Novosti
ZLATNI KLJUČ ZA NAJBOLJEG VELIKOG IZVOZNIKA DOBIO KONČAR - D&ST

Izvoznici su okosnica gospodarstva, oni najviše pridonose ubrzanju rasta
Objavljeno 1. srpnja, 2024.
Tvrtka Končar Distributivni i specijalni transformatori (D&ST) dobitnica je nagrade Zlatni ključ za najboljeg velikog izvoznika u 2023. godini, Dok-Ing za srednje velikog izvoznika, a Porsche Digital Croatia nagrađen je u kategoriji najboljeg malog i mikro izvoznika, objavljeno je u ponedjeljak na 19. konvenciji Hrvatskih izvoznika (HIZ). U kategoriji najinovativnijeg izvoznika za 2023. nagrađen je Jadran Galenski Laboratorij (JGL).

Nagrade su dodijeljene i u više kategorija koje se odnose na izvoz na pojedina tržišta. Najbolji je izvoznik u zemlju u koju je Hrvatska lani najviše izvozila - Italiju, Cromaris, nagrada za izvoz na tržište Slovenije pripala je tvrtki za proizvodnju staklene ambalaže Vetropack Straža. Za izvoz u Njemačku nagrađena je Haix Obuća. Dodijeljena je i nagrada za najboljeg obrtnika izvoznika, koja je pripala obrtu Metalac - Sever, vlasnika Stjepana Severa.

Premijer Andrej Plenković na dodjeli je rekao kako su izvoznici okosnica hrvatskog gospodarstva i da najviše pridonose ubrzanju gospodarskog rasta. Na državi je i Vladi, kako je rekao, da nastavi stvarati dobar okvir i olakšavati im poslovanje. "Radeći za svoje kompanije i sebe pridonosite Hrvatskoj, koja je danas puno snažnija nego što je bila, sposobnija nositi se s mnogim krizama i izazovima te direktno utjecati svojim položajem na brojne međunarodne procese", rekao je Plenković.

Predsjednik HIZ-a Davor Baković kazao je kako hrvatski izvoznici, koji čine 16 posto ukupnog broja poduzeća, zapošljavaju 50-ak posto ukupnog broja zaposlenih i ostvaruju gotovo 60 posto ukupne dobiti. Tih 16 posto odgovorno je za otprilike 66 posto investicija i 77 posto ulaganja u razvoj, rekao je. Istaknuo je važnost ulaganja u inovacije i nove tehnologije.

Ministar financija Marko Primorac rekao je da država prepoznaje napore izvoznika i trudi se stvoriti povoljno ekonomsko okruženje, kako bi njihov posao bio što lakši. U tom smislu treba sagledavati strateške iskorake pristupanja eurozoni, šengenskom području i Europskom stabilizacijskom mehanizmu. Tim iskoracima, kao i stabilnim javnim financijama i ekonomskom politikom države, povećan je kreditni rejting, napomenuo je Primorac. Izdvojio je nastojanja za porezna i administrativna rasterećenja i ustvrdio da je hrvatski porezni sustav prilično konkurentan. Ministar gospodarstva Ante Šušnjar izjavio je kako treba jačati izvozne politike i izvoz općenito, posebice finalnih proizvoda. Glavna makroekonomistica udruge Hrvatski izvoznici Marijana Ivanov istaknula je kako je izvoznicima važno da se izradi industrijska strategija koja bi bila vezana uz industrijsku strategiju EU-a. Hrvatska tu ima prilike u segmentu vojne i obrambene industrije, kazala je. H
OBVEZNICE SU PRILIKA ZA GRAĐANE
Ministar Primorac izjavio je da se novim izdanjem narodnih obveznica građanima daje mogućnost da oplemene financijska sredstva po znatno većim prinosima nego u poslovnim bankama. Građani od ponedjeljka imaju mogućnost upisa narodnih obveznica ročnosti tri godine, minimalni prinos koji se očekuje je 3,1 posto, a u skladu sa zaprimljenim ponudama definirat će se konačni uvjeti izdanja, a taj prinos, odnosno kamatna stopa, svakako će biti i veći od 3,1 posto. “Koliko točno, to ćemo definirati 10. srpnja”, izjavio je Primorac na marginama Konvencije hrvatskih izvoznika. Ciljani iznos izdanja je 750 milijuna eura, odaziv na sva prethodna izdanja državnih vrijednosnih papira bio je velik. Novinari su Primorca pitali jesu li se u Vladi vodili razgovori o novom mandatu guvernera HNB-a Borisa Vujčića. Primorac je ustvrdio da je Vujčić u svojim dosadašnjim aktivnostima pokazao kako je osoba koja razumije monetarnu politiku, dobro je poznat na međunarodnoj financijskoj sceni i “do sada je radio odličan posao”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike