljudske živote mora zaštititi, i to je ono najvažnije.

U snažnom nevremenu praćenom kišom i tučom, koja je u nekoliko navrata u ponedjeljak navečer zahvatila Županju, također su nastale velike štete na krovovima, fasadama i automobilima, poljoprivrednim usjevima. U obitelji Lucić, koja se bavi proizvodnjom cvijeća, četiri su plastenika oštećena, uništeno im je oko 2000 tek posađenih krizantema, oba auta su izlupana, a fasada na kući oštećena.

Marija Lešić Omerović
TRAŽE POVRATAK PROTUGRADNE OBRANE
Na novinarski upit što je s prevencijom, ministar Dabro je u Bošnjacima kazao da poljoprivredni proizvođači inzistiraju na povratku protugradne obrane s pomoću raketa. Dodao je kako je od DHMZ-a tražio da mu dostave stanje lansirnih rampi, a iz onoga što je dobio, vidljivo je da su u jako lošem stanju. “Znanost kaže da rakete nemaju svrhu, a onda, kada malo dublje uđete u analizu, vidite da svrhu nemaju ni nadzemni generatori, da je to ista priča. Moje je, osobno, mišljenje da treba uvažiti ljude koji žive na ovom području i da se treba koristiti svim dopuštenim sredstvima. Neka ljudi na neki način, makar i psihološki, budu svjesni da su i Ministarstvo poljoprivrede, i Vlada, i Državni hidrometeorološki zavod dali sve od sebe da se spriječi nevrijeme”, kazao je. Pita se vrijedi li samo čekati, analizirati i plaćati odštete za elementarne nepogode ili ipak angažirati sve resurse i pokušati ih spriječiti. Njegov je stav kako treba dati sve od sebe, jer, kako je zaključio, “ako možemo platiti sve nastale štete, možemo vratiti i sustav protugradne obrane s pomoću raketa i onda analizirati situaciju”.

TREBAMO CRIJEP
Iz Upravnog odjela za poljoprivredu VSŽ-a uputili su apel. “Zbog nevremena nastala je velika materijalna šteta na stambenim objektima općine Bošnjaci, čijim je stanovnicima žurno potreban crijep svih vrsta. Molimo sve gradonačelnike i načelnike, ako na svom području imaju saznanja o mogućim donacijama svih vrsta crijepa te žele i mogu snositi trošak prijevoza, da ga dostave u Općinu Bošnjake”, navode. Vremenska nepogoda pokrenula je lavinu dobrote na društvenim mrežama, gdje građani besplatno nude crijep i drugi građevni materijal, prijevoz, pomoć...

URUŠENA SKELA NA ZGRADI U VINKOVCIMA

 

Županijski centar 112 Vukovar zaprimio je 70-ak poziva vezanih uz posljedice olujnog nevremena praćenog vjetrom, obilnom kišom i jakom tučom koje je zahvatilo područje Vukovarsko-srijemske županije. “Sukladno iskazanim potrebama s terena iz skladišta Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite u Bošnjake je upućen kamion s najlonom za prekrivanje, 15.000 četvornih metara, a Državna intervencijska postrojba civilne zaštite je u pripravnosti. Gradsko društvo Crvenog križa Županja i Vinkovci osigurali su 50 isušivača, koji će se distribuirati prema potrebama”, priopćili su iz Ravnateljstva civilne zaštite i dodali kako je na području Vinkovaca, Županje i Iloka zbog nevremena došlo do oštećenja nekoliko krovišta i do teškoća u opskrbi strujom na području gradova Županja i Vinkovci, općina Ivankovo, Mirkovci i Stari Jankovci, naselja Nuštar, Sotin i Ostrovo.

U Vinkovcima je jak vjetar kidao drveće, raznosio predmete po ulicama, a promet je u središtu grada zatvoren zbog srušene zaštitne skele na zgradi na uglu Dalmatinčeve i Zvonimirove ulice, Vinkovčanima poznate i kao “PIK-ov podrum” ili “Plavi podrum”. Ta zgrada godinama propada jer su suvlasnički odnosi nesređeni, a ima, navodno, 18 suvlasnika diljem svijeta, koji se ne mogu dogovoriti što će s njom, pa je prije nekoliko godina Grad naložio postavljanje skele i velikog platna sa slikom zgrade kako je izgledala u najboljim danima. Vjetar je sada urušio skelu i raznio platno, pa Grad ima velike muke što napraviti sa zgradom kako ne bi bila opasna za prolaznike. M.Flego

Možda ste propustili...

NOVE CIJENE GORIVA OD UTORKA

Poskupljuju i benzin i dizel

PRIZNANJA ZA ZAPOŠLJAVANJE OSOBA S INVALIDITETOM

Nagrade u Požegu, Pakrac, Kutjevo...

ZLATNI KLJUČ ZA NAJBOLJEG VELIKOG IZVOZNIKA DOBIO KONČAR - D&ST

Izvoznici su okosnica gospodarstva, oni najviše pridonose ubrzanju rasta

Najčitanije iz rubrike