Novosti
BIT ĆE TO PRVI CJELOVITI CENTAR ZA GOSPODARENJE OTPADOM

Gradit će se prva domaća energana koja pretvara mulj i blato u energiju
Objavljeno 17. lipnja, 2024.
U Centru za gospodarenje otpadom (CGO) Bikarac u Šibensko-kninskoj županiji planira se gradnja prve hrvatske energane za pretvaranje otpada i mulja u energiju, čiju projektnu dokumentaciju s tri milijuna eura financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Bikarac je počeo s radom prije dvije godine, a trebao bi biti prvi CGO koji će imati energanu, otkrio je direktor Fonda Luka Balen na 11. Međunarodnoj konferenciji o zaštiti okoliša. Kaže da će u sklopu toga biti energana, gdje će se otpad i prosušeni mulj pretvarati u toplinsku i eklektičnu energiju. Bit će to prvi cjeloviti centar za gospodarenje otpadom koji će uključivati sve sastavnice kružnog gospodarenja, jer će otpad postati novi izvor energije. Hrvatska ima četiri CGO-a, a imat će ih 11 - sedam ih je u izvedbenoj fazi ili u projektiranju. Kaže da je u 2024. za izgradnju CGO-a osigurano gotovo 42 milijuna eura.

Načelnica Sektora za EU fondove u Fondu Maja Feketić poručila je da bez izgradnje energana i cjelovitog gospodarenja otpadom RH neće doseći EU ciljeve do 2035. - 10 % odlaganja otpada na odlagalištima. Za CGO Bikarac priprema se studijsko-projektna dokumentacija, sa studijom izvodljivosti i utjecaja na okoliš. Dokumentacija za energanu treba biti izrađena 2026., a potom slijedi prijava na međunarodne izvore sufinanciranja. Direktor Bikarca Robert Podrug kaže kako je glavni cilj projekta uspostava najviših ekoloških standarda u gospodarenju otpadom. Ističe da će se otpad i mulj koristiti kao vrijedan resurs za proizvodnju električne i toplinske energije. Električnu energiju bi direktno plasirali u HEP-ov sustav, a toplinsku trošili u susjednoj industrijskoj zoni Podi. Dodaje da im je zbrinjavanje ostatnog otpada nakon mehaničko-biološke obrade sada velik trošak.

Feketić tvrdi da će izgradnjom svih 11 CGO-ova nastati znatna količina goriva iz otpada koja se mora odgovarajuće obraditi. Očekuje se da će radom svih tih CGO-ova prosječno nastajati 400.000 tona godišnje goriva iz otpada, a u Hrvatskoj još nema odgovarajuće infrastrukture za energetsku oporabu goriva iz otpada, izuzev cementne industrije. Fond je stoga u 2023. objavio javni poziv vrijedan 400.000 eura za izradu dokumentacije za pilot-projekte iskorištavanja energetskog potencijala otpada, gdje je devet prijavitelja. Objava 900.000 eura vrijednog javnog poziva za jedinice lokalne samouprave bit će na jesen.

- Hijerarhiju otpada treba dosljedno poštovati. Prioritet treba biti prevencija, ponovna uporaba i reciklaža otpada - kaže Feketić.

Marina Bujan H
U SVIJETU UDVOSTRUČEN BROJ ENERGANA
Svi koji proizvode gorivo iz otpada htjeli bi zatvoriti sustav jer ovako se njima gomila gorivo tamo ili skupo plaćaju njegovo zbrinjavanje. A to je čista energija, zato i ostali centri za gospodarenje otpadom razmišljaju kako da na optimalan, a ekološki najsuvremeniji način zaokruže sustave, ističe Feketić. Kaže da je ovih godina u svijetu udvostručen broj energana, a emisije su im smanjene za 81 %. Kao pozitivne primjere navodi CopenHill u Danskoj, Shenzhen u Kini te Prince´s Government u Monaku. U Europi ih je više od 500, a oporabe više od 100 milijuna tona otpada, dodaje.

Robert Podrug

direktor Bikarca

Izgradnja ovakvog postrojenja pridonijet će smanjenju emisija stakleničkih plinova. Emisije ugljičnog dioksida iz energana su 20 puta manje nego kod klasično odloženog otpada

Najčitanije iz rubrike